Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 348 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: reprobedýnky - chlazení
PříspěvekNapsal: 09 lis 2011 19:35 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já mám na membrány flašku černého inkoustu do inkoustové tiskárny. Je na vodní bázi, s dokonale jemným a stálobarevným pigmentem. Udělá skvostný povrch bez fleků, po vyschnutí má membrána neměřitelný přírůstek na hmotnosti a nespojuje to vlákna jako lak. Nafoceno momentálně nic nemám, ale pokud membrána nebyla před nátěrem rozcupovaná, vypadá po nátěru jako z fabriky. Dá se koupit na Aukru, nebo kdekoli, kde mají náplně do tiskáren; 100ml vyjde kolem stovky a vystačí na opravdu hodně velkou plochu.
Někdy je membrána špatně smáčivá. Pak stačí ji dokola opatrně štětečkem obtahovat, až se barva chytne, případně pomůže i přidání fotografického smáčedla nebo pár kapek jaru. Po natření nechávám repráky několik dnů vyschnout v pokojové teplotě.
U basáků, které už měly materiál membrány zvětralý, jsem párkrát použil po nabarvení velice opatrné ošetření naředěnou stavební disperzí. Je tak řídká, že vypadá jako voda, jen při zasychání začne lepit. Výsledek stejný - váha po zaschnutí prakticky nulová, vzhled stále papírový, tuhost zachovaná, jen se rozvolněný materiál znovu spojí.
Je to postup, který jsem si vyvinul sám, nicméně si nemyslím, že bych byl jediný na světě.

Z tuše moc nadšený nejsem, dost jsem se jí napoužíval na grafiku a rýsování, takže vím, že dělá po zaschnutí křehkou a tvrdou vrstvu pigmentu a pojiva - skoro jako email a taky se dá jako email oloupat nebo seškrábat. Na reproduktory jsem ji proto nikdy ani nezkoušel. Ledaže by se dnes říkalo tuš něčemu jinému než před dvaceti lety.

Pro zajímavost: První repráky jsem barvil před pětadvaceti lety. Sice z blbosti, ale výsledek ušel (stařičké ARO567 z rádií, sloužily mi pak dalších deset let). Použil jsem sprej na značkování dobytka, který táta používal v kravíně. Obsahoval jen odolný pigment bez pojiva rozpuštěný nejspíš v butanolu. Membrána po něm byla krásně tmavě šedo-modro-zelená.

Asi by to mělo patřit do jiného vlákna, ale když už jste tady s tím začali...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 lis 2011 20:29 

Kraj: SR - Košický
Venouš ak som dobre pochopil čo používaš (sportakryl) tak to je lak . Mi sa tu ale nebavíme o lakovaní ale o impregnácií/ čiernení membran.

Ransom: "že dělá po zaschnutí křehkou a tvrdou vrstvu pigmentu a pojiva - skoro jako email a taky se dá jako email oloupat nebo seškrábat"

No neviem ani nenariadení sa mne takto nesprával. A po nariedení už vôbec nie. Prosto to vpilo ako vodová farba do papiera. Žiadna vrstva sa nekoná a nieje čo olupovať. No je tuš ako tuš takže... Ja zas píšem že z tím som problém nemal. Pravda ale je že ak ho nenariedim vodou tak to spraví fľaky a nažtlú farbu.Po pridaní vody 1:2 až 1:3 v prospech vody tak ani náznak po flakoch a nejakom farebnom filme, len čierna. No to sú moje skúsenosti a možno je rozdiel v tušoch v CZ a SR( Východ SR) Skúšal som aj náplň z tlačiarne no výsledok +/- rovnaký.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 lis 2011 21:01 
Moderátor

Jak jsem psal, poslední tuš jsem kupoval před dvaceti lety. Někde mám doma ještě obrázky, co jsem s ní kreslil. Dělala přesně to, co jsem popisoval. Pokud si vzpomínám, její jednou složkou byla arabská guma, jinak používaná jako kancelářské lepidlo na papír - po zaschnutí sklovité a křehké. Určitě se tedy dnes pod názvem "tuš" prodává něco modernějšího a úplně jiného.

Koukal jsem na wikipedii - v klasické tuši se používala arabská guma nebo šelak, což by oboje mému popisu odpovídalo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2011 00:26 
Řádný člen

Kraj:
ransom píše:
takže vím, že dělá po zaschnutí křehkou a tvrdou vrstvu pigmentu a pojiva - skoro jako email a taky se dá jako email oloupat nebo seškrábat.

Dělá - když se blbě nanese. Proto mluvím o tom že důležitý je i ten postup. Mimochodem ta stará tuš byla OK ale pak změnili složení a i když ti v papírnictví tvrdí že ta kohinorácká nová tuš je totéž tak není - je to spíš inkoust. Ostatně je to tam i napsáno anglicky - ink.

Inkoust do tiskárny je blbost jelikož není vodostálý a neimpregnuje, staré typy membrán ze 60. let rozrušuje.

Ale celkem správně uvažuješ nad tím složením - nemůže to být čistě vodní roztok ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2011 22:12 
Moderátor

Thalesi, nerad bych rozvíjel polemiku zrovna tady, ale proč by musela být barva na membrány nutně vodostálá? (U starých repráků na doma). Proč by měla impregnovat? (Je možnost impregnovat líp a něčím jiným). Když ano, považuješ tuš za vodostálou? Za impregnující? A čím inkoust do tiskárny narušuje membrány pouze z určitého období výroby , když to je destilovaná voda s inertním pigmentem?
A nevím, proč pořád zdůrazňuješ svůj postup, když je stejně tajný. Buď s ním vylez, nebo ho ani nezmiňuj.
Mám někdy dojem, že za každou cenu polemizuješ jen proto, abys měl navrch. Ale jinak tě mám rád :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2011 22:40 

Kraj: SR - Košický
No nieže sa tu pobijete :lol: Každý robí ako vie, niekto vie lepšie niekto horšie niekto je spokojní niekto nie, čo už. Ja som sa naučil ako som sa naučil, rád sa nechám inšpirovať lepším postupom. Nerobím to komerčne len pre seba takže môj postup i keď možno nieje najvhodnejší mi postačuje i keď nehovorím že by sa to nedalo lepšie.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 lis 2011 22:45 
Řádný člen

Kraj:
Říkám to ne proto, že bych měl potřebu se vytahovat, ale proto že jsem provedl opravdu mnoho laborací jak materiálových tak postupových než jsem se ustálil na současné verzi a chci upozornit na určité ne zrovna optimální a někdy i nevratné zásahy. kdyby to byly normálně nové repráky z krámu tak je mi to jedno, ale protože je jich konečné množství a víc jich nebude (spíš méně) tak když už se dostanou do rukou lidem, kteří o věc mají zájem, aby se jim dostalo té nejlepší možné péče.

A teď fakticky. Pokud nemáte reproduktory za tkaninou (a i tak) tak se na ně práší. Ano, do určité míry je možno toto řešit prachovkou, ale někdy též neuškodí membránu vzít měkkou vlhkou houbou pro dokonalé očištění. Pokud toto uděláš na membráně barvené inkoustem tak za prvé do membrány okamžitě nasákne vlhkost stejně jako do staré žluté kreslící čtvrtky kterou někteří možná ještě pamatují ze školy. Za druhé ten inkoust okamžitě pustí a jen se po té membráně rozmaže. Inkoust též časem bledne. Pokud se totéž udělá u mnou načerněného reproduktoru tak za prvé nenasákne, respektive vlhkost do zaschnutí zůstane jen na povrchu. pokud se zbytek vlhkosti pokusíte utřít tak membrána nezežmolkovatí - membrána barvená inkoustem při sebemenší neopatrnosti ano. Houba krom nachytaného prachu zůstane zcela neobarvaná - barvivo tedy nepouští. Membrána barvená inkoustem nebo běžnými tušemi je na pohmat hrubá a drhne (nenapatlal ti tam někdo nějakou megavrstvu). Membrány mnou načerněné jsou hladké, póry jsou uzavřené a mnohem víc připomínají membrány z moderní papíroviny.

Staré membrány to narušuje proto že těm stačí málo a už se povrchová struktura mění. To jsou prakticky všechny membrány ze 60. let. V 70. letech se to o cosi zlepšilo ale nijak dramaticky. teprve membrány z 80. let jsou proti tomuto vlivu odolnější protože mají jinou strukturu i složení. Díky tomu se s nimi zachází mnohem snadněji. Já ale dosáhnu toho že z povrchového hlediska se ty staré membrány chovají skoro stejně jako ty nové, tj. silně se omezí nasákavost, emmbrána není "chlupatá" nežmolkuje. Zbytek vlastností zůstává.

Pojďte si to místo kecání porovnat naživo.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 10:25 
Moderátor

Thales:
Nebudu se v žádném případě přít. Jen si dovolím poznámečku. Až donedávna jsem se domníval, že podobná fóra slouží ke sdílení zkušeností. Neber to ve zlém, ale tvoje mlhavé narážky na tajný postup, který stejně nikomu nesdělíš, patří spíš na virtuální kolbiště "kdo ho má většího" :P

Jinak ti opravdu moc děkuju za Tvůj nápad otírat membrány houbou. Jediné štěstí, že se mi teď žena nekoukala přes rameno. Víš ty vůbec, kolik úsilí mě stálo, než jsem ji naučil, že se nesmí s mokrým hadrem k bednám ani přiblížit???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 12:53 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
martin77 píše:
tipuju, ze ti to hraje od 200hz nahoru

200hz v zásadě skoro ořezávám

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 14:20 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Středočeský
nožem?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 14:54 
Moderátor

Nožem se okrajuje. Ořezává se pilou.
(Moje žena tvrdí, že pilou se piluje, ale to není pravda. Piluje se pilníkem.)
Vendo, jak to tedy ořezáváš???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 19:27 

na EQu

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 20:04 
Řádný člen

Kraj:
ransom píše:
Thales:
Jinak ti opravdu moc děkuju za Tvůj nápad otírat membrány houbou. Jediné štěstí, že se mi teď žena nekoukala přes rameno. Víš ty vůbec, kolik úsilí mě stálo, než jsem ji naučil, že se nesmí s mokrým hadrem k bednám ani přiblížit???

Tak není to samozřejmě obvyklý postup, ale někdy jsou situace kdy to zapotřebí prostě je. Samozřejmě s citem. je to stejný rozdíl jako nechat se operovat řezníkem na chirurgem, případně vůbec si pustit nůž do děla. Když člověk ví co dělá a kdy je to nezbytně nutné tak je výsledek OK. když ti k repráku přijde manželka a vezme to nacucanou houbou pak by jí samo nebe mělo být milostivo před hněvem pána domu :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 20:15 

a nebo dát na bedny ze strany reproduktorů dobře nalakovaný rošt.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 20:57 
Řádný člen

Kraj:
To vypadá doma obvzláště dobře :roll:
Proto se používají rámy s průzvučnou tkaninou - ty se dají dobře luxovat a to málo co přes ně projde se pak dá vždycky vzít rozumně luxem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 21:04 

samozřejmě že se to všude nehodí, no

no a jaký máte názor na kevlarové reproduktory, dlouho jsem totiž o nich neslyšel ehm nečetl

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 21:34 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Kevlar je fajn. Osobně poslouchám kevlarové monacory a zvukově je hodnotím v rámci ceny hodně vysoko. Ale to je subjektivní. Kevlar hraje jinak než papír, taky polypropylén hraje jinak, uhlík hraje jinak...a výsledek v prvním řadě závisí na tom, jak to kdo konstrukčně zvládl. Pak záleží na tom, jak ho kdo použil. Kevlar se dobře hodí k planárním měničům, za určitých podmínek může dobře hrát v kombinaci s uhlíkem...ale nehodí se třeba k polypropylénu. To mám odzkoušené. Víc Ti říct neumím...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 21:45 

kelvar: tvrdý - lehký - mírně pružný
nebo se pletu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 lis 2011 21:56 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Tvrdý ani ne...na omak to měkké, ale jinak pevné a tvar to drží...takže mírně pružný a ssmozřejmě lehký. Tvrdší je spíš uhlík.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 23:00 

a zase mám v něčem bordel:
postavil jsem si zesilovač s 2 x tda2822 a na jednom webu jsem četl že prý mám jen 1,7W jinde zas 5W a jinde zas 3W sám jsem pár minichrchlů od PC rozebral ta tam byl pokaždé reproduktor 3W tak bych chtěl vědět jestli to ty tři watty doopravdy má nebo jsem celou tu dobu žil v bludech.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 348 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 18  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]