Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:44

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 303 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: GB: Nová výhybka pro 1PF 067 08 - zájemci: 13
PříspěvekNapsal: 30 pro 2013 19:29 
Řádný člen

Kraj:
Poslyš, si tak trochu mimo. Kdo říkal že basová cívka mě položí? Mě určitě ne, já jsem si testovací cívky navinul na velká jádra z trafoplechů, které jsem měl doma. Jenže ty nemohu použít pro grupáč. Snažím se zajistit rozumnou cenu na cívky pro ostatní. Ta výhybka je poměrně složitá a proto i drahá, nelze tedy mávnout rukou nad tím co kolik stojí.

Feritová cívka na basy není dobrý nápad. Zamysli se nad proudama, které jí tečou, nad vlastnostmi feritu a jak se to pak projevuje když se přesytí. Takže na basy jedině vzduch nebo jádro z trafoplechů. Ideální je Ičko z trafoplechů. Nenechá se tak snadno přesytit a přitom díky navýšení indukčnosti vychází Rdc příjemně malý, cena roněž příjemná. Ferit tam fakt dávat nebudu.

Vzduchovou tam nechci dávat protože už tam jedna je. Vzduchové cívky mají oproti jádrovým cívkám podstatně větší Rdc a jsou dražší. Cena je jasná. Použít dvě s velkou hodnotou v zaplatitelném provedení v sérii by znamenalo značné navýšení Rdc. Rdc nechci zvyšovat proto že ten reprák má už tak dost velká Qčka a je v malé bedně. Díky tomu to tvoří velmi hnusný hrb. Pokud je mezi zesilovačem a reproduktorem nějaký odpor tak s jeho růstem se problém zvětšuje. Proto je třeba tam dát cívku s malým Rdc - tedy nějaké to Ičko.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2013 19:41 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
No jestli se od 15. dubna 2013 čeká na cívku do basové sekce, tak mě napiš jaká to je indukčnost a při odběru třeba 10 kusů by šla u Monacoru zajistit lepší cena.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2013 19:47 
Zabanovaný

Kraj: ČR - Zlínský
přesytí se ti péro, pokud nejedeš aspon 200 w sínus nebudu komentovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2013 20:08 
Řádný člen

Kraj:
Hele mysli si co chceš, dělej jak myslíš. Každý podle svého rozumu a svědomí. Nemusíš mě ale proto urážet. To si vyprošuju.

Nicméně řešení je jednoduché. Pochopil jsem že tebe hromadný nákup součástek stejně nezajímá stejně jako dokumentace, protože si chytrý dost na to, aby sis to pořešil všechno po svém. Je to tak? Tudíž ti postačí jen schema a nemusíme dál řešit rozdíly mezi mými a tvými představami jak by to mělo vypadat. Vyhovuje?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2013 20:47 
Zabanovaný

Jo mohlo by být ,tedy schéma prosím pošli meilem. předem děkuji

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2013 20:53 

Možná by nebylo od věci když se to schéma již někomu posílá, poslat ho tedy všem i těm co čekají na další..

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2013 20:56 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Možná, že bych se k této Thalesově "propadákové" akci neměl vyjadřovat, neb jsem nevstoupil do "klubu". V době započetí akce jsem bedny 1PF nevlastnil, tak jsem ani nevěděl, že takové hnutí existuje. Dnes je to zhruba rok, co jsem se i já stal majitelem 1PF. Po jejich koupi jsem pročítal zde i jinde materiály o nich. Tak jsem narazil i na toto zlepšovatelské hnutí. Měl jsem za to, již tehdy před rokem, že jde o uzavřenou a dokončenou věc skupiny zájemců vstoupivších v ono hnutí. Když jsem následně zjistil, že jde o akci dosud nedořešenou, uvažoval jsem, že i já vstoupím. Po uběhnutí dalšího roku se ukázalo, že mé nevstoupení bylo vlastně prozíravé, neboť takové mnohaleté průtahy kvůli jedné, byť složitější, výhybce jsou neúměrné. Byl-li bych členem, určitě by mi stačilo za můj vklad dodání schema výhybky, v praxi vyzkoušené a doladěné. Mám za to, že naši kutilové by si byli schopni materiál, nebo hotové tlumivky někde "vyšašit" a dnes by již dávno hráli.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2013 21:34 
Řádný člen

Kraj:
Když se to řešilo tak jsem požádal účastníky aby se vyjádřili v jaké formě to chtějí - zda jen schema nebo komplet, tj popis + dostupnou a snadno koupiltelnou sadu součástek. Většina jasně řekla že chtějí i sadu. A na tom se to celé zaseklo. Kdyby se řešilo jen schema tak žádný problém nebyl. Ale znáte to - cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. Teď lituju že jsem to neudělal tou nejjednodušší možnou formou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2013 21:59 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Mně z toho není ani horko ani zima. Tohle pro mě není cesta, jak účelně získat slušné bedny, ale jak si pro radost pohrát se starýma bednama, které mi doma beztak leží. Jestli to bude trvat další rok, je mi putna. Jiné věci mi trvají ještě dýl a nevisí to na nikom jiném než na mě.

Dovolím si jen troufalou poznámku: Celý problém s kompenzačním RLC členem je vyvolaný tím, že je basák v nesmyslně malém objemu a hrbatí někde kolem 100Hz. Ta bedna má totiž pro basák pouhých 31litrů!!! Kdysi jsem tady ukazoval kritizovanou nadstavbu, která se přidá na zadní stěnu beden a objem přijatelně zvětší. Kdo by netrval na striktním dodržení původního vzhledu (v mnoha umístěních nebude nadstavba ani vidět) a zvětší si objem na nějakých 45 litrů, pravděpodobně se bez kompenzačního členu obejde - hrb bude níž a bude méně výrazný.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 30 pro 2013 22:17 
Řádný člen

Kraj:
Přesně tak. Výhybka by pak vyšla asi o pětikilo levněji protože nejen že by nebyl (asi) potřeba ten kompenzační člen, ale vyjdou pak i menší další hodnoty součástek a tím pádem levněji a snadněji dostupné. Právě kvůli tomu se výhybka musela předělávat protože se zjistilo že bez topho to v původních ozvučnicích prostě nejde. Nicméně ten většíé objem jsem nezkoušel, je to jen předpoklad. V dohledné době však budu mít možnost to otestovat, jeden účastník akce se rozhodl že postaví nové větší skelety a pak se s nimi staví na otest.

Jinak mě ta délka trvání akce rozhodně jedno není.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 01 led 2014 17:32 
Zabanovaný

schéma nedorazilo prosím.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 led 2014 16:23 
Řádný člen

Kraj:
Tak dneska se mi konečně ozvali a snad už tam konečně cosi kutí. Tak uvidíme.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 led 2014 16:23 

Kraj: SR - Bratislavský
no snad uz nieco robia
ja som dost zvedavy na porovnanie tychto bedni s tym korekcnym rlc , a bedni co budu mat zvacseny objem , bude sa take nejake porovnanie robit ? mohlo by to byt zaujimave

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2014 20:14 
Řádný člen

Kraj:
Pokud vím tři lidé chtějí dělat tuto variantu s větší bednou, všichni verzi s DT-300. Jednu z nich budu mít možnost si do cca měsíce poslechnout. Ozvučnice stojí, jen si dotyčný blbě vyměřil kaslík na středy tak předělat a k tomu povrchovku. Zvukově bude jistě lepší na basech, o tom žádná. Jednu z realizací budu mít možnost si během několika týdnů poslechnout. Třeba tu pak dotyčný k tomu něco napíše. Zatím nebudu jmenovat.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2014 21:51 
Moderátor

Pokud vím, tak já od samého začátku hlásím, že dělám variantu s původním osazením a větší bednou.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 led 2014 22:14 
Řádný člen

Kraj:
Tebe jsem nemyslel. Ale úmyslně jsem tě ani nejmenoval jelikož ty máš bednu větší jen o kousek takže to sice bude lepší, ale zas tam chceš cpát tu výhybku pro velké bedny takže nějaký hrb tam mít budeš i když ne tak hrozný jako v origo bedně bez jeho kompenzace. Prostě taková ani ryba, ani rak. Já bych se možná pro tu tvojí bednu spíše přikláněl mírně k té kompenzované verzi a dal bych větší odpor v tom RLC členu. Ale je to jen takový odhad.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 led 2014 12:15 
Moderátor

Tak za jedno mi 44l proti 31l nepřijde tak malý rozdíl a krom toho budu dělat na zkoušku korpusy nové :)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 led 2014 14:41 
Řádný člen

Kraj:
No tak prima! Na kdy to máš v plánu?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2014 20:37 
Řádný člen

Kraj:
Prozatímní rychlofotka, příští týden vyfotím lépe i se zbytkem co jsem napáchal.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Naposledy upravil Thales dne 24 úno 2014 22:20, celkově upraveno 1

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 22 úno 2014 23:10 

Chválím, tak se to konečně hýbe. :P

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 303 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]