Poslední návštěva: Právě je 28 kvě 2026 22:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147 ... 316  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Co vás dnes potěšilo?
PříspěvekNapsal: 09 čer 2016 21:44 
Řádný člen

Kraj:
Věřím. Eset je výborný. Je to Acer starý asi 12 let. Je zázrak, že to ještě s těmi hodnotami vůbec běhá. Toho už zatěžovalo celkem všechno. :D Tak jsem to musel osekat.
Ale nechá si líbit na rozdíl od mnohem novějších mašinek třeba 5m kabely a několik věcí najednou externě připojených a klidně třeba bez napájení a nemá s tím dlouhodobě žádný problém.
Jo dlaždice jsou pro mě taky dobrý.10 padá i na fungl novým počítači.Stejně mám asi nejraději XP.... ;)

Naposledy upravil scarabeo dne 09 čer 2016 21:47, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 čer 2016 21:45 

Kraj: ČR - Jihomoravský
na strojích co sotva na nich sotva jedou xp doporučuju 32 bit variantu linux mint https://linuxmint.com/edition.php?id=203 je ktomu i vzheld ala xp, už jsem to několika lidem podstrčil jako že jsem ty xp přeinstaloval, a někteří si toho dodnes nevšimli... stačí podle návodu udělat bootovací cd/usb flash a vyzkoušet, na přehrávání muziky, videí a youtube je to až moc dobrej os a legálně zadarmo...
Jediný, co jsem na tom nerozchodil je jakýkoliv účetnictví (přesněj daňová evidence), jestli máte někdo tip, byl bych rád.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2016 12:11 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Linux stále zůstává Linuxem a Widle na desktopu/notebooku v mnoha ohledech nenahradí ani náhodou. Tím netvrdím, že se mi nelíbí, ale že je jeho použitelnost značně omezená. Od Win ho nepozná leda ten, komu k životu stačí mail a fejbzuk. O vzhledu, ovládání a sortimentu aplikací ani nemluvě. Jediná opravdu hodnotná alternativa k widlím je snad MacOs (ovšem na odpovídajícím stroji), pokud člověk některé věci oželí.

Tuhle debatu tady ale opakujeme rok co rok...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2016 12:30 

Já myslím že snad každý měsíc. A fakt to nemá cenu, protože stejně všichni pořád říkají to samé :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2016 15:10 

To by naznačovalo, že se situace moc nemění....

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2016 18:05 
Moderátor

Dal jsem se vyprovokovat a stáhnul k vyzkoušení poslední vydání Minta x64. Nejprve mi doporučovaný Universal USB Installer zrušil 8GB flashku Kingston Data Traveller k nepoužití a musel jsem ji půl hodiny opravovat. Druhý pokus na jinou flashku už dopadl. Zkusil jsem to na služebním noťasu.

Pro: I jako live z flashky startuje podstatně rychleji než bývalo u Linuxu zvykem a systém chodí jakž takž svižně (u Slaxu jsem po každém kliknutí čuměl půl minuty na rozverně poskakující bublinku). Našlo to i síť a síťový disk, až na to že po zadání hesla k síti mi moje wifina zmizela z nabídky a musel jsem ji dolovat někde ve správci. Grafika, mechanika, USB, Bluetooth, touchpad a zdánlivě i zvuk OK. HDMI jsem nezkoušel.
Nabídka podobná Startu jakž takž použitelná. Plocha relativně vzhledná, okna už nikoli.

Proti: Nabídka softu (jak v balíku, tak ke stažení) veškerá žádná, kromě Firefoxu, Thunderbirdu a LibreOffice5. Všechny tři používám pod Widlema, kde ale vypadají podstatně líp.
Jinak obligátní Gimp vhodný leda pro skalní linuxové grafiky, nepoužitelný prohlížeč fotek (neviděl jsem pro Linux něco co by vypadalo a chodilo aspoň trochu jako Zoner nebo ACDSee). Několik předpotopních multimediálních přehrávačů, všechny na jedno brdo. Vypalovací a archivační programy vypadají spíš jako dobrej fór. "Skenovací nástroj" jako špatnej fór.
Nastavení čehokoli veškeré žádné. U zvuku nelze šáhnout prakticky do ničeho krom hlasitosti a zvuk je jak na integrované bzukovce, tak na externím DACu krutě zkreslený (pak se ukázalo, že je na vině overdrive u regulace výstupu - 100% je někde v 60% dráhy a nad tím to přebuzuje). Na audiofilské vychytávky (jako převzorkování, nastavení použitého vzorkovacího kmitočtu nebo plně asynchronní přenos signálu) rovnou zapomeňte. Na sofistikované přehrávače a správce sbírky taky.

Přenosný HDD formátovaný na NTFS to nenačetlo - to je věc, kterou ovšem neumí nativně ani MacOs. To se dá řešit formátováním na ExFat, čili zdánlivě univerzálnější souborový systém. Ale ejhle: Řada jiných zařízení (včetně linuxových multimediálních přehrávačů a NASů s USB portem) neumí používat ExFat. Nu což, naformátujeme na Linuxový Ext3. Widle s tím nemají problém a kamarádi si holt budou muset podporu pro Ext nainstalovat taky. Jenomže to mi zase nespolkne televize ani WDTV přehrávač. Tak nevím.

Já bych sem hodil seznam asi tak dvaceti programů pro Windows které opravdu denně a naplno používám a zajímalo by mě, jestli se za ně najdou plnohodnotné linuxové náhrady co do funkčnosti, ergonomie, konfigurovatelnosti a koneckonců i vzhledu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2016 20:31 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Jsem rád, že to někdo napsal za mě a napsal to pěkně a slušně, protože to bych já nedal. Linux nebyl a není vhodný systém pro většinu uživatelů. A vůbec se nemusí jednat o žádné tupé ovce. Tečka. A doufám, že víc se tady na tohle téma nebude válčit a nebudou nás ajťáci přesvědčovat, jaký je Linux skvěle stabilní na serverech, protože většina z nás žádný server doma nemá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2016 23:45 

Kraj: ČR - Plzeňský
Jako maly autista musim tedy rict, ze linux je super! Pouzivam ho od roku 2001. Akorat winamp na pousteni podkresove muziky poustim ve win7.
A jinak me dnes potesilo, ze muj zensky sbor na noci kostelu zazpival krasne :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 00:16 

Ransom:
Klidně přijeď na návštěvu, a já ti předvedu, že vše, cos tady napsal, je jen tvá neznalost toho systému. Ani jedno z toho není pravda.
Málo programů... možná, například pro moji distribuci je v repozitářích JEN 40.000 programů. NTFS nenačte? Hmm, a v čem myslíš, že mám naformátovanej starej externí 3.5" disk, kterej používám na zálkohy? Nehádej- v NTFS (ještě z dob XP). GIMP... no jo, když on umí jen o hodně víc, než Photoshop, jen musí člověk chápat politiku Linuxu- nainstaluješ základ (ne xGB moloch jak ve woknech) a ten si každej rozšíří podle svých potřeb.
Předpotopní multimediální přehrávače? Asi jsi málo hledal- v repozitářích jsou špičkový- XBMC, mythTV, a další, vše v repozitářích, žádný hledání. A další a další. Komplexní firemní systémy jako třeba Lotus, kterej spousta firem používá na widlích, i když byl původně vyvinut pro unixový systémy. Žádné nastavení? Ani ve snu. Nastavit se dá cokoliv, jen opět politika Linuxu- základ a ten rozšířit o nástroje pro nastavování.
To je totiž přesně to, o čem jsem psal- lidi to neumí, a tak napíšou že to neumí Linux. Jak říkám, klidně předvedu, jen tady pánové netvrďte, že to nejde. Tohle jsem kdysi mýmu mistrovi odborného výcviku na škole řekl jen jednou...

edit: Mimochodem- Mint není úplně ta nejlepší volba, chce to nějakou "zavedenější" distribuci, pokud to má bejt na vážnou práci. Třeba Debian, pro méně znalé spíš Ubuntu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 01:14 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
:lol: Gimp...to sme povinne museli používať v škole na predmete "počítačová grafika" v štvrtom ročníku. Ešte že to bol viac menej "voľný predmet", kde sa nič nerobilo lebo pracovať v tom bolo naozaj utrpenie. Len na nakreslenie vyjebaného kolečka tam treba robiť milión zložitých krokov. Ten program je pre mňa čistý príklad pomerne veľkého množstva open source záležitostí (vrátane linuxu) - zbytočne komplikovaná, nepoužiteľná, extrémne nepohodlná záležitosť plná absolútne zbytočných funkcií.
Keď vidím človeka, ktorý obhajuje gimp, tak už si uvedomujem, že tento svet je na tom naozaj biedne :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 07:41 
Moderátor

Exxi:
Ty máš ženský sbor?

Sagitarius:
XBMC je přehrávač pro někoho, kdo si chce pustit film, prohlídnout fotku nebo poslechnout písničku. Na správu hudební sbírky, operativní přehrávání, tvorbu playlistu, řazení do fronty z kontextového menu přímo v adresářích - nepoužitelný. Právě proto jsem XBMC zavrhl a na muziku používám vyřazený netbook s WIN7, Foobarem, MediaMonkey a možností použít čtyři různé cesty signálu na výstup. Dobrý přehrávač totiž nedělá jenom podpora formátů.

Foobnix vypadá jako Foobar, ale jako Foobar nefunguje ani náhodou.
Najdi mi ripovací soft na úrovni EAC.
Najdi mi správce hudby na úrovni MediaMonkey.
Najdi mi správce fotek na úrovni Zoneru (stačí i letitá osmá verze).
Najdi mi synchronizační aplikaci na úrovni FileSync.
Najdi mi editační program na úrovni Adobe Audition (ne, Audacity to není, ačkoli ho mám rád a používám).

Co se týče GIMPu: Kdo to má kurva ovládat? Zeptej se profesionálních grafiků (myslím grafiků - umělců tělem i duší, ne že jenom mají školu), co si myslí o GIMPu.

Já samozřejmě věřím a chápu, že některý věci dají udělat, když se hledá. Ono se dá srát i do umyvadla, pokud tomu nějak pomůžeš skrz sítko. Ale já jako umyvadlový laik seru do záchoda a pak prostě spláchnu. Asi jsem opravdu línej hledat jak na to. Jenomže já už takhle ztratím na hajzlu denně přes hodinu a přitom bych potřeboval dělat něco jinýho.

Já se o to nechci hádat. To by byla stejná pitomost jako neustálé spory mezi Androidem a Ajfounem. Mě Linux nevyhovuje vůbec, tobě naprosto. Každý máme svoje dobré důvody.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 08:42 

TL;TR, jak to teda dopadlo - letos už vyhrál Linux? :D
Já třeba Gimp používám (pod woknama) a přijde mi to hodně slušný, ale nejlíp se mi myslím dělalo s PS 5.5 (ještě ne-CS) :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 09:48 
Moderátor

Hlavně se nesmíme kvůlivá takovým debilitám rozhádat. Za chvíli bysme se hádali o Baník a Spartu.
Když už se rozhádat, tak skrz repráky a zesilovače. To má smysl.
Jak říká Akusta: Furt jsme kamarádi a musíme jít spolu na pivo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 11:01 

Ale jo, já ti to neberu, vyhovuje ti to, v pohodě. Žádnej z těch programů, cos uvedl, neznám, takže nemůžu sloužit. Já skončil na XP, a co bylo dál už šlo mimo mě.

Na hledání propgramů je lepší nainstalovat Synaptic, než ten primární. Tam je to totiž podrobněji rozdělený do kategorií- např. elektrotechnika, elektronika, CAD systémy, astronomie atd., nejen ty základní kategorie.

U mě to bylo celkem jednoduchý- byl jsem spokojenej s XP, pak přišly Visty, a to mě připadalo jako přesednout z Mercedesa do žebřiňáku s polámanejma všema kolama. A to byl impulz k přechodu na něco normálního a funkčního.

Ano, ovládání Gimpu je v něčem trošku krkolomnější, ale na základě impulzů od uživatelů se to pomalu mění, ale umí toho sakra hodně i díky možnosti tvorby vlastních funkcí či funkčních bloků přímo v programu, a to nepočítám tisíce pluginů. Jo, ty první verze byla čistá hrůza, to byla moje noční můra. Ty dnešní už jsou naštěstí jinde.

Já jsem fakt spokojenej, ale musím na rovinu říct, že mě to stálo hooodně času, než jsem se dostal na takovou úroveň znalostí systému, abych byl schopen řešit většinu případných problémů. Ale za mě jednoznačně- stálo mi to za to.

Nee, prát se fakt nebudem- já už jsem starší seriozní pán, a mohl bych dostat přes držku :lol:

Jo, a pivo bohužel nepiiju- já piju jen matláma patláma paprčááála.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 16:23 
Řádný člen

Kraj: ČR - hl. m. Praha
ransom píše:
Hlavně se nesmíme kvůlivá takovým debilitám rozhádat. Za chvíli bysme se hádali o Baník a Spartu.
Když už se rozhádat, tak skrz repráky a zesilovače. To má smysl.
Jak říká Akusta: Furt jsme kamarádi a musíme jít spolu na pivo.

Jasně - že jsme kamarádi, nemůže změnit nějaké dohadování o čemkoliv.

Jen rekapitulace - z mého IT pohledu to vidím takto:

Padlo tu spousta argumentů, některé vyvolávaly určitou reakci kvůli tomu, že nebyly zcela typické.
Třeba systém souborů EXT3 už dnes má následovníka EXT4, který je už dost chytrý. Podobně je u "dospělých" distribucí Linuxu zcela běžné, že mají předinstalovanou podporu NTFS. Když se pak třeba instaluje Linux na stroj, kde je nějaká partition NTFS, instalace ji rovnou namapuje do systému ... Nehledě na to, že zrovna u linuxu běží rychlý vývoj ohledně souborových systémů
- jako příklad "snapshotové" systémy ZFS, Btrfs apod.
http://www.root.cz/clanky/zfs-nebo-btrf ... tribucich/

Takže, pokud chce někdo hodnotit Linux, musí si vzít některý z vyladěných systémů (SUSE, Debian a nedávno ještě klon Debianu = UBUNTU, případně Mandriva). Tohle všechno jsou systémy, které nainstalujete na jedno kliknutí a jedou (i s WEBem). A kecy o nezbytnosti vše nastavovat a ovládat pomocí CLI (command line) jsou blbost a nepravda.

Pokud jde o aplikace, tak je to kus od kusu. Existuje hafo aplikací, které jsou dobré ve WIN i v LIN.
Např. GIMP není špatný, ale když se na něj kouká majitel předraženého ADOBE Photoshopu, ohrnuje nos. Jenže je potřeba taky uvážit, co je za co. To, že se používá třeba ve školách, je tudíž logické.
Když už jsem u školství: dal bych přes hubu "učitelům", co v informatice "učí" výhradně produkty MS. Proboha proč ? Dítě má umět pracovat třeba s textovým editorem. ALE OBECNĚ. Neučit dítě pouze konkrétní produkt. A většina lidí ví, že např. po roztržce Open Office se oddělila divize Libre Office, která velice zdařile rozvíjí tento produkt, zcela kompatibilní se soubory, vytvořenými v kancelářském balíku MS Office. Já ho standardně instaluju do nových počítačů a NIKDO nemá problém. Atd atd.

Ale už bych to nepitval dále. Holku si každej taky vybere, jakou chce. U muziky je to stejné.

Ty řádky jsem napsal jen proto, aby kdyby to četl nějaký náhodný čtenář RM, abychom mu nelhali. To, co tu napsal Majo, obecně pravda není, ale přesto s ním na to pivo půjdu rád. Přesně, jak píše Tom. A na pivo zajdu rád se všemi zde. Pokud ovšem slezete s gaučů a na nějaký sraz vyrazíte. Zatím to moc nevypadá ...

EDIT: zapomněl jsem napsat, že neblíže pravdě byl Sagitarius. Kdo píše, že Linux je na nic nebo není vhodný pro většinu uživatelů, tak o něm neví nic nebo jen málo. Případně si hrál s osekanými pseudo distribucemi.

Naposledy upravil Akusta dne 11 čer 2016 19:07, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 17:59 
Moderátor

Tak já chodím obden na pivo s manželkou. Takže bych potřeboval spíš nějaké kamarády, se kterými by se dalo společně abstinovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 19:11 
Řádný člen

neclovek píše:
Keď vidím človeka, ktorý obhajuje gimp, tak už si uvedomujem, že tento svet je na tom naozaj biedne :D

Kritické mládí. Víš, někdy je moudré sledovat názory, dlouho o nich přemýšlet a hned nereagovat. Pak bys nenapsal větu, za kterou by ses musel stydět.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 19:17 
Řádný člen

ransom píše:
Najdi mi synchronizační aplikaci na úrovni FileSync.

Ty neznáš rdiff-backup ?
http://www.linuxexpres.cz/praxe/sprava- ... moci-rdiff

Něco tak šíleně jednoduchého jsem ještě neviděl.

BTW: A kdy půjdeme na to pivo? Abstinovat se mi hromadně nechce. Tak to s Danou obraťte: Vy spolu abstinujte (třeba jen 50%) a pak si to kamarádské pivko teprve užiješ :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 19:36 

ransom píše:
.....Takže bych potřeboval spíš nějaké kamarády, se kterými by se dalo společně abstinovat.

No, bejt tebou, moc bych si nezahrával. Už barvitě vidím ty manželský hádky potom: "Ty hajzle, zase táhneš s kamarádama abstinovat? To zase přitáhneš dom ráno a úplně střízlivej, co?" :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 čer 2016 19:59 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Akusta píše:
neclovek píše:

Kritické mládí. Víš, někdy je moudré sledovat názory, dlouho o nich přemýšlet a hned nereagovat. Pak bys nenapsal větu, za kterou by ses musel stydět.

Ja by som sa hanbil, keby som bol programátorom gimpu...aj v sprostom MS Paint sa dá pracovať efektívnejšie ako v zbytočne komplikovanom gimpe.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147 ... 316  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]