Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 02:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ARS 824 + zesilovač(stavba/koupě)-začátečník
PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 07:09 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Ahoj všichni,
vyhrabal jsem doma tohle repro ARS 824 a napadlo mě, že bych si k tomu mohl postavit zesilovač, klidně i ze stavebnice. Je to pro mě takový úvod a myslím, že vše bude lepší než mám teď. Zároveň bych se tak rád něco naučil a využil to v praxi, protože na střední se k tomu moc nedostalo.
Kolega v práci mi poradil, že začínal s ezk ksj4005, k tomu bude nejspíš potřeba i předzesilovač, ale tam už si nejsem jistý který, jesli PS1MG
nebo ps1-l003
Nakonec tohle všechno bude potřeba asi napájet nějakým zdrojem, ale to už si nechám poradit než si to někde dostuduju.

Cílem hry není mít, super špičkový zesilovač a zvuk, ale prostě normální zvuk a hlavně se něco užitečného naučit za nevelký peníz. Potom se uvidí jesli tomu propadnu nebo ne :) (poslouchám všechny styly hudby od EDM po rock, jesli to nějak ovlivní radu)

Díky všem za vaše rady, postřehy.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: ARS 824 + zesilovač(stavba/koupě)-začátečník
PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 08:08 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ten první předzesilovač je pro gramofonovou přenosku. Ten druhý pro slabý zdroj signálu (mikrofon a podobně). Pokud jedeš z PC, CD, DVD, telefonu, MP3, multimediálního centra nebo čehokoli podobného, předzesilovač nepotřebuješ. Pouze náročnější používají oddělovací předzesilovač - "buffer".
Zato tam bude nutná ještě nějaká regulace hlasitosti. Korekce (basy/výšky) se většinou dají vypustit a je to tak i lepší.
Ten KSJ4005 neradím ani na nenáročné použití. Za jedno je vhodný leda do auta a i tam je zastaralý. Za druhé - kvalitnější a výkonnější zesilovač není o nic složitější (třeba KJD4780 SX když už to musí být od EZK). Jen bude potřeba větší trafo, zdroj a chladič. Tím sice naroste cena, ale výsledek bude úplně o něčem jiném. A pokud by sis koupil online v Číně třeba toto, měl bys to už komplet i se zdrojem a ochranami repráků. Což není vůbec k zahození. Tu ochranu bych totiž důrazně doporučoval k jakémukoli zesilovači, to jest i k tomu KSJ4005. Tam by ale navíc musela být zdvojená.
Ty bedýnky nejsou špatné (tedy jako nález, kupovat bych to nekupoval). Zauvažuj ale i u nich o nějaké údržbě nebo i úpravě. Udělá to hodně. Už se s tím dost opakuju, ale koukni třeba sem.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 08:33 

O té úpravě a přestavbě těch beden už jsem četl a slyšel dost, na to se časem dostane, zatim bych rád aby bylo z čeho hrát, původně mi jiný známý doporučil tohle Leach Amp, ale to mi do začátku přišlo hodně složité, tak jsem od toho raděj upustil.

Jesli je to z číny přímo nebo z číny tady v česku, je jedno určitě si rád nechám něco poradit, orientační cenu bych viděl tak kolem 1500-1800+-, což se asi vejdu.
Nějakou upravu na tom repru udělat bude potřeba alespoň konektor / přívodní kabel.

Tak když uvážíme tebou navrženou čínskou variantu, to už je stereo zesilovač že.
+ Ovládání hlasitosti by se uričtě hodilo

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 09:14 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Jasně že to je stereo. Výkon to dá podle velikosti trafa a napájecího napětí. Tam záleží na tom, jak dovedeš improvizovat. Někdy se najde trafo starší, někdy použiju třeba dvě stejná menší. I chladič se může upravit nějaký ze šrotu.
Jako regulace hlasitosti se dá použít cokoli od pouhého (ale kvalitního) dvojitého potenciometru přes odbočkový potenciometr s fyziologií až po komfortní fyziologii s přesným souběhem udělanou pomocí mnohapolohového přepínače. Tam záleží na tom jaký rozsah hlasitosti budeš reálně používat (jak nejmíň a jak nejvíc nahlas). Na večerní šeptání v ložnici se fyziologie hodí, na hlasité hraní není v podstatě potřeba. Elektronické regulace moc nedoporučuju.
Ta regulace je v podstatě nezbytnost. Na zdroji signálu (nenapsal jsi z čeho hraješ) většinou nějaká regulace je. Ale to není dobré používat, protože by zesilovač (dost nahlas) hrál i veškeré šumy a rušení co jde z výstupu. Hlavně u telefonů a levných přehrávačů to bývá katastrofa. Nejvhodnější je každopádně nastavit výstupní signál přehrávače na maximum a regulovat až za ním.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 srp 2015 09:26 

ransom píše:
Jasně že to je stereo. Výkon to dá podle velikosti trafa a napájecího napětí. Tam záleží na tom, jak dovedeš improvizovat. Někdy se najde trafo starší, někdy použiju třeba dvě stejná menší. I chladič se může upravit nějaký ze šrotu.
Jako regulace hlasitosti se dá použít cokoli od pouhého (ale kvalitního) dvojitého potenciometru až po komfortní fyziologii s přesným souběhem udělanou pomocí mnohapolohového přepínače. Elektronické regulace moc nedoporučuju.

S trafy jsem si v životě moc nehrál, tak se uvidí :)

Dobře, v čt/pa jedu dom, prohrabu tam další věci a přivezu si repro na byt, ještě se pak ozvu s tím co jsem našel, případně přihodím foto.
Během toho si zkusím najít jak velký chladič to bude chtít.
Ještě se ozvu díky moc, za pomoc.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 21 srp 2015 18:11 

Tak jsem doma a jdu se prohrabavat haraburdim, dle toho co jsem tam vycetl
bych mel zajistit napajeni 2x21V nebo najit nejake vetsi, ktereho vystup bych potom rozdelil.

Co se tyce chlazeni v tom si nejsem vubec jisty, jak velky chladic asi mam mit, koumal jsem stranky datasheetu, ale je to pro me trochu spanelska vesnice

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]