Poslední návštěva: Právě je 25 kvě 2026 14:31

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kondenzátory, jejich vysychání a ještě něco...
PříspěvekNapsal: 03 bře 2010 00:26 

Kraj: SR - Trenčianský
Minimálne do výškovej vetvy zvitkáče.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2010 00:26 
Řádný člen

Kraj:
myslel jsem že jsou novější a Frolyt dělal docela pěkné věci. Ale je fakt že pracovaly zřejmě v bipolárním zapojení v ne zrovna šetrných podmínkách dosti dlouhou dobu, neber tedy na to co jsem napsal prve zřetel a vyhoď je a dej tam svitky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2010 09:09 

Kraj: SR - Prešovský
Tie kondenzatory sa dajú celkom jednoducho skontrolovať na základné parametre, aj keď nemáme merák na kapacitu.
Najlepšie ručičkovým ohmmetrom (v núdzi je možné použiť aj bežný digitálny multimeter za 100 korún). Potrebujeme k tomu nový kondenzátor o podobnej kapacite ako kontrolovaný kondenzátor a pozorujeme výchylku ručičky ohmmetra pri nabíjaní, prípadne pri vybíjaní kondenzátora pri zmene polarity. (Rozsah ohmmetra je vhodné v závislosti od veľkosti kapacity meniť). Takto porovnávaním s dobrým kondenzátorom skontrolujeme kapacitu. Taktiež ohmmetrom skontrolujeme zvodový prúd a to tak, že najprv kondenzátor nabijeme cez ohmmeter na malom rozsahu a postupne prepneme na najvyšší rozsah ohmmetra. Dobrý elektrolyt má v nabitom stave "nekonečný" odpor.
Vytečený elektrolyt je ale bez ďalšej kontroly na vyhodenie.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2010 11:47 

Kraj: ČR - Liberecký
Teď trochu mimo mísu. Právě jsem se silně pohádal se ženou, která vůbec nechápe, na co mi budou velký reproduktory, když všude co viděla, mají lidi ke kinu malý a taky to hraje. A ona že se bude muset dívat na takový kysny. A před ostatními že budeme vypadat jako pitomci. Během hodinové hádky a mé celkem zbytečné argumentaci jsem usoudil, že dám prozatím všechno k ledu. Ona ty rozdíly prostě neslyší, i když já myslím že asi ano, ale to je už jiná věc. :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2010 12:39 

Na tohle je téma i na audiowebu. Musíš si alespoň v jedné místnosti prosadit svou. To že ona něco neslyší neznamená, že bude tak sobecká, a nenechá to slyšet i tebe. Nebuď podpantoflák. Stát se tohle mě, tak jde z domu – ne hudba, ale žena :D

Líbí se Vám Web a fórum? Podpořte nás!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2010 12:45 

Ešte som nepočul o žene, ktorá by dokázala oceniť kvalitný zvuk. Určite niekde nejaké sú :mrgreen:
Celkove je to tak, že kvalitný zvuk oceňuje asi tak 1% žijúcej populácie :cry:
preto tie mp3, plastové krabičky k PC o objeme 0,5 litra, hrajúce mobily na vnútorný reproduktor v rukách tínedžerov,...
Ja keď odpojím reprobedne od TV a TV hrá len na vnútorné reproduktorčeky, tiež to žene nevadí, aj keď rozdiel počuje aj hluchý.
Existuje ešte ďalšia skupina, a to sú tí, ktorí sú na nekvalitný zvuk doslova alergickí :mrgreen:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2010 14:40 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
Tak zrovna tohle mám doma. Sice jsem jedne pár 1058 doma vybojoval ale vymrcasila mi je na skříň, takže je to k neposlocání, na otevírání gramofonu mi nechala snad 15 cm škvíru a sama poslouchá převážně MP3 z počítače s tím, že neslyší rozdíl (přitom jinak poslouchá stejnou muziku jak já). Takže tam sice mám poměrně slušnou sestavu nižší střední třídy (Yamaha AX-1090, Grundig T 4, AIWA AD-S950, Philips CD 950) ale poslochat se to stejně dá jen jako background.
Ještě že můžu řádit v kanceláři, stejně jsem furt v práci :-). Ona ale asi fakt neslyší rozdíl, protože když se jí povedlo při utírání prachu odpojit jeden cinch, tak to, že hraje z rádia jen jeden kanál, jsem zaregistroval možná po měsíci až já :-).

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2010 15:31 
Řádný člen

Kraj:
A to jste chlapi? Měkoty jste! A podpantofláci k tomu! O tom se nediskutuje, tohle se oznamuje. Já nejsem rozhodně nějaký prudič domácí ani si nemyslím že žena patří jen do kuchyně ale jsou prostě věci o kterých si musí chlap rozhodnout sám a hotovo. Pokud se to ženě nelíbí má prostě smůlu. Co s tím nadělá? Nic. A jestli kvůli tomu chce vyvolávat válku tak je to hloupá ženská která nestojí za to. Ostatně chlap má mít pevné nervy a pokud je má nemůže prohrát ;) Takže se vzpamatujte a nenechte ze sebe dělat tajtrlíky.

Stiglitzi kdyby si se nenechal hloupě zatáhnout do hádky kde tě žena umoří svými zkušenostmi s vedením takových hloupých hádek ušetřil bys nervy nejen sobě ale i jí. Stačilo oznámit a po prvních pár větách z její strany přestat reagovat a dělat jakoby nic. Když se nemůže hádat nemá na tebe páky. A když budeš mít stále dobrou náladu (a nebo to budeš alespoň předstírat protože se tě nepochybně pokusí nasrat) tak nakonec bude nasraná ona ale ne na tebe ale na sebe že se jí to nepovedlo a po čase to vzdá.

Funguje to velice dobře ale samozřejmě je třeba to využívat s rozumem - ne každou volovinu. U skutečně důležitých věcí to používat nelze a často také ne.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 03 bře 2010 23:57 

Ale já to přesně takhle udělal. Nereagoval jsem, a byl naprosto v pohodě. Pak ale vytáhla věci co jsou dost starý a to jsme se rafli, o ty bedny ve finále pak už nešlo. Já teď musím opatrně protože už od listopadu mluvím o kinofilmovým skeneru za osmičku, a zase nemůžu chtít všechno, to uznám že bych byl sobec. Hádka skončila jako vždy probíráním naší finanční síly. Ale bedny budou, už jsme si padli kolem krku. :twisted:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 bře 2010 02:15 
Řádný člen

Kraj:
Však to říkám že tě v hádce ubijou - typicky tím že do toho zamontujou věci které s tím nemají vůbec žádnou souvislost.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 04 bře 2010 11:40 

Pak bejval ještě jeden problém - auto. Koupit nový potahy, nebo nějakej podělanej doplněk, není problém. Ale když jsem měnil ložiska, ramena stabilizační tyče, alternátor, atakdále, to bylo otázek... Ale tohle mají všichni chlapi, co znám. No, jo vozit se chtěj.
Ale k původnímu tématu, kondenzátory nakoupím, i do těch menších beden, a vyházím ty šrouby. Postavím nový skříně. Pak dám vědět, co to udělalo. Bedny dostanou nový kabely, i silnější, protože co jsem tak stahoval izolaci z původních, tak měď není měď, nemá už barvu ale je víceméně černá, po celý dýlce. Agresivní PVC.
Ještě se budu muset kouknout, jestli taky seženu zesilovač 5.1, protože kino po víc jak pěti letech dosluhuje, něco už nečte, tak bych chtěl zesilovač, a DVD rekordér a ktomu udělat bedny z toho co je už doma, protože zvuk si myslím - není to hi-fi, ale je podstatně lepší oproti standartu. Dá se sehnat zesilovač s možností napojit čtyřohmové repro? Ještě jsem se nedíval, a není to vůbec třeba blbost chtít to takhle sestavit?
Díky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2010 05:12 
Řádný člen

Kraj:
Proč chceš dělat nové "skříně". Jestli myslíš vlastní skelety beden tak pokud je ten původní OK neřešil bych to. Spíš by tomu pomohla moderní výhybka ale to se zase znamená s někým domlouvat atd. Jinak dávat ty bedny k DK není problém - určitě i přes své nedokonalosti budou lepší než ty šmejdy co se k tomu dávají normálně. Najít receiver který zvládne 4ohmovou zátěž snad nebude nijak zásadní problém.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2010 13:15 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
K tomu si dovolím poznamenat, že například receivery Yamaha, které mají na zadním panelu uvedeno min. 6 ohmů naprosto bez zaváhání zvládají 4 ohmy. Taky jsou v technických údajích uvedeny výkony do záteže 4 ohmy. Těch 6 ohmů je tam uváděno jen kvůli nějaké blbé euronormě na teplotu chladičů.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 05 bře 2010 14:28 

Nový bedny chci udělat proto, abych měl všechno v jednom střihu, a ty škatule RFT jsou v hrozným stavu, ono to tak na fotce není vidět, ale je to hrůza, a ty "dualy" ze kterých chci efektové reproduktory, na tom nejsou o moc líp. A když je člověk šikovnej, a hlavně nepospíchá, což já někdy bohužel jo, pak jsem viděl, co se dá doma udělat, tady i na konkurenčním webu. Ale to už je na jinou diskusi.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2010 22:39 

Ještě jsem nebyl všude ale za ty kondíky, čím větší kapacita, tím víc peněz, kolem osmi pětek za kus - no, tak potřebuju jich celkem dvanáct, to budu muset v sobotu do fabriky. :roll:

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2010 22:41 
Řádný člen

Kraj:
Jo tak to pak jo. Když by se ty repráky odměřily, navrhly se na ně optimální bedny (ta tovární byly a jsou často velmi kompromisní) a k tomu ideálně nová výhybka atak to může být zvukově pak úplně jiná bedna.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2010 23:04 

Právě mám pocit, že ty bedny mají dost unifikovanou konstrukci, a osobně myslím že se do jednoho druhu bedny cpalo víc druhů reproduktorů. Asi nebudeme daleko od pravdy, když napíšu, že s návrhem škatule si nikdo tehdy příliš hlavu nelámal. Bednu bych chtěl řešit tak, aby v budoucnu, když mě zase chytnou roupi, nebo roupy - ach ta čeština - šly tyhle repra vyměnit za jiné. Za větší - to by problém být neměl. Ale za menší ano, i když to nepředpokládám, stát se může. Uvažoval jsem nad tím, jestli by se dala udělat extra deska, masivní, pro tyto konkrétní repro, nějaký to žebírko a ta pevně uchytit do horní části sloupovky. To by pak šla, až mě to popadne, eventuelně udělat jiná deska, pro jiné repro, a vyměnila se celá, co myslíte?
Jinak až zítra nafotím ty repráky, jak prokoukly, budete zírat 8-) .

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 06 bře 2010 23:10 
Řádný člen

Kraj:
To víš že by to šlo. Otázka je jestli je s těmi repráky vhodné provádět takové čachry. To se nedozvíš před měřením. TSka těch středobasů ti mohu klidně změřit a hodit to do simulace jak se to bude chovat ale měření beden v ozvučnici zatím ne. Ale to neva, nejdřív je stejně třeba měřit a pak se navrhuje bedna a pak se zase měří - jen něco trochu jiného.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 07 bře 2010 00:28 

Mno, k těm kondenzátorům, tak to jsou pálky. Potřebuju jich celkem dvanáct. Vím že si zasloužím opovržení, ale tady nastupuje chladná kalkulace. Protože si nejsem stoprocentně jistý za á - výhybkami, za bé samotnými měniči, silně uvažuju nad tím že koupím zase elektrolyty, a vím že tam pár let vydrží. Pak jsou možnosti. Že buď budu pod drnem, protože táta umřel ve dvaapadesáti - srdce - a mě je nakonec taky čtyřicet, navíc dělám vedoucího směny a jsem cholera vzteklá. Nebo budu chtít něco zcela jinýho. Nebo budu měnit pouze ty reproduktory. A poslední moje úvaha je tahle, i kdybych si to všechno nechal, pak to můžu po těch pěti letech zase vyměnit, protože to prostě oproti svitkáčům stojí pár kaček. Viděl jsem pár výhybek u fakt drahých beden, tam mají taky elektrolyty, hmmm. Tak nevím.
Momentálně mě limitujou prachy.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 bře 2010 15:11 

Skúšal už niekto "rozbehové" (motorové) kondenzátory?
Určite by mali byť lepšie ako použitie elektrolytov.
http://www.soselectronic.com/a_info/kat/a39.pdf
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=172

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 62 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]