Poslední návštěva: Právě je 20 dub 2024 01:19


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 4-pásmo "T4110"
PříspěvekNapsal: 11 úno 2017 16:24 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 5956
Kraj: SR - Trenčianský
TM3110 zřejmě nehrají špatně. Jsou osazeny osvědčenou kombinací ARE5808 + Mirage 5DR51441 a jedním z nejlepších basovýchreproduktorů tesla - ARN738. No opticky je ta soustava mimořádně hnusná a já sám za sebe můžu říct, že TM3110 bych si bez rámečku rozhodně do obýváku nedal.
Další věcí je, že dodnes zde mám jen dva výhradně teslácký projekty. Je to T240 (které vychádzí z godzovy úpravy ARS810) a T365. Pak jsou zde ještě výhybky od godze pro ARN567 (5604) + ARV161 (089/4) a pro ARN6608 + ARZ4608 + ARV3608. No poslední dvě jsou spíše jen taková znouzectnost a upgrade pro majitele stávajících soustav se zmíněným osazením. Jedná se tedy bohužel o dost kompromisní věci. Nekompromisní jsou tedy jen T240 a T365. Ale jsou to furt malý budky. V minulosti se objevilo víc lidí poptávajících velkou a dospělou celotesláckou bednu. Jak už víme, velkou celotesláckou bednu nejde udělat bez značných kompromisů. Buď neumíme navázat basák na střeďák (moc malý), nebo zase střeďák na výškáč (moc velký). Tak jsou zde dost tvrdé limity dostupnosti reproduktorů a vhodnost jednotlivých měničů vůbec. Jedinou možností, jak postavit velkou celotesláckou bednu je tedy udělat 4-pásmo, z použitelných a zároveň dostupných reproduktorů.
Co tedy myslím velkou a nekompromisní soustavou? No samozřejmě nebudu zacházet do extrémů s nějakým 15" kinobasákem, nebo nesehnatelným ARN930. Taky si odpustím zvukově výborné trumpetky ART581 a ART481, které se jednak velmi obtížně sháněji, jednak lidi už neví, co si za ně říct. I bedna musí být jednoduše sestavitelná a ještě přijatelné velikosti. Žádný 150L monstrum. Tím pádem mi z basáků odpadl i ARO835.
Stejně však sehnat repráky nebude zase tak jednoduchý, že si sednu za počítač a na netu to naházím do koše. Případný zájemce bude muset být buď celkem dobrej sysl, nebo trpělivě čekat a hledat. Jak jsem ale psal, nepůjde o žádný speciály, ale běžně komerčně užívané typy, které se zejména v inzerci dosti často objevují.
Co jsem tedy vymyslel?
Basák: ARN738 - ten se ještě vyskytuje mezi lidem celkem hojně a je to jedna z nejlepších věcí od tesly. V dostatečném objemu (50-60L) umí podat na basech překvapivý výsledky. Škoda, že nevypadá líp.
Nižší střed: ARO6608 - je svižný, jde dělit nízko, relativně slušně vypadá, taky se pravidelně objevuje v inzerci
Vyšší střed: ARO367 nebo ARO388. Ten první se taky relativně často prodává v inzerci, no jeho impedance je 4 ohm. Je však dosti pravděpodobný, že by to nevadilo a soustava by těch 8 ohm stejně udržela. Ten druhý lze zakoupit v BS-acoustics za směšných cca 40 Korun. Otázkou je, kolik jich mají na skladě. Pokud by jich bylo dostatečný množství, vzal bych nějakých 6-7 párů k sobě a byly by k dispozici u mně i pro budoucnost. osobně si nemyslím, že by se těch beden postavilo víc. Přeci jen 4-pásmo už není sranda ani z hlediska nákladů na výhybku. Nejraději bych tam měl ARZ3608, ale ten měnič je již skoro nedostupný.
Výška: ARV165 - je to jediná sehnatelná a zároveň rozumně hrající výška od Tesly.
Ozvučnice: Sloup o rozměrech 285 x 1050 x cca 330mm, pracovní objem pro basák cca 57L, když počítám materiál na bedny mdf 18mm.

Realizovaný projekt:
Jak to hraje (subjektivně)? No na první poslech si člověk řekne, že je to takový tupější. Ale chce to poslouchat trochu déle a pak člověk zjistí, že s každou další skladbou má chuť přidat volume o trochu víc a poslouchat dál. Je to takový neseroucí, ani při vyšších hlasitostech to nemá tendence ječet a být protivný, při poslechu alba "Dark Side Of The Moon" jsem měl občas chutě jít skoro k výkonovým limitům soustavy. Nechá si to celkem slušně naložit, i když papírové hodnoty měničů (co se přikonu týče) vzbuzují obavy. Basuje to taky velmi obstojně, ale nedoporučuju umístění blízko stěny - rázem se pak z toho stává boombox. Možná to na tu poslechovku přeci jen přivezu...původně jsem nechtěl, páč první dojem byl tak trochu zklamání. Ale zase dobrá bedna většinou nevyvolává okamžitý "wau efekt"...to "wau" se dostavuje později, když má člověk chuť přidávat do playlistu další a další skladby.
Neříkám, že je to bůhvíjak špičková bedna...ale snad neurazí. :oops:
Výhybka je na 4-pásmo jednoduchá, soustava je laděna pro poslech 15-20° mimo osu soustavy. Oprimální výška ucha je mezi vyšším středem a výškou.


Přidávám nějaký obrázky:
1. celkový simulovaný frekvenční průběh
2. simulovaný horizontální směrovky 0-90°
3. naměřený frekvenční průběh v referenční ose (15° horizontálně)
4. naměřený horizontání směrovost 0-90°
5. foto hotových soustav

Neodpovídám za zvukový výsledek, pokud stavitel pozmění konstrukci, či už jiným tvarem nebo objemem ozvučnice, rozmístěním měničů na čelní stěně, použitím jiných typů měničů, nedodržením hodnot součástek ve výhbce atd.!

Diskuze k projektu navazuje zde: http://repromania.net/forum/viewtopic.p ... 42&start=0


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Naposledy upravil TheLastUnicorn dne 25 zář 2017 14:41, celkově upraveno 1

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: "4-pásmo T4110" - zatím koncept
PříspěvekNapsal: 15 úno 2017 21:40 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 5956
Kraj: SR - Trenčianský
ARO388. Je to celkem příjemně hrající širokopásmo, které ani samo o sobě vyloženě nenasírá. Navíc musím konstatovat velmi nízké zkreslení v celém použitelném pásmu (500-4000Hz), pokud se použije jako střeďák. Škoda rezonance kolem 1,9kHz. Ale myslím, že tak vysocejakostní problém nebude nijak vyloženě slyšet. Určitě by se hodil i jako střeďák k ARZ668. A nad to lze pak strčit opravdu téměř cokoli.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2 ]  Moderátor: TheLastUnicorn

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 26 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group