Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 23:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Reprosoustavy JBL versus TESLA
PříspěvekNapsal: 16 bře 2015 21:30 

Kraj: ČR - Středočeský
Přeji dobrý den a obracím se na Vás s dotazem.
Mám gramo NC 440, zesilovač Grundig V 8300, regálové repro JBL TLX 121. Zesilovač má výstup 8 omega. Myslel jsem si, že to hraje docela dobře až...
Kupoval jsem na inzerát LP desky a darem k tomu jsem dostal gramo NCZ 300 + repro Tesla. Reprobedýnky nemají štítek. NCZ 300 se prodávala bez repro, tak se nemám čeho chytit, nicméně po zkoumání na internetu se domnívám, že reprobedýnky by mohly být TESLA 1PF067 62, tudíž pravděpodobně 4 omega. Nakonec je to uvedeno na reproduktoru, viz foto.
Nedalo mi to a tu soustavu NCZ 300 + repro TESLA vyzkoušel s LP které dobře znám a byl jsem překvapen, jak dobře to hraje. Připojil jsem na NC 300 repro JBL a je to bedýnkama. Tesly jsou výrazně, výrazně lepší. Výstup zesilovače NC 300 je 4 omega, tak s JBL nebyl problém ale myšlenka je taková, že bych je vyměnil za TESLY.
Měřil jsem odpor u JBL= 4,6 omega, TESLA= 4,5 omega. Vím, že je to měření-neměření ale jiné možnosti nemám.
Nyní konečně dotaz: Mohu tyto TESLY zapojit na výše uvedený zesilovač?
Bydlím v bytě, ozvučuji 16m2 místnost, už nejsem nejmladší a mám ohled na sousedy, takže hraji spíše potichu.
Předem děkuji za každou radu.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Reprosoustavy JBL versus TESLA
PříspěvekNapsal: 16 bře 2015 22:14 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Ten zosilňovač v sebe má IC STK4040X napájaný 2x50V, čo je nad jeho odporúčané medze.
S 4Ω bedňami by to ale malo byť ešte v pohode, to STKčko to podľa datasheetu zvláda ale keďže má také vysoké napájanie asi aj dosť nakúri. Vypadá to, že chladič však majú dosť veľký na to, aby s tým nebol problém.

Čiže odpoveď na tvoju otázku je Áno.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 bře 2015 23:33 

Kraj: SR - Trenčianský
neclovek: necáp

bak65: bedničky JBL majú impedenaciu 8R (Ohmov-to je tá omega) a zosilovač Grundig ma povolenú minimálnu zaťažovaciu impedanciu 8R, takže spolu môžu hrať, ale nižšiu impedanciu na tento zosilovač nemôžeš pripojiť. Bedničky 1PF majú 4R, takže by si mohol zosilovaču ublížiť.
Tesla NZC300 (nie NCZ) má minimálnu zaťažovaciu impedanciu 4R, takže môžeš na ne pripojiť 1PF, alebo JBL.

Grundig+JBL = ano
Tesla+1PF = ano
Tesla+JBL = ano
Gundig+1PF = NIE

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2015 08:28 
Řádný člen

penjo, na tichý posluch to podľa mna nebude robiť problém. Prečítal som si servisák ku tomu zosu a aj datashit ku tomu STK a podľa toho mu 4R impedancia až taký problém nerobí, len tomu nesmie vypekať, aby to nespálil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2015 09:12 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Neclovek: Netáraj kokotiny. Ak ťa zaujíma prečo je to zle, nechme to do SZ.

Zesilovač s integrovaným koncem konstruovaný pro 8Ω zásadně nedoporučuju provozovat se zátěží 4Ω. Bude se tepelně a výkonově přetěžovat i při tichém poslechu. Je pravda, že to zesilovače zpravidla snesou bez újmy, ale přesto bych to nikomu neradil dělat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2015 20:28 

Děkuji za info, nicméně je to půl na půl.
Existuje nějaké technické řešení, nebo jsou bedýnky v tomto případě nepoužitelné?
Děkuji.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 bře 2015 21:35 
Řádný člen

Bedýnky jsou v tomto případě nepoužitelné. Nezkoušej hlavně před to strkat nějaký rezistory.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 bře 2015 22:05 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Ovšem impedance v omegách, to je krutohustopřísný brutus.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 bře 2015 14:44 

Možná ano, jsem odborník v jiném oboru. Koneckonců, proto jsem vznesl dotaz zde. Nechtělo se mi vyhledávat znak řeckého písmene 0mega, bylo pro mě jednodušší to vyklepat na klávesnici takto.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 bře 2015 14:47 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Ta jednotka, co má značku "omega", se totiž jmenuje ohm :-).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 bře 2015 15:54 
Moderátor

No bóže, tak to někdo neví, to je toho... Dovedeš vyjmenovat pozpaměti všechny Ninja želvy?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 bře 2015 18:52 
Řádný člen

Leonardo, Donatello, Rafael a Michelangelo. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2015 03:39 

Pro: neclovek, penjo, ransom, TheLastUnicorn. Děkuji za radu, bedýnky v této konfiguraci nepoužiji.
Pro: laminat, zde se patří obzvláště poděkovat, bo jeho výživné příspěvky na položenou otázku- zapojit či nezapojit, mě velmi pomohly vyřešit problém.

Naposledy upravil bak65 dne 20 bře 2015 14:01, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2015 07:16 
Řádný člen

Prvý krát mi dakto poďakoval za moje drísty :O

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 bře 2015 09:25 
Moderátor

TheLastUnicorn píše:
Leonardo, Donatello, Rafael a Michelangelo. :)

A Teletubbies? Čtyři z tanku? Sedm statečných? Deset malých černoušků? 101 dalmatinů? Všechny sboristy Alexandrovců?

Bak65: Ale ty Tesly nevyhazuj. Ne že by to byl nějaký zázrak, ale na podpal by to taky byla škoda.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 bře 2015 16:03 

Tak jsem zkoumal ty JBL a zjistil jsem, že nehrají ani u jednoho výškové reproduktory. Vyndal jsem je, změřil odpor a nic, tak to vypadá že jsou kaput. Kupoval jsem je z druhé ruky a pravda, nikdy jsem nad tím nebádal.
Což je dobrá a zároveň špatná zpráva. Ta dobrá je, že ač je mi 50 let a dělal jsem 30 let ve velmi hlučném prostředí v automobilce, jsem ještě schopen to rozeznat, ne poznat, což je rozdíl ( viz. Tesly hrají, výrazně lépe) - tam výškáče hrají :D
Ta špatná je to, proč to tak je. Já těm bedýnkám rozhodně neublížil. Ale předchozí majitel byl mladý kluk a chlubil se tím, jak dovedou parádně ozvučit zahradní party s kamarády.
Tak co s tím? Koukal jsem na NET, origo přesahují cenu za kterou jsem je koupil. ( ke všemu nemám jistotu, zda není něco poškozeno před tím). Měřil jsem odpor mezi vstupem do reprobeden a konektory výškáčů - a žije to, dokonce v tom velkém trošku lupne při přiložení měřícího hrotu.
Je nějaká cenově přijatelná náhrada za tyto reproduktory? Rozměrově mechanická úprava není problém, nejsem zas takové kopyto jak to vypadá. Opravím myčku, pračku, auto, pilu, modelařím, dům postavím ale tyhle maloproudy jsou pro mě zapeklitá věc :)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 bře 2015 21:22 

Kraj: SR - Košický
Z fotiek mám pocit že to bude piezo, lebo to nemá magnet, totiž u toho ani žiaden odpor nenameráš, lebo je to záťaž kapacitného charakteru. Zaujímavé je to že to nie nerobí skrat, lebo to zvyknú pieza keď sa prerazia vykazovať odpor veľmi malej hodnoty.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2015 07:07 

Byla ještě udělána jedna zkouška (nekamenujte mě), škrtnutí o vývody 1,5 V z tužkové baterky, také nic.
Příloha:
JBL TLX 121.pdf

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2015 12:02 
Řádný člen

Nemusí to být nutně piezo. Možná je pod tím plastem malý neodym. Imo klasická 0,5" kovová kalotka. Ale ty bedny opravdu nebudou asi nic moc....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 bře 2015 12:15 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
V manuálu k těmto soustavám je psáno, že jde o 10mm titanovou kalotu a dělící kmitočet je 4kHz. Jako bylo psáno v předchozím, nejde asi o žádný velký zázrak, tak jako náhradou bych vybral víceméně něco co se dá takto dělit. Ve sféře výškáčů je výběr náhrady poměrně široký.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]