Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 01:07

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ARS 934 nebo ARS 844
PříspěvekNapsal: 13 srp 2013 10:42 
Řádný člen

Kraj:
Tak ono tam toho moc být nemůže. Buď je vadný výškáč a nebo je v háji kondenzátor, který je s ním v sérii. To v případě, kdy se jen přerušil vývod. nebo mohou být v háji oba - to v případě, že se kondenzátor zkratnul. Preventivně bych překontroloval i ty šroubované spoje. Ale opatrně! Cívky jsou většinou hliníkové tak abys neulomil vývod.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014 08:52 

Kraj: ČR - Středočeský
Dobrý den všem, sice je to s křížkem po funusu, ale protože jsem se jako nový člen fora, chtěl představit, tak toho využiji tady a zároven poprosím o pomoc. Je mi přes pade, /duchem 30, klasický český brouk pytlík, který se se..do všeho, čemu nerozumí/ na stará kolena jsem začal hledat něco do ložnice na poslouchání a tak nějak jsem se zamiloval do tesl. beden. Postupně jsem vyzkoušel menší bedny až jsem shodou okolností zkončil u těchto dvou zminovaných. Je trochu nefér tyto bedny spolu srovnávat /2pásmo a 3pásmo, objem atd/. Kompletoval jsem jedny 934, měl jsem repro bez korpusu a pak jsem na aukru sehnal i ty korpusy. Zvuk mě mile překvapil, určitě není nap...Bedny jsou nenáročné na zesík, měl jsem je zapojené v malém int. rádiu o min. výkonu a vůbec to nebylo špatné. 844 se mi zalíbili na první pohled, ale je to prostě jiná liga. Zvuk jsem nazval "komplikovanější" ve srovnání s 934. Určitě méně výšek, basy a středy trochu uhuhlané, ne tak přesné, jak 934. Náročnější na zesilovač. Je to něco jako srovnávat oktávku s ježděnou audinou. Musím ještě vyměnit staré kondy ve vyhýbce a uvidím, co to udělá. Už jsem hledal a četl fora, akurát je toho hodně. Nemůžu poprosit o nějaké odkazy, kde bych přesně sehnal součástky /a jaké/ do vyhýbky ARS 844? Moc děkuji za pomoc a zkušenosti a všechny zdravím. Jako hlavní bedny doma poslouchám staré Jama koncerty VII.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014 17:01 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
ARS 844 schéma zde. Hnědé kondenzátory bez debat vypájet a nahradit.
Vyměnil bych dva kondíky 2M ve výškách (2kusy paralelně 1M0), a prospěje určitě i výměna ve středové větvy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014 18:01 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jen doplním: S ohledem na to, že použité repráky nejsou nic moc, kvalitu kondenzátorů není nutno nějak zvlášť prožívat.

Kondenzátory z řady TC180, lidově zvané "hovňáky" bez milosti vyhodit. Většinou jsou zastříknuté v hnědém, někdy ale i ve světle modrém polystyrénu. Samotný materiál MP není úplně k zahození, problém je právě s tím zástřikem a potenciálně jsou extrémně poruchové a problematické. Nahradit svitkovými MKT nebo MKP kondenzátory (viz dále) a je vhodnější požadovanou kapacitu složit z menších hodnot paralelně.

Krabicové MP bloky v plechových pocínovaných obalech nemusejí být úplně špatné, minimálně tam, kde jsou použité paralelně k repráku ve středové či basové větvi. Pokud se ale mají dále použít, je nutná jejich diagnostika (svod, kapacita, ESR). Pokud jsou v pořádku, nechal bych je tam. Jejich hlavní nevýhoda je velikost. Kvůli parazitní indukčnosti je lépe nedávat je do série s repráky, hlavně ve výškové větvi.

Elektrolytické kondenzátory vyhodit bez přemýšlení. Pravděpodobně budou použité hlavně v basové větvi a není problém je (s ohledem na velkou kapacitu a cenu svitků) nahradit novými bipolárními typy. Pokud máš možnost měřit a skládat na požadovanou kapacitu, klidně poslouží i výprodejové Tesly řady TF, jinak radši (hlavně s ohledem na tolerance hodnot) Bennicy. Rozhodně nepoužívat mrňavé noname bipoláry z Tipy a podobně.

Ostatní kondy by měly být svitkové. Postačí nějaké běžné typy na 100V a víc - Tesla TC205, TC206, MKT svitky bez označení z Hadexu, nebo v případě velké pečlivosti i Bennicy (za odpovídající příplatek jako sázka na jistotu).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 18 kvě 2014 18:47 

Moc děkuji za odpověde, jsou tam na výškách ty hnědé papíráky, takže tam dám dva bennicy 1M0, ještě jednou dík. Jsem zvědavej na ten rozdíl.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 08:15 

Tak jsem se k tomu konečně dostal, vyhodil na radu "hovnáky" a voila - výšky začali hrát, velké zlepšení, kupodivu ještě lepší zlepšení jsem dosáhnul rozložením vaty po celém obvodu - velkou "kuču" vaty strčenou v bedni jsem rozprostřel po obvodu na tenkou vrstvu. Začali hrát i basáky, před tím byli hodně utlumené. To je to, co mi na nich hodně vadilo a paradoxně se mi líbilo právě na těch 934-kách. Jěště skusím vyměnit kondy na těch středech /zatím jsem vyměnil na výškách/ a uvidíme. V každém případě ještě jednou děkuji za rady...Nechápu lidi, co tyhle bedny mají jenom jako sběratelé, protože opravdu vyžadují úpravy "zevnitř", viz inzeráty typu "nikdy neotevřené, vše původní bez zásahu" a pod. No i když na druhou stranu ....raději pomlčím. :D

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 11:03 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
To je stejná pitomost jako u auta: "Kapota nikdy neotevřená. Náplně, rozvody, filtry a baterie původní..."

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 14:43 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Hej, ale verim ze radsej by si kupil auto v stave s nikdy neotvorenou kapotou ako auto kde mas vymeneny motor za motor z babety, perforovanu strechu a celne sklo za ucelom "vylepsenia jazdnych vlastnosti" atd...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 čer 2014 15:34 

To je ta druhá strana, o které jsem nechtěl mluvit. Pravda je někde mezi...První pár 844, co jsem koupil, měla středák jeden origo a druhý byl 8 ohmový, nestačil jsem se divit, samozřejmě výškáč byl úplně z něčeho jinýho, takže to hrálo asi víte jak, někdo to už tady zmínil na začátku vlákna. To bylo ale patrné na první pohled, s tím jsem počítal, takže to problém nebyl. Jenom nevím, jestli ten středák mohli dát už z výroby /vždyt to byli tak krásné časy v práci/, protože nic jiného už na skladě nebylo, nebo to nějaký bastlíř vylepšoval a nepoznal rozdíl...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 srp 2014 11:05 

Pořád si hraju s těmi ars 844 jen tak pro zábavu stylem "poslechnu si, co to udělá". Při repasi vyhýbky jsem sundal arn 734 a jen tak skusmo jsem tam dal místo toho aro 711, které mám k dispozici. Samozřejmě se ztratilo nejspodší podání basů, ale neznělo to vůbec špatně. Někde jsem četl, že to někdo používá jako středové repro v DK. /trochu ujeté/ Na tento účel ta bedna hrala vyloženě skvěle. Nemohl jsem se dívat na tu hnusnou barvu /hnusnější snad nemohli za totáče ani najít/, tak jsem ji obrousil smirglem a natřel pěknou hnědou. Ted ta bedna dokonce i pěkně vypadá :lol: a se zvukem jsem spokojený, děkuji všem...
Zapoměl jsem samozřejmě dodat, že už tam jsou zpátky arn 734, které mají pro mně lepší podání basů, aby jsi někdo nemyslel, že jsem tu "prasárnu s aro 711" nechal tam.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 30 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]