Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 19:51

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: prosím o radu - reprobedny
PříspěvekNapsal: 16 srp 2014 15:21 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Popravdě, od tohohle zákroku bych nějaké citelné změny v projevu beden nečekal. Vliv tenkých lanek od výhybky k reprákům je tady naprosto zanedbatelný - to se dělá spíš pro dobrý pocit.
Bipoláry radím měnit ze zásady a preventivně, jako investici do dlouhodobého spolehlivého provozu. Kdyby to byly repráky od Tesly, tam je obrovská pravděpodobnost, že jsou bipoláry úplně mimo jmenovité hodnoty už od výroby a proto je jejich výměna v podstatě povinná. Jak jsem psal, v basové větvi by neměly vadit, pokud jsou v pořádku. Za stejné podmínky - pokud nejsou hodnotově mimo toleranci a pokud jsou naprosto v pořádku - výměna za svitek může (ale taky nemusí) být poznat hlavně na nejvyšších frekvencích. Tam ale jde i o to, jestli ty o něco horší vlastnosti bipoláru nebudou mimo rozlišovací schopnost výškového repráku, zesilovače, zdroje signálu a taky tvého ucha. Úplně jiné bedny tak ale nevzniknou. To leda že by ty bipoláry byly buď extra nekvalitní nebo už věkem vyšeptalé.

Já bych teď hlavně radil abys nezačal bezhlavě pořizovat další a další bedny. Ono to chce pečlivou rozvahu, objet si poslechová studia, poslechnout si něco po návštěvách a zkusit nejprve důkladně prozkoumat, co ti nejlíp sedne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2014 20:19 
Řádný člen

Kraj:
Asi to přece jen zkusím.Není to tak velký zásah a pak uvidím jestli to něco přineslo a rozhodnu se nějak dál.Jak jsem psal pozoroval jsem zlepšení jen po vyčištění konektorů které byly opravdu úplně zaoxidované,černé.Vše jsem vyleštil do měděného lesku a bylo to opravdu znát.Hlavně tedy na výškových repro na basových to bylo celkem ok.Chci věřit,že když vyměním ty 20.let staré bipoláry za nové a snad tedy kvalitnější svitky ,že alespoň nějaké zlepšení uslyším.Jsem fakt zvědav.Dám pak vědět.
Nedávno jsem byl na orl na audio vyšetření a ve všech spektrech měřeních jsem byl zatím na velmi dobrých hodnotách,tak snad něco uslyším,doufám tedy ;)
Možná to vypadá jako když jen vše odkejvu,ale opravdu mám v plánu nějaká ta studia navštívit a v klidu si vše rozmyslet.
Ještě k těm svitkům, dá se alespoň nějak přibližně říci,jak zvolit jejich hodnoty pro tyto repra?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2014 20:47 
Moderátor

Kapacita stejná jako původní bipoláry, na napětí minimálně 100V, radši na 160. Když budou na víc, nic se nestane. Potřebná kapacita se dá samozřejmě složit z menších kondenzátorů paralelně.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2014 21:07 
Řádný člen

Kraj:
ransome moc ti děkuju

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 srp 2014 11:54 
Moderátor

Máš pěknýho brouka. Nejspíš nosorožík kapucínek. Míval jsem je v kompostu na zahradě, když jsem ještě bydlel na vsi. Mají obrovské strašidelné ponravy. Krásní brouci.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 srp 2014 12:34 
Řádný člen

Kraj:
Jo jo máš pravdu je to Nosorožík kapucínek ,ale uvadí se i jako Scarabeo di rinoceronte nebo Vrboun posvátný,taky hovnivál v egyptštině Cheper nebo Khepera.Jejich mraky poddruhů.
Brouci se mi taky líbí,zvlášť takovýhle kouskové.
Našel jsem ještě lepší detail pro avatar.
Tady jich je https://www.google.com/search?site=&tbm ... gws_rd=ssl
Jsou fakt krásný,sorry za OT ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 srp 2014 13:00 
Moderátor

Vruboun ne, to je úplně jiný druh a náš hovnivál taky. Nosorožík je nejbližší příbuzný chroustů. Extrémní množství nosorožíků jsem kdysi objevil u zavřeného kravína ve Vysokově (u Náchoda). Vyváželi tam po léta hnůj na hromady, až tam vznikl poměrně masivní val dlouhý snad 200 metrů. Hnůj za několik roků zetlel na něco podobného rašelině a celá ta oblast byla nosorožíky úplně prolezlá - jejich obřím ponravám to náramně chutnalo. Za dalších pár let se vše rozložilo definitivně, plac uklidili, kravín upravili na sklad a po nosorožíkách je veta.
Můj nejzajímavější objev byli ale roháči v Praze na Smíchově. V parku na kraji petřínského svahu mi něco zahučelo kolem hlavy, máchnul jsem po tom rukou a měl jsem v ruce roháče snad 7cm velkého. Pak jsem jich tam našel ještě víc. Ale to už je taky přes dvacet roků. Nejspíš se tam množili v nějakém shnilém dubu, což myslím dnes v udržovaných parcích nenajdeš.

OT snad nevadí, tady diskuze většinou uhne někam jinam. Pořád lepší brouci než řešit kdo je blbec a proč.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 srp 2014 13:32 
Řádný člen

Kraj:
Aha ,někde jsem ho ,ale viděl uváděného jako Vrbouna a toho Hovnivála se přiznám,že to jsem si tedy jen myslel.
Tak to tam muselo být jak v mraveništi.
Roháče jsem už taky viděl ve městě, myslím v Nymburce,ale to byla jen náhoda.Jinak v lesích okolo Kopidlna odkud pocházím je možné Roháče čau od času potkat i dnes,lítali nám běžně na zahradu.A když ho potkáš za letu tak to je teda fakt rachot.
Tak to je tady dobré s OT.
Někde jinde přijde Admin smázneto a udělá bububu
Jo brouci jsou lepší než blbci.To je fakt.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2014 15:45 
Moderátor

Pokec o všem možném přece ke koníčku patří. Když zajdu s kýmkoli zdejším (RM) na pivo, taky nás hospodskej nekárá, že máme mluvit jenom o audiu. A je to koneckonců tvoje vlákno, takže by OT měl nebo neměl vadit v první řadě tobě. Já protestuju jenom když se někdo neznalý na něco konkrétního zeptá a místo odpovědi se stane svědkem odborné hádky která uhne úplně mimo téma.
(Snad mě včíl Berka nevykostí že podporuju offtopic...)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2014 21:03 
Řádný člen

Kraj:
Mě to teda určitě nevadí. ;) Ale navštěvuju stránky kde to vážně vadí.Fajn ,že je to tak.
Už není cesty zpět.
Příloha:
P1110877.JPG

Zkusím ty svitky vyměnit přece jen všechny.Nejsou to velké položky.A je tam ještě odpor 5W 2,2ohm.Snad není na škodu mírně znížít jeho hodnotu?
Zvažuju zkusit vyměnit i cívky když už budu v tom.Dnes jsem obvolal 5 servisů a nikde nebyli zařízení na to,aby ty cívky změřily.Nebo se jim možná jen nechtělo?Nevím?
Až jsem si vzpoměl na starého pána který nám jezdil opravovat televize,a prý není problé ,že mi to zítra na počkání změří.Tak jsem si oddechl už jsem myslel,že budu muset do Prahy.
Jsem zvědav jaké ty hodnoty budou.
Když budu vědet přesnou indukčnost,dokázal by jste někdo ty cívky vyrobit?
Snad je lepší použití i silnějšího drátu? Mění se cívkám vlivem času indukčnost?
A ještě se zeptám je lepší poskládat svitky z více kusů do potřebné hodnoty a poskládat je paraelně?
No jsem dost zvědavý,snažím se zjistit co se dá
,aby to nebylo horší než před tím...

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2014 23:00 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Cívka je nesmrtelná, pokud její kostra není z nějakýho materiálu, co se časem rozpadá. Kdybych tam měl měnit cívky, tak jenom tu s jádrem...tam bych dal vzduchovou. Ve výškové sekci to nemá smysl. Tu nech být tak, jak je.
Zmenšením odporu před výškovým repro nejspíš soustavě na fekvenční charce "zvedneš ocas". Ale nic extra zásadního se nestane, možná se Ti to bude tak líbit víc.
Ještě k těm kondenzátorům - kdysi jsem porovnával svitek proti bipoláru měřením. Před výškový reproduktor (nepamatuju si typ, ale nějaká kalota) jsem zařadil nejdřív bipolár a pak svitek. Rozdíl byl tuším až 4dB na kmitočtu 10kHz ve prospěch svitku. A to ten bipolár byl novej, ne nějakej 30-letej proraženej vyschlák...kapacitu měl 3,6uF a na stejnou hodnotu jsem vyskládal i svitek. Takže ve výškový části je to velký rozdíl...4dB jsou sakra dobře slyšet.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 srp 2014 23:20 
Řádný člen

Kraj:
Dík za vysvětlení a i za tvou dobrou zkušenost se svitkama.Jsem zvědav jak dopadne zítra to měření cívek podle mě ta jedna cívka s jádrem byla měněná,tak jsem zvědav jaké tam budou hodnoty.Budu doufat,že to dopadne dobře . ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2014 11:52 
Moderátor

Protože indukčnosti potřebuje měřit málokdo, tak je na to taky málokdo vybavený. Pokud nepoužiješ slušný a radši i kalibrovaný měřák, můžeš taky naměřit kdeco, jenom ne skutečnou indukčnost.
Nevím, jestli se v tom chceš šťourat sám pro ten stvořitelský pocit, nebo jestli to jenom chceš dát do kupy. Kdybys mi poslal tlumivky poštou, za pár dnů ti je pošlu zpátky a k nim nové vzduchové. Dražší, ale profi a pěknější ti je podle zaslaného vzorku může udělat aj Lukyss.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2014 21:50 
Řádný člen

Kraj:
Je to asi něco trochu s tím pocitem.
Moc děkuju za nabídku,ale ty cívky tam nakonec asi nechám,alespoň prozatím.Chtěl jsem je hlavně měnit pokud by tam byly nějaké velké rozdíly,když byly některé cívky pravděpodobně měněny.Dnes změřeno Cívky 2,5 a 2,4 a 0,209 a 0,206Mh.Kondíky 2 x 10+8 bylo 4,81mfd a 4,89mfd.Pak 2x7 bylo 7,55 a 7,52mfd.
Pan říkal,že ty cívky jsou věčný ,jak psal LastUnicorn,že to nemá smysl měnit ani za ten silnější drát.Odpor moc snižovat nedoporučoval,že by to výškáč jak píšeš opravdu nemusel vydržet.Tak nevím jestli to budu zkoušet?Nějaké opory doma mám bylo tam 5W 2,2 ohmu doma mám 1,8 a méně tak nevím možná ,že to s opatrností zkusím.
Ale když viděl starý pán ty kondenzátory ,tak jen řekl
cituji : co to je ? To se do beden nedává,to nemůže hrát.
A pochválil nahrazení tří kusů pěti svitkovými kondenzátory.
Ještě bych se zeptal ,proč nahradit hlavně tu cívku s jádrem za vzduchovou?S těma cívkama jsem přeci jen trochu na vážkách?
Možná to během víkendu dám do kupy.Pošlu recenzi ať už bude jakákoliv.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 srp 2014 22:56 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
Protože u cívky s feritovým jádrem (navíc takovým malým) se to jádro při větším proudu přesytí a pak to dělá bordel...prudce roste zkreslení a tak. Při malých výkonech to nějak nevadí, při větších se to už může zvukově projevit.
Podívej, pokud se to po výměně kondíků pohne žádaným směrem a bude se Ti to zvukově líbit, pak můžeš uvažovat nad výměnou cívky. Pokud ale zvuk ty kondíky nespraví, tak výměna feritový cívky za vzduchovou tomu fakt už moc nepomůže.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 srp 2014 06:13 
Moderátor

Zdá se, že pán věděl, co říká. Nesouhlasil bych jen s tou tloušťkou drátu. Ve většině případů je nezbytné, aby tlumivka v basech měla minimální činný odpor. A protože u dvoupásma nemá co dělat cívka na železe a protože ferit je do basové větve absolutně nevhodný (viz Unicorn), jediná cesta k upgrade je výměna za hodně masivní vzduchovou. Ale souhlasím s tím, že bych to nechal až jako další krok.
Tlumivka ve středobasové větvi na feritu je podobný ekonomický ojeb jako ty bipoláry. Vyjde totiž o mnoho levnější. Ona vzduchová tlumivka 2,5mH z drátu 1,35mm bude mít kolem půl kila a bude i dost rozměrná, čili nepůjde jen tak přismrknout k terminálu. Dělá to tak většina výrobců při vědomí, že to většina lidí stejně na výsledku nepozná. Je to pochopitelné - kdo by zbytečně dával víc než musí? I Bowers s Wilkinsem mají doma hladové děti a rovněž Bowersová s Wilkinsovou nemají co na sebe.
Mě vždycky spíš překvapí, když v továrních bednách najdu opravdovou výhybku z opravdových součástí.

Jo a taky koukám, že kondíky ve výškách máš změřené na výslednou kapacitu 10+8uF v sérii. Včíl to nevadí, ale normálně se to nedělá, měří se každý zvlášť. Nové svitky samozřejmě musíš zapojit stejně jako to bylo původně, ne že tu sériovou kombinaci nahradíš jedním!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 srp 2014 17:03 
Řádný člen

Kraj:
Asi to udělám asi jak píše LastUnicorn,pokud ty bedny po té výměně svitků,příjemně překvapí,tak pak bych přece jen asi do těch cívek jěště investoval.
Koukal na téma Výhybka od Godze moc pěkné.Jinak půlkilová cívka to mě dost překavilo.Už jsem se tu dozvěděl dost ,ale čím víc se tu dozvídám tím víc zjištuju ,že vůbec nic nevím.
BaW i přesto ,že hrají celkem slušně,tak jsou pro mě už teď celkem zklamáním,myslel jsem si ,že anglické bedny takové značky budou tedy lepšího provedení..Skříně se zdají být dobré a kvalitně provedené,možná že když ještě vyměním ty cívky basak a výškáč,že z toho budou nakonec parádní BaW :lol:
Ještě k těm kondenzátorům jak jsem psal chtěl bych nahradit ty 3.biopoláry 5.ti svitky.
7u nahradím 6u8 - 8u nahradím 3u3+4u7 -a 10u 6u8+3u3. Tak snad to bude ok.
Možná zkusím ten odpor místo 2,2 nahradit 1,8 ale pokud v tom nebude velký rozdíl nechám asi raději stejnou hodnotu.
Pokud to vše dopadne dobře,zkusím pak možná ty dvou pásmové Tesly jsou téměř nehrané a i přes stáří hrají velmi dobře.
No uvidím co se stane s BaW ,ale začíná mě to už teď bavit ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 srp 2014 19:49 
Moderátor

Jo, to nás myslím baví všechny.
Ty hodnoty kondenzátorů podle mého vyhoví.
Těm Teslám se dá docela pomoct. Ne že by se z nich stala špica, ale líp pak zahrajou, to jo. Prošlo mi podobných rukama docela dost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 20 srp 2014 21:14 

Kraj: ČR - Liberecký
No, zeptám se - mám v jedněch prehistorických bednách ne přímo feritová jádra, ve výhybkách, ale ultrapřímo železná - plíšky naskládané na sebe, ty prochází nejen středem, ale i po dvou vnějších stranách cívek, vlastně tvoří obrácené displejové "W", ale jak se toho zbavit, pakliže to není dobré..?
Nelíbí se mi to.
Protože jsem ale navyklý pro mne snad dobrý zvuk, tedy s ohledem na předchozí příspěvky, pokud se zbavím onoho železného jádra, změní se indukčnost? Když ho vysápnu? Protože to půjde, bez problému, ale nemám ten měřák. Nechci za něj vyvalit cca 1200,-
Takže změní se indukčnost cívky, i když by to byla třeba malá cívečka s feritovým jádrem?
Díky.
Tohle vlákno ještě přiživím. Svými lama dotazy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2014 01:16 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Jakékoľvek zmeny jadra spôsobia v cievke drastické zmeny indukčnosti.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 78 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]