Poslední návštěva: Právě je 28 kvě 2026 04:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 316  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Co vás dnes potěšilo?
PříspěvekNapsal: 07 srp 2015 20:11 
Řádný člen

Kraj:
Ty teda jedeš Kytu :) Mám taky něco v plánu ,ale dopředu zatím nic neprozradím.
Až když to dopadne.... :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 srp 2015 20:23 

Kraj: ČR - Jihomoravský
:D Já toho mám v plánu hrozně moc, ale vůbec nevím, kdy se k tomu vůbec dostanu... :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 srp 2015 21:34 

Kraj: ČR - Jihomoravský
Jsem myslel, že jsi se rozhodl, že si Totemy necháš... to prodáváš kvůli tomu, co chystáš? :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2015 00:36 

Kraj: ČR - Plzeňský
Projevuje se zmagnetovaná hlava jen nárůstem šumu, nebo i jinak?
Neumí to tu náhodou někdo z okolí Klatov nebo Plzně demagnetizovat.
Mám zmiňovanou Aiwu AD-F 800.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2015 09:57 

Kraj: SR - Bratislavský
Dělám s magnetofony již hodně dlouho, ale tak zmagnetované hlavy, aby ten stav byl evidentní, jsem ještě neměl. Často jsem demagnetizoval pouze hlavy u Sony TC 377, protože tam na přechodnou dobu zmizely lupance.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2015 11:41 
Řádný člen

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Amatér16 píše:
Projevuje se zmagnetovaná hlava jen nárůstem šumu, nebo i jinak?
Neumí to tu náhodou někdo z okolí Klatov nebo Plzně demagnetizovat.
Mám zmiňovanou Aiwu AD-F 800.

Ano - ten šum je znatelný. Odmagnetovací tlumivku (lze i vyrobit) je vhodné mít doma. Uděláš si snadno sám. Jinak koukni na Aukro, bazary atd.
Pak platí základní pravidlo - tu odmagnetovací cívku při ukončení práce nevypínat, když je v blízkosti hlav a páskové dráhy vůbec. Oddálit (klidně i 0,5 - 1m) a pak teprve vypnout. Jinak se dá hlava dost úspěšně zmagnetovat (zejména, když bude v tu chvíli napájecí síť v maximální amplitudě).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2015 13:15 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Akusta píše:
Oddálit (klidně i 0,5 - 1m) a pak teprve vypnout.

ty mi připomínáš spolužáka co po připájení vývodu MGF hlavy šel se zapnutou pistolovou páječkou až do koupelny. Intenzita pole klesá se třetí mocninou vzdálenosti. Nad 20cm už není co řešit. Každopádně postup je jasný: Zapnout - přiblížit k čelu hlavy - pomalu oddálit - vypnout.

Jinak existuje poměrně jednoduchý způsob rezonanční. Mikropáječkou odpájet vývody, k oběma systémům hlavy připojit na cca 2s kvalitní svitkový kondenzátor 1uF nabitý na cca 10V, připájet vývody zpátky. Kondenzátor vytvoří s indukčností a ss odporem hlavy tlumený rezonanční obvod, který se krátce rozkmitá s klesající amplitudou a hlavu spolehlivě odmagnetizuje. Nejsem si jistý, ale mám za to že některé magnetofony tohle dokonce dělaly automaticky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2015 13:30 
Řádný člen

Mně na nějakém cm nesejde ... vzhledem k tomu, že jsem za mlada tu trafopájku vždycky odkládal tam, kde bylo místo ... a nejbližší bylo stejně tak o metr dál ... Tím jsme dotyčnému nenápadně naznačili, že je lepší používat u pájení hlav mikropájku.
Jo - příště napíšu i Maxwelku, aby to měl dotyčnej vyfutrovaný teorií :lol:
Ano - dokonce i profesionální BIAS oscilátory jsou navrženy na delší dokmit. I řada Bxxx a CMxxx to dělá. Když vypneš záznam, kmity dojíždějí s exponenciálně klesající amplitudou. Ale to netýká snímací hlavy. Tu musíš odmagnetovat růčo ...

Ale vidím, žes dorazil v pohodě a celej a to je hlavní :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 srp 2015 13:59 
Moderátor

Ne, já psal o automatickém odmagnetování záznamové/snímací hlavy připojeným nabitým kondenzátorem. Opravdu bych se vsadil, že jsem to kdysi v čemsi viděl.

Jo, dojel jsem v pohodě. Proč bych neměl? A když už: Kamarád co má autoservis mi poradil gumy SAVA Perfecta. Chtěl jsem něco v nižší kategorii na těch svých 10kkm ročně. Sada mi vydrží pět sezón a vyhodím je ještě s použitelným vzorkem, takže nepotřebuju kupovat drahé značky. Nemůžu si je vynachválit (narozdíl od Barumek nebo Matadorek, které jsem shledal strašnými šunty). Neřeším extrémní podmínky nebo o půl metru delší brzdnou dráhu, ale pro mě mají zajímavou neobvyklou kombinaci dvou vlastností: Hluboké obvodové drážky pro odvod vody a přitom jsou naprosto tiché. Což jde dost často proti sobě. Od dubna dosud a hlavně na dlouhé cestě spokojenost. 195/50 R15 za 1075Kč/kus přímo v autoservisu (v dubnu to byla cena shodná s nejlevnějšími e-shopy, ale bez dopravy). Sice je to mimo obor, ale potěšilo mě to.

No a cesta domů pohoda pohoděnka. 11 hodin včetně tankování, čůrání a drobných zdržení. Cestou jsme potkali jeden kamión s hořícíma gumama a vyslechli 6x dokola Accept - Live in Chile, páč jsem nic jinýho neměl. Rádio už ani nezkouším, to bych snad radši nechal zpívat manželku.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2015 02:30 

Kraj: ČR - Plzeňský
Díky za odezvu, samozřejmě se mi jednoduchý způsob zamlouvá nejvíc (protože je "tak" jednoduchý), ale zvuk který mi leze z té aiwy je zdaleka nejlepší co se mi kdy podařilo z pásku vyrazit, a tak bych nerad udělal chybu.
Tak když už jsme to nakousli mám ještě pár otázek: proč na cca. 2 sekundy, to se ten 1 mikro nestihne vybít dřív?

Jaký je kvalitní kondenzátor? Třeba ten český žlutý MKT?

K oběma systémům znamená k mazací i nahrávací/přehrávací hlavě zvlášť pro oba kanály?

Na co si dát pozor? :?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2015 08:32 

Doznívání oscilací, může podle okolností, trvat déle. Ty 2 vteřiny jsou minimum. Bylo by chybou je předčasně ukončit. MKT je dobrý. Je to piplačka s nejistým výsledkem. Půjč si raději demagnetizátor. Dokonce jsem někde viděl nástavec na trafopájku, několik závitů, ale dál jsem nečetl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2015 09:57 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
U dvouhlavého magnetofonu se správně řešeným vypnutím mazacího oscilátoru (postupný doznívání po vypnutí záznamu) není třeba hlavy demagnetizovat vůbec, demagnetizují se totiž s každým zapnutím a vypnutím záznamu. U tříhlavého magnetofonu je potřeba odmagnetovat snímací hlavu...a taky by to možná šlo způsobem "odpojit mazací hlavu, odpojit snímací hlavu, dráty mazací hlavy připojit ke snímací, zapnout a vypnout záznam". Předtím je ale potřeba si ověřit, že vypnutí oscilátoru je provedeno postupným zanikáním a ne tvrdým připojením a odpojením. To by totiž mělo spíše opačný účinek...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2015 10:07 

Tak to je. Asi preto som nikdy nemal u kazeťákov zjavne zmagnetizované hlavy. Demagnetizujem rutinne pri údržbe. Ešte niekedy v 1972 som kúpil Sony HE-2, dal som za neho 100 márů - vtedy 2000 lístkov na šalinu alebo 769 obedov v kantíne. :P Ale ten pokoj je k nezaplateniu.

PS:
Aby to fungovalo tak ako napísal Last, musí mať oscilátor za prepínačom Rec nejaký kondenzátor 1 až 5 uF (C504) a musí byť dobrý.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2015 14:44 
Moderátor

S trafopáječkou se to dělalo jednoduše: Drát 2,5mm2, udělat z něho tři závity na průměru 15mm (třeba navinutím na rukojeť vařečky) tak, aby se vzájemně nedotýkaly (stačí vlasová mezera) s vývody dlouhými cca 8cm, přišroubovat místo pájecího očka k trafopáječce a natvarovat tak, aby se dalo osou těch závitů přiblížit k čelu hlavy. Trafopáječku zapnout, rychle přiblížit k hlavě, pomalu odddálit a vypnout. Jen opatrně, drát se ohřeje a dotykem by se mohly poškodit plastové díly v kazetové šachtě.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2015 14:57 
Řádný člen

Hodně dobře je toto vyřešeno u přeloučské řady Bxxx a CMxxx. Tam je oscilátor napájen napevno (což mu umožní mít dost výkonu na dokmity) a spouští se přivedením řídícího napětí na vývod 8 modulu OSC.

Příloha:
osc.jpg

Kondenzátor C8 (5 mikrofarad) za odporem R9 zařídí postupné snižování kmitů až do nuly.

Obecné doporučení: pokud Vám Váš stroj vykazuje v záznamu podivně zvýšený šum, tak kromě samozřejmé kontroly pracovního bodu pásku (BIAS+NF) a všech ostatních zdrojů šumu (příslušné zesilovací obvody atd.) nezapomeňte zkontrolovat i symetrii sinusového průběhu oscilátoru zapůjčeným osciloskopem.
Pokud by vykazoval tzv. stejnosměrnou složku, máte zdroj přídavného šumu ...
V tomto ohledu jsou na tom stroje s dvojčinnými oscilátory logicky lépe ...

Naposledy upravil Akusta dne 09 srp 2015 15:10, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2015 15:10 
Řádný člen

ransom píše:
S trafopáječkou se to dělalo jednoduše .................. Jen opatrně, drát se ohřeje a dotykem by se mohly poškodit plastové díly v kazetové šachtě.

Asi nejrychlejší a v provozu nejefektivnější je vyrobit si odmagnetizér nastálo. Stačí staré ploché telefonní relé (na radiotechnických burzách, v bazaru, někdo i v šuplíku ...), které mělo obvykle jedno z vinutí s odporem v řádu kilohmů, které se připojilo na 220 V dvoulinkou s flexozástrčkou a dobře zaizolovalo.
Sice se civka trochu hřeje, ale do 1 minuty (i rychleji) objedete hlavy, sloupky tónové dráhy atd.
Pak oddálit a vypnout.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2015 18:31 
Moderátor

U několika B11x jsem se v 80. letech setkal s prapodivnou závadou: Záznam byl podložený velmi silným proměnlivým širokopásmovým šumem, který ze všeho nejvíc připomínal vypouštění přebytečné páry v tepelné elektrárně. Na vině byl vždycky (keramický) kondenzátor C7, který vykazoval neúplný průraz.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2015 18:36 
Řádný člen

Asi to byl šunt a nelíbilo se mu těch 100 kHz :lol:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2015 19:41 

Kraj: SR - Trenčianský
Dnes pribudla ku gramcu CS704 nová baviačka a to zosilovač CV1462. Repasovaný u Martinekka ;)
Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 srp 2015 19:57 
Moderátor

Penjo, neser, jo? Všichni už tohohle Duala mají, jenom já nic.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 6308 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105 ... 316  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]