Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 21:23

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavba reprobedny se širokopásmy
PříspěvekNapsal: 27 pro 2009 13:31 

Zdravím, tak jsem se po delší době dobral k pokračování stavby repra, v týdnu pojedu koupit ARZ6604, bedny mám 21litrové, jen je poslepovat, a při pročítání tohoto vlákna mě napadlo pár otázek. Co kdybych si v reprobedně ponechal místo do budoucna například na basák Q135 - Repro ARN226-03/4 4ohm/70(140)W 30Hz-3kHz ? Šel by přidat někdy v budoucnu i s ohledem na objem bedny(21litrů) i na výkon zesilovače(25W)???Děkuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2009 13:41 
Řádný člen

Kraj: ČR - Středočeský
Jakou budku stavíš?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2009 13:46 

jo omlouvám se, Na to jsem zapoměl, uzavřenou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2009 13:52 
Řádný člen

Aha. Kdyby jsi chtěl přidat basák k ARZ do tý uzavřenky, musel by jsi oddělit ARZko od basáku přepážkou, a nechat mu tak cca 5 litrů. To by se hodně blbě dělalo a navíc by jsi ubral už tak "málo" objemu, co by zbylo pro ten nově příchozí basák. Jednodušší a lepší by bylo udělat separátní budku jen pro basák a postavit je na sebe. Podobně jako na fotce :mrgreen:

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 27 pro 2009 21:13 
Řádný člen

Kraj:
Hmm to by šlo. Sice se mi spíš než design líbí ty repráky (vyšší středy a výšky to je keramika ne?) ale to je subjektivní. Každopádně šlo by to tak. Má to jistou variabilitu. Další možnost je řešit to jako openbaffle pro ARZ a ta uzavřenka pro basák. Tak trošku jako tohle ale je to opravdu jen ilustrační.

Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2009 18:48 

Bude velký rozdíl když bedny k zesilovači nepřipojím reprodvouliknou, ale pouhou síťovou dvoulinkou 2x1,5mm? A vyplatí se udělat k bednám odhmotnovací nožky proti pronikání vibrací do podlahy? Nějaký kužele doma mám tak je můžu použít. Je spíše nazávadu nebo výhoda že použiju tlumící materiál o síle 45mm?

Kvůli pořádné tuhosti jsem přilepil do rohů stěn dřevěné kvádry a po obvodu na každou stěnu nalepil 2 dřevěné výztuhy, i přesto mělbych vše ještě přišroubovat vruty, nebo bude lepší pouze lepidlo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2009 20:52 
Řádný člen

http://www.repromania.net/teorie/stavba-ozvucnic.php :P

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2009 21:00 

jj, přesně podle toho jsem postupoval, co se týče stavby samotné bedny, té výztuže, a přidělání reproduktoru. Ale tohle jsou spíše otázky, které v textu nejsou, a jsem si vědom, že jsou pro vás zkušené asi k smíchu. Ptám se jen ze zvědavosti a proto, aby ty moje bedničky stály za poslech i při tak malém rozpočtu a spíše posbíral zkušenosti.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2009 21:19 
Řádný člen

V pohodě, říká se: lína huba - holý neštěstí. 2 x 1,5mm postačí, jestli máš silnější nic se nestane. Pro basák už je lepší 2 x 2,5mm. Odhmotňovací nožky můžeš taky použít. To samý to tlumení, množství chce vyzkoušet = poslechnout. Co nějaký fotky? ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2009 21:53 

A takže tedy nevadí ničemu, že je to obyč síťová dvoulinka? Při hledání třeba na dexonu jsem se zhrozil při ceně za metr ze reprodvoulinku například http://dexon.cz/katalog/konstrukcni-mat ... 2x2-5.html . Já mám pouze jeden širokopásmák Fotky udělám, ale upozorňuju, je to amatérská výroba, na vzhled až zas tak nedbám, chci jen aby to bylo robustní, a dobře to hrálo :) Koneckoncům, stejně jí pak polepím nějakou tou folií, třeba imitace třešně :) A ty nožičky slouží jen k tomu aby tolik neduněla do podlahy?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2009 21:58 

Kraj: SR - Banskobystrický
Len dodám k tomu polepu tapetou (fóliou) - ono treba hlavne dbať na to aby bola bedňa hladká (žiadne vylúpnuté kúsky dreva atď.) a jednotlivé dosky k sebe pekne priliehali, pretože aj keď sa to nemusí zdať, ale tá tapeta pomerne dobre kopíruje povrch, takže by tie nerovnosti bolo dosť vidieť ;) .

btw: tie nožičky slúžia najmä k tomu aby sa neprenášali rezonancie na podlahu...pri malých výkonoch to nie je problém, ale pri vyšších už áno (síce na intráku mám na zemi položené ARS 9204 a pri vybudení cca 3 wattmi už počuť dosť nepríjemné zvuky :x ).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 29 pro 2009 23:45 

Díky, za info, já jsem nad tím uvažal tak že bych bednu, jak zevnitř tak i z venku, všechny netěsnosti a nerovnosti prostě vykytoval a zahladil a pak to teprve polepil. Jinak takhle vypadá, a ještě přibydou výztuže po stranách. Na zadní stranu bych chtěl zabudovat přepínač abych mohl připojit/odpojit filtr, který tady prezentoval myslím že thales, někde na 2.stránce tuším. Protože nevím jak udělat v domácích podmínkách zapuštění repra tak ho neestaticky přišroubuju klasicky na přední stranu. A protože sem nahrát fotku je docela boj, dal jsem to na tuto adresu http://photo.uloziste.com/?fotka=833360 ... 70a&size=3 takhle začínalo lepení

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2009 00:07 
Řádný člen

Tapeta - podepisuju, co napsal tomtom. Taky jsem myslel že tapeta "schová", naopak všechno je vidět. Ještě že jsem si kousek odstříhnul a zkusil na spoji, nezbývalo nic jinýho než brousit a tmelit :mrgreen: Tapetu už nikdy nepoužiju, to radši lak nebo si nechám bedny odýhovat. Jak se ti zdá ten kabel z Dexonu drahej, tak to je ještě celkem dobrá cena :D Věř, že jsou ještě daleko, daleko dražší reproduktorové kabely. To už ale není hi-fi :lol: Zapuštění repra jde vcelku elegantně vyřešit přidáním další, slabší (podle toho kolik chceš zapustit, cca 4mm) desky na čelní stranu. Může to být cokoliv, překližka, korek, sololit, dřevotříska atd.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2009 00:34 
Řádný člen

Kraj:
To jsem chtěl zrovna napsat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2009 08:07 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
jaret - fotečku jsem ti nahrál. Musí to jít všem, je to poměrně jednoduché, jen musíš zmenšit originální fotku z foťáku, klidně i v obyčejným malování to můžeš udělat. Je to proto, že když sem vložíš velkou fotku z foťáku, tak se sem na šířku nevejde a forum to rozhází.

Tady připomínám ten návod, jak vložit fotku do fóra. viewtopic.php?f=6&t=12

PŘIDAL JSEM TAM NÁVOD JAK UPRAVIT VELIKOST OBRÁZKU. TAK SE TOHO DRŽTE, NEDĚLAL JSEM TO PRO NIC ZA NIC. 8-)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2009 12:09 

S tím zapuštěním, výbornej nápad, hlavně jednoduchej, díky! Tapetování bude noční můra, jinak dýhování a podobně neudělám v domácích podmínkách, a to mi příjde zbytečné, když bedny budou v dílně apod. Napadlo mě nalepení nějaké vrstvy lepícího papíru pod imatační folii, možná by to pak vypadalo líp. Jinak ještěk filtrům, chtěl bych na zadní stěnu přidělat přepínač, filtr bych udělal přesně ten z 2. stránky z obrázku "ARZ6604 Filtr Lepší.gif", to by byla jedna poloha, a druhá poloha by připojovala pouze kondík 16uF pro oříznutí spodního pásma, kdybych náhodou udělal v budoucnu sub. Tak bych si pak mohl volit co mi bude libo. Co vy na to, co se týče zvoleného filtru a kondíku?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2009 13:49 
Řádný člen

S filtrem ti lepší poradí Ondřej, taky je to jeho dítko ;) IMHO to přepínání není nutný, samozřejmě si ho udělej, to je na tobě. Já bych poslechnul ARZ s a bez filtru, potom bych se rozhodnul. Kondík jako HP bych použil tak jako tak. Jak říkám, svoje k tomu určitě řekne Ondra.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2009 16:57 
Řádný člen

Kraj:
Moje dítko ne, já to obšlehl od poláků kde jsou tyhle ARZtka celkem populární. Jen jsem se to nebál zkusit a navrhnout si na to pěknou desku (myslím že se mi celkem povedla) a ono to fakt funguje. Až dorazí měřící mikrofon tak přeměříme ;) Hlavně se mi líbí že to je všechno z recycled materiálu až na ten krabicový svitek.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 31 pro 2009 12:27 

Kondík mám tedy použít za každou cenu? Zatím basák kupovat nechci, až časem, a propo, musí to být také 25W? Nebo by šel použít tenhle http://reproduktory.tvm-valmez.cz/hlubo ... -p-24.html a využívat ho jen na 25W? Už s ním mám totiž jednu bednu postavenou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 led 2010 01:17 
Řádný člen

Kraj:
Jo minimálně ten kondík na oddělení ale problém je v tom že to ARZtko má oproti ARN o dost vyšší citlivost. Je tedy nutné ho tlumit což bohužel není optimální. Simulovanou výhybku jsem sem dával už dříve. Najdi si to. Ale není to měřené takže reálně nevím jak to bude. Ale asi lepší než drátem do oka když zatím není nic lepšího.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 205 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]