ransom píše:
Dej sem těch printscreenů ještě víc, prosím. Máme přeci tolik obchodů se součástkami...
Myslím, že jsi tu ironii taky ne zcela pochopil. Teplotu 105°C "snese" i kondík na 85°C. To jest chvíli ji přežije. Klíčové je slovo "snese". Můj Trabant taky jednou uvezl osm metráků písku.
85° je prostě jenom nižší teplotní třída, kterou dělá skoro každý výrobce. Neznamená to, že jsou ty kondy nutně horší. Nevím, proč bych měl lít do ostřikovačů vodu na -40°C, když je venku na nule, že jo. V datasheetech máš závislost životnosti na teplotě. Kolem 20°C bývá skoro stejná. Rozchází se to až při vyšších teplotách. A mnohem důležitější je někdy údaj o minimální teplotě, protože ne každý elektrolyt je schopen fungovat třeba při -20°C.
Jeden obrázek tu server nezahltí (byl to příklad kšeftu se součástkami s lepšími i horšími parametry) ... Ironii jsem neviděl (nevím, jak to Majo myslel ...).
Za další komentář snad nebudu zabit - taky jde jen o upřesnění. Je to trošku slovíčkaření ... oba víme, o co jde, ale pro náhodné návštěvníky snad nezaškodí připomenout pár pojmů :
- teplotní třída: U ellytů bych nemluvil o teplotní třídě, ale o teplotním rozsahu.
BTW: U některých kondů (třeba keramické) existuje teplotní třída, ale to je něco jiného - jde o třídění podle teplotní závislosti kapacity dané dielektrikem).
- teplotní rozsah: pracovní rozsah teplot (uveden na pouzdře, většinou jen horní mez) – teplota okolí, v jejímž rozmezí je dovoleno kondenzátor používat a ve kterém zůstávají všechny parametry kondenzátoru v mezích, stanovených katalogovým listem.
- životnost: samozřejmě na teplotě závisí. Životnost je údaj výrobce daný pro mezní podmínky deklarovaného teplotního rozsahu a obvykle se udává, že každým snížením teploty kondenzátoru (vlivem teploty okolí) o 7-10 °C se zvýší životnost kondenzátoru cca na dvojnásobek.
- životnost jako závislost na teplotě v datasheetech: že by to bylo běžně udávané formou grafu či tabulky (životnost při teplotě X je tato, při teplotě Y je tato ...), to teda moc vidět není (netvrdím, že to nikdo neudává ...)
Ten příklad s litím vody je dobrej, o tom žádná, ale to řešíš situaci teď ... pokud s tím autem budeš jezdit jen někdy a vždy to ohlídáš ... OK. Já jednou zapomněl, že jsem doléval v létě vodu a stálo mne to motorek ostřikovače ... Ale profík navrhne (musí) zařízení tak, aby vydrželo ve všech režimech podle dokumentu "Technické podmínky zařízení XY", který pro dané zařízení je schválen po provedení typových zkoušek v typové zkušebně a platí. Samozřejmě pro spotřebku bude míň náročný než pro vojenskou techniku. Takže když si budu něco bastlit a vím, že ten rozsah nepřekročím (např. že nemám rozpálený koncový stupeň vedle ellytu atd atd. ...), můžu si to udělat jak chci. Ale taky musím vědět, že když ten ellyt dám dál od zdrojů tepla, že vydrží dlouho.
Z praxe: stačí si prohlédnout nafouklé ellyty kolem CPU v PC ... ty bohužel musí být blízko, ale slušný motherboard je má hodně kvalitní (ty kondy). A musí se zajistit dostatečné chlazení okolí ...
Neprolezl jsem celý web, ale myslím, že všichni nedělají všechno. Když si prohlédneš renomované značky jako NIPPON, RUBYCON atd, najdeš u nic většinou POUZE elektrolyty na 105°C, s nižším rozsahem si moc nešpiní jméno. Z toho cosi plyne, ne ?
O nízkých teplotách máš samozřejmě pravdu (elektrolyt mrzne, klesá kapacita a roste vnitřní odpor) - o tom žádná.
Tak a teď mne zab