Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 12:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Dotaz ohledně výhybky starší třípásmové české reprosoustavy
PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 14:46 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Kdysi jsem koupil od kamaráda tyto bedny. Nevím, jestli si je někdo vyráběl podomácku, nemají žádný výrobní štítek, nicméně tapeta a přední síťka připomíná některé výrobky Elektroniky Praha.
Rozměry beden jsou zhruba 48cm x 32,5cm x 22cm.
Jsou osazené reproduktory ARN 668 (8ohm), ARE 689 (4ohm), ARV 168 (8ohm)

Nejsem úplně spokojený se zvukem, přijde mi, že mají dost potlačené středy. Proto jsem se podíval, jestli nemají poškozenou výhybku.

Výhybka vypadá jakoby byla použita ze stavebnice Tesla ars745s, hodnoty na kondenzátorech sedí a provedení je totožné (jen jsem nevyfotil plastový kryt), ale na vývodech jsou přerušené některé propojky, na druhou stranu je tam pár součástek navíc (napájených přímo na vývody, a to hlavně odpory a jeden kondenzátor, viz. obrázky dole). Impedance reproduktorů jsou taktéž odlišné od ars745s.

Chtěl jsem se tímto zeptat, jestli ty bedny někomu nepřipomínají něco, co má doma, a jestli od nich nemá třeba dokumentaci se zapojením výhybek, příp. jestli to zapojení úplně dole je aspoň zhruba správně. Přijde mi, že ty dodělávané odpory jsou tam spíš na škodu, ale nevím, jestli to tak třeba fakt nemá být.

Děkuji.
Petr

Obrázek
Obrázek

Fotka jedné mé výhybky.
Obrázek

Kousek z dokumentace ars745s:
Obrázek
Obrázek

Zapojení výhybek u mě:
Obrázek
Rozkreslené schéma:
Obrázek

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Dotaz ohledně výhybky starší třípásmové české reprosoust
PříspěvekNapsal: 18 úno 2012 20:05 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Ten ARE689 je dosti zatlumený, možná bych řekl, že až přetlumený. Proto to nehraje středy. A každopádně by to chtělo vyšmarit odsaď ty kondíky (zejména ten elektrolyt 50uF a ten hnědý hovňák) a nahradit to novými MKT nebo MKP.
Jinak bych ale řekl, že ta výhybka není příliš dobrá. Dělicí frekvence budou asi dost vysoko a sfázovaný to nebude vůbec. Něco jinýho je totiž ARZ668 a něco jinýho ARN668. I když tahle kombinace repráků podle mně rozhodně nějaký smysl dává a kdyby se to slušně odladilo, má to šanci i slušně hrát.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 01:08 
Řádný člen

Kraj:
Reprobedna je zcela nepochybně amatérská.

Kombinace reproduktorů (pomineme-li rozdílné impedance) tak trochu smysl dává i když není optimální.

Výhybka mi smysl nedává.

Navrhuji předělat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 10:44 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Kdyby se ta výhybka odladila měřením, tak by ty rozdílné impedance nemuseli být problém. Kombinace není optimální, ale furt lepší, než ARN6604 + ARZ4604 + ARV3604. :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 12:55 

Děkuji za odpovědi.

Doufal jsem, že je to nějaká stavebnice, a že se nějak dostanu ke schématu původní dobové výhybky.

Pro začátek bych to zkusil zapojit asi takto, s tím, že předpokládám, že ty hodnoty L1, L2, C1 a C2 by asi bylo lepší nahradit jinými. Tím odporem v sérii se střeďákem si vůbec nejsem jistý.
Obrázek

Na návrh vlastní výhybky si v tuto chvíli nevěřím, nejraději bych okopíroval nějakou dobovou profi výhybku ze soustavy s reproduktory s podobnými parametry (s tím, že ten střeďák bych zkusil sehnat v 8ohmové verzi). Pročítal jsem si další diskuse na repromanii a přijde mi, že odbobně mohla být osazená některá verze RS20.
http://www.repromania.net/forum/viewtopic.php?f=9&t=1150
http://www.repromania.net/forum/viewtopic.php?f=9&t=3049.

V krabici jsem ještě k těm bednám dostal 2 x ARE 589 (4ohmy, oba úplně nové) a 2 x ARN 668 (8ohmů, jeden nový a jeden použitý). Ty mi, ale asi nic neřeší.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 15:01 
Řádný člen

Kraj:
Pokud nemáš možnost měření a nedomluvíš se s někým tak ti nezbývá než uchometrická laborace. Při ní doporučuju sladit dohromady vždy dva reproduktory a teprve pak to zkusit napasovat na ten třetí. Když budeš honit všechny tři od začátku najednou tak se ti to jen tak nepovede. Protože s cívkou budeš laborovat asi dost blbě a ARN668 pokud je v dobrém technickém stavu (po renovaci) není zas tak špatný reproduktor jako jeho novější verze, tak si myslím že by i ta cívka mohla zůstat. ARE689 má citlivost 90dB, se zařazením 4R7 odporu se sice zvýší jeho impedance na správnou hodnotu ale jednak to změní dost průběh charakteristiky, jednak na něm bude méně než poloviční napětí a to znamená možná až příliš velké zatlumení vůči basáku. Zkusil bych tedy pro začátek menší hodnotu toho předřadného rezistoru a zvýšit kapacitu dělícího kondu. U výšek bych zkusil laborovat s hodnotou kondu kolem 1uF. Přesné hodnoty ti nikdo neporadí.

Ale stejně je to jen takové plané plácání, výsledek i když bude možná lepší než teď bude tak jako tak stát za houby, měření je měření.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 19:52 

Díky za rady. Budu laborovat, ale musím se poohlédnout po vhodných kondících. Doma mám akorát nějaké elektrolyty a tohle:
Obrázek
Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 úno 2012 21:08 
Řádný člen

Kraj:
Ty plastové foliáky asi budou OK i když nevím co přesně jsou zač. Krabicáky budou po přeměření zejména na kapacitu a svod pro počáteční laborace OK, nicméně ve finální verzi bych už přeci jen doporučil něco modernějšího.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]