Poslední návštěva: Právě je 26 kvě 2026 00:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Výhybka Tesla Monolog - 4 Ohmová verze
PříspěvekNapsal: 15 lis 2011 21:16 

Kraj: ČR - Olomoucký
Ahoj kluci.

Řeším výhybku na 4 Ohmovou mých Monologů. Mám k dispozici jen schéma 8 Ohmová verze a je mi jasné jak to je - Kondíky zdvojnásobit, a cívky a rezistory děleno dvěma.

Součástky_______8 Ohm verze _________________4 Ohm verze
R1___________10R, 10W, drátový________________5R
R2___________33R, 10W, drátový________________16,5R
R3___________4R7, 10W, drátový________________2,35R
C1___________10uF, 63V, svitkový(složený)_______20uF
C2___________6uF, 63V, svitkový(složený)________12uF
C3___________4uF, 63V, svitkový(složený)________8uF
L1___________3,3mH, vzduchová, drát CuL 1mm____1,65mH
L2___________1,4mH, vzduchová, drát CuL 1mm____0,7mH

Mám to správně ..... předpokládám. Jde mi o několik věcí.

Rezistory: Například watáž rezistorů. Mluví se o nějakých starých normách (sinus), tak nevím jakou watáž volit. Dále potom hodnoty rezistorů ... je možné je nějak zaokrouhlit, nebo striktně dodržovat hodnoty ? Bojím se, že tyhle hodnoty v řadě asi nebudou, tak nevím, jestli je nebudu muset složit z více odporů.

Cívky: Díval jsem se na Dexon a tam tyhle hodnoty vůbec nejsou. Co s tím ? Dají se takové cívky někde sehnat ? Neudu muset doufám navíjet doma.

Kondíky: Ty by asi neměly být problém ... předpokládám.

Také mě zajímá, jestli by se tato výhybka dala použít jako alternativa pro ARN5614 a ARV 3604, které budu používat jako efekťáky. Jestli by bylo vhodné dodržet stejné dělení, aby to nezkreslovalo zvuk a nepůsobilo rušivě.

Díky moc.
S podzravem
Wema

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Výhybka Tesla Monolog - 4 Ohmová verze
PříspěvekNapsal: 15 lis 2011 22:52 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Úplně nejjednodušší bude ty rezistory složit ze dvou paralelních - tedy 2x33R, 2x10R a 2x4R7 paralelně. Tím dostaneš pokaždé přesně poloviční odpor. Výkonově by měly úplně stačit šesti, nebo pro sichr desetiwattové.
Tlumivky můžeš koupit nejbližší větší a pár závitů odvinout a změřit - máš-li ovšem čím. Nebo si je objednat na míru.
Použít stejnou výhybku na ty efekťáky - no, bude to o třídu lepší než univerzálka a o třídu horší než odladěná na míru. Možná bys udělal líp, kdybys okopíroval výhybku třeba z ARS 1014.
Kdybych byl hnidopich jako Thales, tak ti okamžitě řeknu, že výhybka pro 4Ohm verzi nevznikne pouhým podělením a vynásobením původních hodnot, ale že by se měla znovu odměřit, odsimulovat a odladit. Ale v tomhle konkrétním případě se moc nezkazí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2011 23:19 
Řádný člen

Kraj:
Zrovna jsem chtěl napsat celý ten poslední odstavec takže už nemusím :) jen pro zajímavost - tio že to není tak jednoduché lze vysledovat už na starých výhybkách Tesla - například porovnat si výhybku pro ARS934 a ARS938. Ale pozor, ta verze schematu na ARS938 co visí v sekci tesla je blbě.

Cívky na míru ti dodá Lukyss stejně jako všechno ostatní co k tomu potřebuješ. Určitě se s ním domluvíš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 15 lis 2011 23:23 
Administrátor

Kraj: ČR - Pardubický
Ano, jak píše Thales, cívky necháme vyrobit, to není problém, případně pokud to chceš TOP, tak ti seženu cívky z německého Monacoru, cenově to u nich vychází ale o dost dráže.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 00:06 

Kraj: ČR - Středočeský
No já myslím, že to tak úplně jedno není, ani u té Tesly, ta impedance zdaleka poloviční není, ale určitě pořád lepší než nějaká "univerzální" výhybka.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 10:42 

Tak potom mi poraďte, jestli máte zkušenosti. Monologů se ve 4 Ohmové verzi udělalo mraky .... jaktože se pořádně nezná něco osvědčeného ?

Já vycházel z návodu na Monolgy (amatérské rádio), takže více k dispozici nemám.

Nechci to podcenit a když už dělám tohle tak chci, abych to udělal co nejlépe.

Děkuji za pomoc a rady.
S pozdravem Vojta

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 13:25 
Řádný člen

Kraj: SR - Trenčianský
A jen tak mezi náma...nechtěl jsi tam náhodou přidávat ten ARX130? ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 13:32 

Jednu dobu jsem o tom uvažoval, ale nakonec to nechám na centru. Sloupy budou opravdu jen monology ...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 13:38 
Řádný člen

Na filmy v pohodě...ale u klasickýho sterea to pak už bude asi horší. Fakt se tam v okolí nenajde někdo, kdo by Ti to oměřil a pomohl s výhybkou? Ať to už máš sakra trochu slušný...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 13:56 

Nenarazil jsem na nikoho ... a je mi to líto, protože jsem do toho vložil fakt hodně úsilí a hlavně už vím co chci. Přijde m ispíš, že takovým projektem se nikdo moc zaobírat nechce ..... :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 14:02 
Řádný člen

Nechce no...já se taky už konstrukcema s teslama moc nezaobírám, ale do 4-pásma jsem šel (už jen proto, že si dělám elektronickou překopávku magnetofonu B73 a ty bedny budou výsostně pro něj)...i když tedy je teslácký jenom z poloviny, protože jsem neměl všechny teslácký repráky. Takže to bude složený ze všeho možnýho. Kdybych míval doma i ARN660x a ARV360x, tak to udělám hned vyloženě teslácký a mohl jsi to pak třeba okopírovat. Ale ty jednoduchý více či méně kompromisní kombinace už nebaví ani mě.
Jinak jsou pro mě teslácké repráky vyloženou nostalgií...baví mě ty jejich staré konstrukce beden a jejich měniče jako takové vintage audio (ale žádné ARN226, ARP150 atd.). Nehledám v tom žádný těžký hifi. Některé hrají relativně velmi dobře, některé jsou katastrofa, ale každopádně zajímavé. ;)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 14:18 

Musím smeknout .... lépe bych to nepopsal. Přesně jak jsi řekl ..... vím co od toho čekat, vím přesně, že mi to splní a je to pro mě srdcovka.

Je těžký se s někým domluvit aby poradil .... většina nechce ztrácet čas odepisováním meilů .... Ti co by mohli, tak nechcou .... já jsem věděl, že výhybka pro mě bude otální neštěstí a proto jsem se taky pustil do monologů, kde je vexle popsaná dopodrobna ..... jenže pro 8 Ohm ... a udělat z ní čtyřku nebude zase taková hračka :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 14:57 

Tak si pořiď měřící mikrofon, dá se pořídit i za pár kaček... Můžeš si to zkusit odsimulovat, případně když máš data v digitální podobě, tak Ti s tím může kdokoliv pomoct, bez toho aby jsi k němu musel jezdit.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 15:02 

S tímhle nemám fakt zkušenosti :( to bych jistě nezvládl ..... mám problém se základníma parametrama a pořádně se nevyznám ani v křivkách :(

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 15:20 

Měření samotný není zas taková věda, když Ti někdo přesně řekne co a jak. Když už to budeš mít naměřený, tak se zbytkem Ti jistě někdo pomůže.
Nebo v Přerově máš Jirku Malyšku, ten by Ti ty charky určitě naměřil. Plus je ještě třeba neměřit impedanci, což bys pro začátek mohl zvládnout, třeba s pomocí této sady - http://www.reproobchod.cz/kompletni-mer ... toru-p1245

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 15:49 
Řádný člen

Kraj:
TheLastUnicorn píše:
Na filmy v pohodě...ale u klasickýho sterea to pak už bude asi horší.

Ani ne hele. Víš jak je otravný poslouchat dialogy z takovýho línýho gumáku? Na dialogy není potřeba moc basů ale chce to aby byl projev svižný a nehuhňal. Proto také v tom čtyřpásmu které stále s 1MHE řešíme (mailem, tady nebyl moc zájem) ARNka nebudou, alespoň ne v té mé verzi. On je tam chce tak je tam mít sice bude, ale on je setsakra rozdíl když budou šlapat někam do cca 400-500Hz a nebo do 2KHz nebo kam až to v těch Monolozích chodí. Přitom zrovna v tomhle pásmu je lidské ucho nejvíc citlivé na různé průsery. Proto tyto frekvence raději svěřím ARO6604 a ARZ3604.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 19:15 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Já už jsem na jiném místě odepisoval, že Monology sice zvládnou muziku, ale na film budou těžce průserové. Ale to je jedno, když je Wema prostě chce, tak je holt chce.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 20:50 
Řádný člen

Thalesi, já to právě myslel tak, že 5.1 filmů to jakž-takž na dialozích dotáhne centr...Ale pokud se pojede 2-kanál, tak to bude průser. Jen jsem se tak neúplně vyjádřil.
Máš pravdu, ARN660x je hodně těžkopádnej reproduktor. V tom mým 4-pásmu mám ten Infinity IMG a nedá se to srovnat...IMG-čko kopne podstatně líp. Zase to ale vypadá mezi těma teslama jako pěst na oko. Ideální by tam byl takový ARO814 nebo 835, ale jednak je nemám, jednak je to už velká bedna a to jsem zase nechtěl...Kupodivu ale ta RBT-95 se svým vzhledem celkem pěkně hodí k ARZ3604, normálně se mi to líbí. :) Dneska jsem doskládal takovou "pokusní" bednu (když to bude makat dobře, tak možná tak nechám) a zítra když najdu odpoledne čas, tak bych to oměřil. Eventuálně tu pak mohu ukázat nějaký fotky, případně nějaké screenshoty z měření.

ransom: Wema se bojí výhybek. Když mu s tím nikdo nepomůže, nezůstane mu stejně nic jinýho, než udělat origo monology. Já bych mu to oměřil, ale z Prostějova to má do Trenčína trochu z ruky a nezaručuju naprosto 100-procentní výsledek - zejména při měření fáze. A pracovat s minimální fází je trochu nešikovný, páč se pak musí do simulátoru zadávat vzdálenosti osí.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 21:04 
Řádný člen

Kraj:
To RBTčko je na ty Tesla repráky až moc luxusní :) Já bych si taky mohl všelijak bastlit. Viz ten 2" koloťák co tu mám mě moc láká a určo by to strčilo ARZtko do kapsy, ale já si za cíl stanovil že to bude full Tesla a basta i když je to silně omezující. Kdybych to chtěl dělat jinak tak bych to převorat úplně komplet. Co je to tvoje IMGčko zač?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 16 lis 2011 21:05 

Centr nemůže nic dotáhnout, jak předky, tak centr by měly být stejně osazené. Viz.: http://www.repromania.net/teorie/jak-na ... uktory.php. Je to sice napsáno dost jednoduše. Hlavním smysl článku bylo lidem zdělit jak vlastně centr a předky spolu funguje...

Offline Profil E-mail  

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 67 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]