Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 86 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: nalez beden - poradite co s tim?
PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 18:25 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Zdravim vsechny pritomne - jsem tu novy a asi jsem svuj prispevek hodil prve do nespravne sekce, tak to zkusim tady...

...takze k memu problemu, vlasten dotazu:
nasel jsem na pude stare, ale dost zachovale bedny, vnitrni rozmery 46x28x25 cm, dost poctive udelane z drevotrisky cca 2cm tluste, predni sitky sice spinave, ale celistve , celni plocha je osazena basaky ARN 6614 a tlakovymi vyskaci ART 481, zustal tam neosazeny otvor elipsoviteho tvaru (18/10cm) a nejsou zde vyhybky, jen dirky po šroubech, kde pravdepodobne vyhybky byly upevneny - muj dotaz zni, ma cenu s tim neco delat? A pokud ano, co bych mel tedy sehnat, jake vyhbyky a jake repraky bych mel pripadne poridit, aby z toho byly slusne (pochopitelne nemyslim hi-end) bedny. Je mi lito to jen tak vyhodit a nejake slusnejsi regalovky by se mi hodily.

Prdem diky za pripadne podnety a rady!

Quido

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: nalez beden - poradite co s tim?
PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 18:38 

určitě má :-)
nafoť to a hoď to sem ať víme co je to zač :-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 18:45 

nasel jsem i ty stredy s extra krabici... zkusil bych to smontovat
jak to mam nafotit - co je dulezite videt?
diky

Nikdy neříkej, že něco nejde. Vždycky se pak najde nějakej blbec, který neví, že to nejde, a udělá to...
Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 18:48 

co jsou to zač za bedny, co jsou zač reproduktory a tak... prostě se třeba pochlub svým nálezem :-) vypadá to zajímavě

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 19:00 

ok, tak jdu na to... matne si vzpominam, ze stryc nekdy v dobe, jak zacinaly CDcka, rikal, ze si stavel s kolegou nejake repro a ze to v te dobe melo spica zvuk, mozna ze to je ono :D
- ja se tomu tehdy nevenoval

ale pochopitelne, co tehdy bylo povazovano u nas za spica zvuk nedokazu odhadnout

(PS: jen pro srovnani meho chapani zvuku - mam doma bedny menhir gasur a zdaji se mi trosku upjate, sice prijemne, ale takove jalove... a co jsem je pripojil na NAD, nejsem vubec spokojeny; tichy poslech jeste ujde, ale pri trose hladitosti uz je to takove divne ploche...)

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 20:03 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Podle všeho to budou doma dělané KE30, nebo jejich klon. Jenom na basech je naprosto nevhodný novější typ basáku. Na středech by měl být eliptický ARE589. Největší průser bude v tom, že ve výhybce původně byly i přizpůsobovací transformátorky pro tlakové výšky. Ať tě ani nenapadne to provozovat bez nich. Ty výšky jsou extrémně choulostivé jak elektricky, tak mechanicky.
Pokud bys prodal ARN6614 a místo nich osadil ARZ669 nebo ARN664, zainvestoval do traf a do pár součástí ve výhybkách, získáš sice zastaralé, ale příjemně hrající bedny na domácí pohodovku. Ale jedině na slušné zacházení, žádné rambajz párty to neustojí a byla by to škoda.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 20:31 

ty vado, diky ransome!! uplne jsi mne nadchl...
k tomu NAD by se takove retro skoro hodilo, az na ten vykon...
no a hned jak jsem to tu docetl, valil jsem na pudu a hrabal tam kde, jsem nasel dodatecne ty stredy (lepereceno sirokace) ale uz nic nenasel - jenze, ja vul jsme predtim psal na zaklade otevreni jen jedne bedny, tak jsem si rikal ze aspon osadim ty stredy a pak to vyfotim a ejhle, v te druhe bedne byly i ty vyhybky - jedna namontovona jen draty ke stredum vlaly, druha jen tak hozena dovnitr... no ono to nejsou ani tak vyhybky jak si je predstavujeme ale spise zmet dratu a na nich soucastky :D
tak to zkusim dle tveho nakresu zapojit a pak vyfotim, stejne potrebuju ty bedny dostat na svetlo
vazeni ani nevite jakou mam radost - nebudu to hned zapinat do zesaku, at to neodvalima mozna ze to nehraje - nicmene ta nadeje a zabava mi naprosto zvedla naladu
:P ;)
diky moc - jdu kutit
PS: vymenim funkcni ( zkousel jsem na baterii) ARN6614 za ARZ669 nebo ARN664 !!!
:D

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 20:34 

pls v cem jsou ty novejsi basaky nevhodne?

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 20:48 
Moderátor

Hele, než začneš jančit, pořádně to nafoť ať víme, co tam je. Bedny zvenku/zevnitř, repráky zepředu/zezadu, změť zvanou výhybky, budky pro středy. Pravděpodobně bude potřeba vyměnit kondenzátory a musejí tam být ty trafíčka, jinak tlakáče spolehlivě zničíš. Jestli to bude komplet, máš vyhráno jen s minimální investicí.
Výkony neřeš, to je naprosto zbytečné. Tyhle repráky můžeš v pohodě provozovat se zesilovačem 2x100W, pokud to nebudeš čudit na ohluchnutí. Na to, že mají ARZ669 papírově 5W nemusíš koukat, protože ve skutečnosti v uzavřené bedně a při buzení hudebním signálem snesou podstatně víc. Dřív než se jim něco stane, začne být zvuk velice protivný. Pokud nechlastáš nebo nehulíš trávu, nehrozí to.
O historii Tesla basáků si přečti TADY, to ti vysvětlí vše. Ty nové nesnesou takhle jednoduchou výhybku (potom ječí jak siréna do mlhy) a jdou i hůř do basů. Kdo měl někdy naposlouchané ty starší typy někdy do roku 82, novější už většinou poslouchat nechce. Ale spousta lidí je ochotně vezme na Aukru a podobně. ARZ669 i ARN664 mám nějaké navíc, ale ty 6614 si strč za klobouk :mrgreen:

Jo a když chceš něco dodat, použij u svého příspěvku tlačítko UPRAVIT, ať to tu moc nenarůstá.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 22:21 

ok, v pohode, ja nejancim ale jsem nadsenej z toho nalezu a z toho, co k tomu pises ;)
neboj, nezapojim to do zesaku bez fotek a nasledneho tveho pozehnani...
:roll:
takze ty stredy jsou opravdu ty ARE... jen cislo nejde precist, plastovy obal civky je z nejakeho nepochopitelneho duvodu povrchove poskozen asi pajeckou... poskladam ty bedny do stavu, jak byly puvodne, vyhubku v druhe bedne ustavim podle te prvni a namontuju stredy, podle otvoru to vypada ze to vsechno sedne jak bylo puvodne, jeste musim vse poradne ocistit - nicmene, esteticky to zadna parada nebude ani vevnitr ani venku, lec konstrukce je betelna, takze predpokladm, ze funkcni, jestli dobre pocitam vnitrni objem bez krabicky na stredy je kolem 25 l... az to bude ciste a jakz takz v cajku vytahnu na svetlo a vyfotim, nejdrive zitra...
no a jeste jsem zakopl o peclive zabaleny samostatny reprak ARN 665 (4 ohm/ 10W), ale ma trochu poskozeny gumovy zaves

jeste jednou moc diky za podporu ;)

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 22:33 
Moderátor

Tak ty ARE tam taky nejspíš nepatří. Pokud mají velký magnet zalitý v plastu, je to ARE56x, nikoli ARE589. Ty by měly malý magnet pod zaobleným lakovaným krytem průměru 37mm. ARE s feritovým magnetem budou překřikovat zbytek bedny (leda že by byly s impedancí 8Ω, ale i tak budou moc výrazné).
ARN665 je s ARN664 zaměnitelný, má jen zalitý magnet místo lepeného a opačnou polaritu. Jakpak vypadá?
Objem by přesně odpovídal původní konstrukci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 úno 2014 23:29 

hm... tak ten ARE je fakt zality v plast a neni presne jako na tom nakresu, zda se mohutnejsi, ale nasel jsem tam v tech bednach jeste potencimetr, ktereho jsem si predtim nevsiml, podle vseho je mezi vyskcem a stredem...
ten ARN665 ma taky zaluty magnet vcernem plastu, kovovy kos s "usima" je sedomodry, jinak cely sedy matny a stredovy kloboucek je maly a pomerne plochy - fotky budou fakt az zitra az to vsechno snesu dolu

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2014 11:32 

přidávám tedy fotky - nejprve foto zevnitř zezadu té bedny, kde byly nalezeny i vyhybky s tím, že jsem tam namontoval ten střeďák a pomocí zde uvedeného nákresu zapojil k němu dráty...
poslední fotka je pohled z čela - minimálně ten čelní panel si zaslouží předělat, anebo alespoń povrchově nějak upravit, podrobným zkoumáním jsem zjistil, že bedny mají dýhu a byly kdysi v barvě přírodní třešně s načervenalám mořením a pak to celé někdo brutálně přetřel černou barvou, odhaduji že asi Blakrylem... :roll:
(fotky nic moc, mám k dispozici jen mobil a ten moc dobře nefotí, zvláště ne z blízka)

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Q.

Naposledy upravil Quido dne 05 úno 2014 11:58, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2014 11:34 

a tady foto druhé bedny, kterou jsem poskládal podle té první

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2014 12:20 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Vyzerá to tak, že ARE 567 je pritlmený odpormi. Čo je na nich napísané? A tiež na tých sériovo zapojených elektrolytických kondoch - tie by mali byť 50 uF. V kombinácii s ARN 664 / 665 by aj mohol ten ARE 567 zostať a zvlášť ak je pritlmený, ale pri ARZ 669 bude určite vhodnejší ARE 589. A ak by si zohnal ARZ, premysli si, čím ho tam primontuješ, lebo nemá uši, iba kruhový kôš. Vo výrobe ho zvykli montovať takto (pre inšpiráciu):
http://www.repromania.net/tesla/tesla-r ... 737-06.jpg
alebo takto:
http://www.repromania.net/tesla/ruzne-r ... -29-07.jpg
Z akého dôvodu sa tam ocitol ARN 6614, keď ostatné repráky sú zjavne pôvodné a oveľa staršie, o tom radšej nebudem premýšľať.

Inak je to poctivo zamýšľaná aj spravená bedňa. Takýto nález by som tiež neodmietol :) ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2014 12:55 

mne se nezda ze ty basaky jsou utlumene, ty kondiky tam jsou parlelne - jde dvojlinka (Jamo) od basaku ven primo a na ni je !"nalepena" dalsi bila... ale ja se priznam, ze temto vecem moc nerozumim, tak treba ted blabolim nesmysly - ...
jinak presne jak pises, ta poctivost tvorby skrine mne uchvatila (az na ten celni panel, ale treba byl zmaraseny nekym jinym, treba tim samym, co pretrel tu krasu hnusnym balakrylem), a kdyz si uvedomim ty podminky tehdy, jak se shanenim materialu, tak ze se to vsechno - aspon pokud si vybavuju - zrejme odehravalo v panelaku, maximalne nekde ve sklepe... ;)
z nalezu ARN 665 usuzuju, ze tam byl puvodne ten - mozna mel nekdo navod a z pozice neznalosti klidne nejake ty repracky zamenil - vis jak, vzdy se najde nekdo, kdo nevi, ze se to tak delat nema, a udela to... :D
sice to nebudu jeste bez radne konzultace zkouset, ale vsadim se, ze ta bedna, kde byly ty vyhybky, tak jak je ted s tim stredakem, bude hnedle hrat :roll:
jen tam nacpat pucvol a zasroubovat

PS, zkusim to radsi jeste nakreslit, jak ty draty vedou, jelikož to je takto dost neprehledne...

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2014 13:56 
Moderátor

Tak každopádně to je nebo byla KE30, pouze je udělaná k postavení nastojato (elipťák i tlakáč mají být na výšku). Trafa tam jsou, to máš dobrý. Ciplox mluvil o zatlumení středů odporama, ne basáků. Stejně bych tam ale radši viděl ARE589. Kondenzátory - elektrolyty (ty růžové) určitě vyměnit a místo toho krabicového bych tam taky radši viděl nový svitek. Předpokládám, že nemáš jak kondy diagnostikovat.
A jinak ano, pěkná, bytelná kisna. Zasloužilo by to rámeček s průzvučnou tkaninou.
Opravdu pěkný a v podstatě záviděníhodný nález, protože to nejcennější a nejhůř dostupné už tam máš. Ostatní je brnkačka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2014 14:22 

vážení, jak mně se líbí to detektivně dobrodružné objevování a skládání dokupy :roll: :D

- rámečky s jemnou tkaninou jsou a díky bohu, jinak se na to čelo nedá dívat (jen je musím opatrně vysát)
- bedny opravdu stály evidentně navýšku, a to basákem nahoru jelikož na straně pod výškáčem a středem je nalepeny jekor (to na mých mrzkých fotkách není vidět), tak dumám, jestli je nakonec neotočit basákem dolů...
taky jsem uvažoval, že bych vše odmontoval, sehnal levně nějakou skříň podobné litráže ve slušnějším, zejména zvenku, stavu a namontoval do ni tyhle poklady, ale to by znamenalo minimálně vyrobit nový čelní panel - no, ještě uvidím

supr, tak než se pustím do té brnkačky...
jsa zcela nepolíben praktickými zkušenostmi, poprosil bych ještě o přesný výčet součástek, které má tedy koupit a nahradit; dále, koupím ty basáky, případně i středy, co tam mají být - pokud mi je můžeš prodat ty, ransome, budu nejraději... a věnuji ti ty co tam mám (i když si je pak strčíš za nějaký pěkný klobouk, anebo je věnuješ někomu, kdo by je užil), minimálně za cenné rady a že ses mne prakticky "ujal" ;)

nemám nic na měření, leda do toho pustit štrum ze zesáku :idea: :roll:

...takže ještě bych poprosil o potvrzení, zda mohu toto, co vidíte, na fotkách zapojit bez obav do zesáku a vyzkoušet funkčnost, případně co hrozí...
:)
a moc díky

(PS: jo, a co s těmi poťáky...?)

Q.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2014 18:38 
Moderátor

Já bych to radši nejdřív celé rozpojil, aby nedošlo k nějakému elektrickému nedorozumění. Obrázek původní výhybky máš a mělo by to být docela jednoduché. Pokud vyřadíš ty odpory a potenciometry, budou hrát střeďáky moc nahlas a polezou dopředu, nicméně aspoň zjistíš, jak na tom jsou. Pokud to začneš zkoušet takhle, asi se moc nestane, ale stejně bych důkladně zkontroloval kudy vede cestička k těm výškám. Když se mrkneš na schéma: Trafo má čtyři vývody. Na dvou je připojený ART a k němu už není připojeno nic dalšího. Třetí vývod je na společný fous (na obrázku dolní) a čtvrtý je připojený přes kondenzátor a přes zatlumovací odpor. Ten kondík musí být 100% v pořádku. Všechno ostatní vem ďas. Basáku to je putna, na středech je širokopásmo, které by přímé připojení taky zvládlo, jen ten výškáč musí být oddělený funkčním kondenzátorem, jinak se téměř okamžitě neopravitelně odporoučí. Bylo by lepší připojovat repráky jednotlivě k zesilovači a zkusit jak se postupně předvedou, než to zrovna připojit celé. Ty výšky samozřejmě s tou jejich výhybkou (trafo, odpor, kondík).

Napadá mě ještě, že kdybys na to nespěchal, mohl bys mi poslat tlumivky a trafíčka a já bych ti během týdne nebo dvou poslal zpátky vyrobené výhybky s označenými svorkami kam co přijde. Normálně takové služby moc často nenabízím, ale k podobným vykopávkám mám osobní vztah. Mezi tím se můžeš ukájet na kisnách.

Basáky mám, s těmi ARE si vůbec nejsem jistý. Mám tu krásný sbírkový pár, kterého bych se nerad zbavoval a pak mám něco rozpůjčováno, ale nezapsal jsem si seznam. Nějaké kusovky jsou tu a tam na Aukru, tam ale zbytečně vyleze cena kvůli poště, zvlášť když nejsou v páru.

Stát ty bedny mohou basákem nahoru nebo dolů, to je celkem fuk, i když se přirozenější zdá mít basák dole. Podstatné je mít při poslechu osu výškového repráku plus minus ve výšce očí. Uspořádání je ale každopádně upravené pro polohu nastojato.

Bedna mi nepoužitelně škaredá nepřijde. Dá se obrousit a pak dýhovat, lakovat, polepit tapetou, fládrovat, potáhnout reprokobercem, koženkou, knihařským plátnem, namatlat warnexem (bílý by jim třeba slušel). To už prostě k restaurování patří.
Jo a nejsem tady jedinej.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 úno 2014 18:56 

tak ja to provedu jak rikas... hned se do toho pustim a pekne pomalu opatrne - znovu jsem na to koukal a ty vysky jsou podle mne urcite spravne zapojene a s tim ostatnim si nejsem jisty... fascinuje mne jak ty dva ruzove kondiky jsou k sobe naletovane a pak ty dva odpory vedle sebe na konci " ve vzduchu", tedy koncici "nikde" na te krabici od stredu :D

jasneze se ty bedny daji renovovat, ale nejprve se musi sundat ten balakryl, to bude nejvetsi drina, na nem by asi nic dloho nedrzelo, anebo se musi aspon poradne zdrsnit, je to takove umastene, ale to se rozhodnu az potom, az uslysim jak hraji... i kdyz pokud se na ne nasadi ta sitka a zapasujou se nekde do nabytku ( coz zase zvuku moc dobre nedela) tak se na ne koukat jako da, ale pri podrobne prohlidce... no proste je to kram z pudy, chce to peci :)

jedinej asi nejsi, ale jedinej ktery mi tu pomaha a pise tak, ze tomu rozumim, trochu jsem to tu procital, ale vetsinou jsem z toho jelen... :o :roll:

Q.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 86 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]