Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 14:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: SABA 40G - je nutná či vhodná obnova/renovace?
PříspěvekNapsal: 13 říj 2014 21:25 

Kraj: ČR - hl. m. Praha
Ahoj všem, nedávno jsem si pořídil reprosoustavu SABA 40G, jedná se o třípásmovou soustavu ze 70. let. Reprobedny jsou z poctivého materiálu o rozměru 50x28x25cm váha asi 12 Kg a podle fotek z webu obsahují výhybky s masivními měděnými tlumivkami. Soustava není typu basreflex.

Obrázek

Obrázek

Hrajou řekl bych velmi pěkně ale jsem trochu zklamaný co se týče projevu v nehlubších tónech. Pokud to srovnám s reprosoustavou Tesla ARS 1058, kterou jsem měl kdysi dávno a v pomatení smyslů jsme se jí zbavil, tak to není úplně ono.

Chtěl bych se zeptat o radu, zda mám přistoupit k nějaké alespoň základní renovaci, tj. mám na mysli výměnu elektrolitů, případně ošetření tuhosti gumového závěsu hloubkáčů. Máte někdo zkušenosti s tím, zda výměna 30-40 let starých kondenzátorů přinese zjevně a poslechem rozpoznatelné oživení zvuku? Může mít z principu výměna kondenzátorů dopad i na posun hlubokých tónů směrem dolů? A má cenu měkčit závěs hloubkáčů? Na pohmat prstem se mi zdá být guma dostatečně měkká a neporušená.

Nějaký datasheet jsem našel zde
http://www.saba.pytalhost.com/fl40g/
ale je to trochu jiná verze soustavy s menším objemem (FL jako flat) a jedním hloubkovým reprodukterome namísto dvou. Předpokládám, že výhybka v těch mých bude podobná nebo stejná.

Děkuji všem za názory.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: SABA 40G - je nutná či vhodná obnova/renovace?
PříspěvekNapsal: 14 říj 2014 14:11 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Výměna takto starých kondenzátorů prokazatelně prospěje, uslyšíš sám...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2014 14:22 

Basinga píše:
Výměna takto starých kondenzátorů prokazatelně prospěje, uslyšíš sám...

Tak jo, pustím se do toho. Trochu mě překvapilo jak jsou MKT nebo i bipolární elektrolity vyšších kapacit docela drahé. Nižšší kapacity zakoupím v provedení MKT a pokud tam bude něco kolem 100mf tak asi nahradím levnějším bipolárem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2014 15:01 
Řádný člen

Kraj: ČR - Ústecký
Až zjistíš hodnoty, dej je sem, třeba bude mít někdo zásoby...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2014 15:05 

Basinga píše:
Až zjistíš hodnoty, dej je sem, třeba bude mít někdo zásoby...

OK

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2014 17:36 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Moment. Nejdřív to vyvrhni a výhybku nafoť. Pokud tam jsou kvalitní svitkové kondenzátory, jejich výměnou nic nezískáš. Pokud tam jsou bipoláry, s největší pravděpodobností už budou za zenitem.
S basama ale výměna kondenzátorů neudělá nic! Nejde ani porovnávat 12" (byť podprůměrný) v ARS1058 s tímhletím - vypadá to jako dva 6,5", možná dokonce jen 5". Zato bych hádal, že tohle hravě převálcuje ARS1058 podáním všeho ostatního krom těch chybějících subbasů. Basy jaksi nejsou všechno.
Pokud se závěsy zdají v pořádku, není důvod na ně chmatat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2014 18:10 

Kraj: ČR - Liberecký
gecon, kdybys chtěl, suším tu deck SABA, taktéž ze sedmdesátých let, ale chce to nové gumičky, ze starých je mazlavá hmota. Omlouvám se, mohl jsem to dát do SZ, ale kdyby snad někdo další zatoužil. A už jsem zticha.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2014 19:06 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
5,25", větší ty basáky fakt nebudou, pokud uvážím šířku bedny 28cm...objem cca 22L. Z toho opravdu asi extra basů nepoleze a kondíky s tím fakticky nic neudělají. Leda tak placebo efekt.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2014 20:12 

TheLastUnicorn píše:
5,25", větší ty basáky fakt nebudou, pokud uvážím šířku bedny 28cm...objem cca 22L. Z toho opravdu asi extra basů nepoleze a kondíky s tím fakticky nic neudělají. Leda tak placebo efekt.

Chápu. Je to tak, jsou to 5,25. A to že jsou dva také nepomůže, předpokládám že dvojitou plochou basáků se zvýší vyzářený akustický výkon, resp. amplituda ale frekvence se nemění. Uvidím jak budou hrát po renovaci no a časem je můžu vyměnit za něco jinýho. Nejsem zas takový fajnšmekr abych to nějaký čas nevydržel.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2014 20:21 

stiglitz píše:
gecon, kdybys chtěl, suším tu deck SABA, taktéž ze sedmdesátých let, ale chce to nové gumičky, ze starých je mazlavá hmota. Omlouvám se, mohl jsem to dát do SZ, ale kdyby snad někdo další zatoužil. A už jsem zticha.

Děkuji za nabídku ale decka bohužel neužiju. Když jsem se teď nedávno asi po dvaceti letech začal nostalgicky vracet k analogu, zjistil jsem, že jsem se milně domníval, že když nám kdysi vykradli v baráku sklepy, mě se nic neztratilo. Omyl, všechny ty úžasné nahrávky na za komunistů těžce scháněných Sonkách, TDKáčkách a BASFkách mi někdo ukradnul :cry:

Ty bedny ze 70' jsem pořídil taky proto, aby ladily k mé právě čerstvě obstarané designové lahůdce Pionner SX-424. Pravda je, že ty SABy bohužel asi nevyzáří to co umí ten Pionýr.

Naposledy upravil gecon dne 14 říj 2014 20:29, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2014 20:27 

ransom píše:
Moment. Nejdřív to vyvrhni a výhybku nafoť. Pokud tam jsou kvalitní svitkové kondenzátory, jejich výměnou nic nezískáš. Pokud tam jsou bipoláry, s největší pravděpodobností už budou za zenitem.
S basama ale výměna kondenzátorů neudělá nic! Nejde ani porovnávat 12" (byť podprůměrný) v ARS1058 s tímhletím - vypadá to jako dva 6,5", možná dokonce jen 5". Zato bych hádal, že tohle hravě převálcuje ARS1058 podáním všeho ostatního krom těch chybějících subbasů. Basy jaksi nejsou všechno.

Tak jsem si to nějak myslel, že svitkáče by teoreticky neměli časem moc měnit vlastnosti. Až to otevřu, budu vědět víc ale někde jsem na webu viděl foto FL verze těch beden a vypadalo to na elektrolity. Doufám že se k tomu dostanu někdy příští týden.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 14 říj 2014 21:47 
Řádný člen

No i když ten Pioneer rozhodně je designová lahůdka, tak po technický stránce to zase není žádný hightech. Kvazikomplementár v defacto základním zapojení o výkonu 2x13W při zkreslení menším, než 1 procento, odstup 85dB.
Ty Saby jsem sice nikdy neslyšel, ale působí na mně, že by to mohly být k tomu receiveru celkem ideální partner. Chybějící basy by asi bylo vhodné doplnit nějakým aktivním subem...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 říj 2014 20:30 

Tak jsem to otevřel abych zjistil kapacity a provedení kondenzátorů ve výhybce. Takže, pravděpodobně ve větvi výškáče je 3,3 μF v provedení MKT. Ten bych nechal původní.

Vyměnil bych pak 100μF, 22μF a 10μF. Ty jsou v provedení bipolárních elektrolitů.
Z hlediska nákladů bych přistoupil na tento kompromis: 100μF u basáku dám bipolár a zbytek MKT.

Jinak tlumivky jsou masivní a pravděpodobně z měděného smaltovaného drátu o průměru odhadem 2mm.

Celý prostor je vystlán něčím jako buničitá vata.

Fotky:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Za kondenzátorem 100μF je schovaný ještě 22μF.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 říj 2014 20:46 

TheLastUnicorn píše:
No i když ten Pioneer rozhodně je designová lahůdka, tak po technický stránce to zase není žádný hightech. Kvazikomplementár v defacto základním zapojení o výkonu 2x13W při zkreslení menším, než 1 procento, odstup 85dB.
Ty Saby jsem sice nikdy neslyšel, ale působí na mně, že by to mohly být k tomu receiveru celkem ideální partner. Chybějící basy by asi bylo vhodné doplnit nějakým aktivním subem...

Vím že to není žádný high end ale já se do něj zamiloval. Ve tmě je poslech na tomhle kousku magický a nemůžu z modře zářící rafičky odrhnou oči. Výkon nebyl podstatným kritériem když jsem hledal něco pěkného. Mám to na domácí (bytový) poslech a stejně musím brát ohledy na sousedy. Přes čtvrtinu výkonu se prakticky nikdy nedostanu takže zkreslení které by narůstalo s koncem výkonu stejně nikdy neuslyším.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 říj 2014 21:57 
Moderátor

První dojem z nafoceného (pouze dojem!):
Ta výhybka je sice trochu bizarní, ale nějaký potenciál tam je. Tlumivky OK, pokud na nich nejsou závity volné. Svitek ve výškách bude nejspíš taky OK. Bipolár bude nejproblémovější ten, co je v sérii se středovým reprákem. U zbytku bych přílišný vliv nečekal, pokud ovšem nejsou úplně kaput. To by zasloužilo nejdřív kontrolu kapacity a ESR a podle toho o výměně rozhodnout. Nebo brát výměnu vyloženě jako preventivní záležitost s tím, že může být znát hodně, nebo taky skoro vůbec.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 říj 2014 09:06 
Řádný člen

Každopádně na basech se tomu nijak nepomůže, pokud ten G1 kondík má ještě alespoň 75 procent kapacity...
Co se toho výstupního výkonu týče: Nejde o dělání kraválu, jde spíše o dosažitelnou dynamiku. Při poslechu FM vysílání zřejmě ani při středním výkonu 1W nedojde k limitaci...ale už nahrávka s 12-13dB dynamickým rozsahem zažene konec do limitace.
Je to v podstatě stejný zesilovač, jaký nalezneme v tesláckých receiverech 813-816A...poslouchat se to dá, ale nějaké špičkové soustavy se rozhodně nevyužijou a při tomhle výkonu je lepší nahánět spíš citlivost... :) - to jen tak na okraj, neber to jako hanění toho receiveru, ani podněcování k výměně za něco jinýho. Je to jen poukázání na nějaká fakta, abys ty saby hned neodsoudil.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2014 17:31 

gecon píše:
ransom píše:

Tak jsem nakonec přistoupil ke kompromisnímu řešení. MKT jsem ponechal a bipoláry vyměnil za nové - náklady cca 200,- Kč. Můj dojem je tento, středy jednoznačně ožily. Přesto, že ve větvi výšek jsem původní MKT kondenzátor ponechal, jednoznačně ožily i výšky. Možná návratem původních kapacit v ostatních větvých došlo k lepšímu přerozdělení signálu i do výšek. Basy neumím posoudit. Nechci podlehnout placebo efektu, a tak jsem si řekl, že hluboké tóny hrajou přibližně stejně jako před výměnou.

Celkově teď na mě zvukově působí ještě vyrovnaněji a zvuk je takový jako plný a příjemný. Hodně je to oživení poznat třeba na akustické kytaře. Další poznatek je, že se vyrovnaly z hlediska prostoru. Předtím hrála jedna bedna nepatrně slaběji a musel jsem vyvažovat na raceiveru.

Co je zajímavé, že se jedná pravděpodobně o čtyřpásmovou soustavu. Hloubkové reproduktory jsou sice totožné ale výhybkou jsou laděné každý jinak viz schéma, které jsem zakreslil. Tak jsem nakonec velmi spokojený a za pořizovací cenu 1000,- Kč jsem myslím udělal moc dobře.

Schema SABA 40G speakers.
Obrázek

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2014 17:58 
Řádný člen

Je to spíš 3,5 pásmo, přičemž ty středy nemaj úplně košer dělení - jsou oříznutý jen zespoda.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2014 19:58 
Řádný člen

Kraj: SR - Bratislavský
Znamená teda, že širokáč netlmený a výška oddelená kondíkom by bolo 1,5 pásmo?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 19 říj 2014 20:32 
Moderátor

Ne. Podívej se, jak vypadá 2,5 pásmo a 3,5 pásmo a přemýšlej.

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 27 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]