Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pólování repro ve výhybce
PříspěvekNapsal: 17 pro 2012 22:43 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Jsou nějaké jednotné kostrukční zásady pro pólování repro ve výhybce, anebo se to zkouší empiricky? Pokud si prohlédnu schémata mnoha výhybek, tak nemohu vysledovat žádou zásadní věc, podle které se určuje polarita repro v daném zapojení.
Konkrétně mi jde o to, že jsem si pořídil starší třípásma Estonija, ve kterých jsou podle tovární dokumenace všechny reproduktory zapojeny bez přepólování. Při poslechu mi znějí tak, jako by byly v protifázi (ne reprobedny, ale reproduktory v nich). Kupodivu poslouchatelně hrají se zesilovačem AZS 220. Před nimi jsem měl mimo jiných rovněž Estonije typu 35AS212 (S90) a ty měly nádherný přednes (kterési pásmo tam bylo opačně pólované) a byly daleko lepší než ARS 1054, anebo bedny z hifi klubu RS634, které jsem v té době vlastnil a tudíž byla možnost současného porovnání.
Takže ještě jednou: mám dělat subjektivní poslechové testy s různě pólovanými reproduktory v jednotlivých pásmech, anebo se mám řídit podle nějakých odborných zásad pro kostrukci výhybek?

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Pólování repro ve výhybce
PříspěvekNapsal: 17 pro 2012 22:59 
Řádný člen

Kraj: ČR - Jihomoravský
Ahoj , přepólování středů a výšek není dané jednoznačně , ono je v některých případech skusit přepólovat středy proti basákům , po sléze výšky a naposled současně výšky se středama současně oproti basům , basáky hlavně měj vždy ve stejné polaritě ! prostě těžko radit v této situaci , když nevíme oč kráčí a nejlepší by bylo kdybys nafotil vnitřek bedny ať máme trochu představu a ofotit i vyhybku , zda-li to půjde , pak se dá konkrétněji něco vymyslet .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 pro 2012 23:30 
Řádný člen

Kraj:
V zásadě se na to dá jít správně (měřením a simulací) a nebo nesprávně náhražkovou metodou (poslechově). Žádná obecná pravidla neexistují, jde jen o to jak to s konkrétními reproduktory v konkrétní ozvučnici a s konkrétní výhybkou vyjde fázově a tedy i frekvenčně lépe.

Předpokládám že výrobce v rámci možností, které měl k dispozici, zvolil polarizaci správně. Pokud nedošlo k omylu během výroby, tak bez dalších úprav nemáš šanci s tím nějak pohnout pozitivním směrem. To že tam může být ojebaná nebo špatně navržená výhybka je jiná věc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2012 10:36 

Příloha:
ES.JPG
Zde je schema výhybky. Jde o reprosoustavu Estonija 35AS-021

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2012 12:35 
Řádný člen

Kraj:
To nevypadá ojebaně. Zkontroluj tedy podle schematu zapojení jestli to někdo při výrobě nezvoral. Pomoci může i opatrný test pomocí pozvolna přelaďovaného tónového generátoru při malé hlasitosti. Pokud by byl některý reproduktor přepólovaný tak se to projeví v jednom či dvou místech (kolem děliček) znatelným poklesem hlasitosti. pro jsitotu znovu upozorňuju na tu hlasitost aby sis neupekl výškáč a nepřipekl střeďák. Pěkně pomalu přelaďuj, stačí i softwarový generátor.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 pro 2012 20:36 

Jelikož tedy na pólování reproduktorů není recept, začal jsem s tím dnes laborovat. Nejdříve jsem porovnal skutečné zapojení se schematem a zjistil souhlas. Podle všech příznaků jsem byl první, kdo do reprosoustav lezl. Pak jsem přepóloval středový reproduktor a po chvíli testování jsem usoudil, že reprodukce je ještě více nepříjemná. Vrátil jsem to zpět a přepóloval basový reproduktor. Po prvních testech bylo jasné, že to byl ten krok správným směrem. Po provedení téhož u druhé bedny nastaly poslechové zkoušky skladeb, které mám naposlouchané. Vše dopadlo dobře, reprodukce se stala příjemnou, bedny nyní na sebe neupozorňují, přednes je vyrovnaný a nic ze zvukového spektra netrčí výš, anebo níž. Před zásahem byla reprodukce velmi nepříjemná, unavující téměř k bolesti hlavy (každý zde asi ví, jak nepříjemně zní protifáze). Mám k dispozici téměř dvacet různých modelů zesilovačů a u některých byla reprodukce před úpravou hodně nepříjemná u jiných se to dalo jakž-takž poslouchat.
Jinak tyto bedny jsou kvalitně provedeny, čelní stěna má tloušťku téměř 3cm, všechny repro mají lité koše, hloubkový reproduktor má rovinnou hliníkovou membránu i hliníkový kužel. Rovněž ve výhybce jsou jen kvalitní komponenty, elyty se nevyskytují vůbec. Obdobně tomu bylo i u dalších ruských reprosoustav, které jsem kdysi měl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 pro 2012 00:47 
Řádný člen

Kraj:
To je docela zvláštní zjištění. Skoro se mi tomu ani nechce věřit. Spíš mi připadá jestli nemáš nějaké zvláštní poslechové návyky nebo jestli ti nedělá místnost nějaký bordel. Zdá se mi dost podezřelé.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 pro 2012 21:09 

Jestli mám divné poslechové návyky nevím. Poslechová místnost je stejná 30 let a reprosoustav jsem vystřídal mnoho, neboť v oboru hi-fi se považuji za veterána. Když se u nás o hi-fi na konci 60tých let začalo publikovat, tak jsem právě dospěl a začal se všemu kolem věnovat. V roce 67 jsem běžel pro první vyšlé číslo časopisu HaZ a o něco později postavil své první reprosoustavy z polystyrénu typu RS20P, ze stavebnice zakoupené v Praze, v prodejně hi-fi klubu ve Smečkách (dnes se tam bohužel najdou spíše bordely). Od té doby jsem různých modelů reprosoustav ze států RVHP vystřídal vícero a po velmi dobré zkušensti z předchozími modely téhož výroce, jsem nyní zakoupil tyto další Estonije, ale okamžitě jsem zjistil, že něco není dobře.
Po provedené úpravě již jsem spokojen a mám radost z konstrukčně atypických basových repro, které mají dobré podání basů i při nízké hlasitosti (nerad ruším sousedy) a pěkně se svou plochou Al membránou vypadají. Naše ARS 1054 měly solidní basy až při hlasitosti, která již narušovala dobré vztahy se sousedy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2012 00:57 
Řádný člen

Kraj:
Já tě z ničeho neobviňoval, jen jsem zjišťoval možnosti. Je klidně docela dobře možné že u těch basáků někdo špatně označil polaritu, takže na oko to vypadá OK ale reálně je to špatně. Přesně toto jsem totiž řešil včera.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2012 10:33 

Nebral jsem to v žádném případě jako obvinění. Jen prezentuji svůj názor, že reprosoustava je dobrá tehdy, když ničím neupoutá pozornost posluchače. Jestliže při poslechu upoutá naši pozornost něco přebývajícího, anebo naopak se něčeho nedostává, pak zřejmě tato reprosoustava danému člověku nevyhoví. Mám sice i takovou zkušenost, že při prvním poslechu nově nabytých reprosoustav jsem s nimi nebyl příliš spokojen, ale po nějakém týdnu jsem si zvykl na daný přednes tak, že pak zvuk ostatních reprobeden mi připadal zase méně dokonalý. Posuzovat kvalitu reprosoustav při vzájemném srovnání bývá většinou obtížné, neb jak už někdo dávno napsal - "každá nějak hraje". Při srovnávacích testech se obyčejně nenajdou reprosoustavy s obdobným přednesem a bývá dosti obtížné určit, který zvukový projev je ten pravý správný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 pro 2012 11:39 
Řádný člen

Kraj:
Ano to máš naprostou pravdu.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]