Poslední návštěva: Právě je 19 dub 2024 21:45


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 2-pásmo UC280
PříspěvekNapsal: 01 zář 2019 15:03 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 5956
Kraj: SR - Trenčianský
Mnozí z vás pamatují na legendární Monology uveřejněné jako návod v Amatérském Radiu koncem 80-tých let, které hrály jak...no oni prostě nějak hrály. Zvuk byl poplatný především nepříliš šťastné kombinaci reproduktorů.
I dneska se dost lidí ptá na soustavy podobné monologům. Středně velké regály (nebo sloupy) s dostatečnou citlivostí a zatížitelností které už tak nějak v pohodě utáhnou i větší místnost, než 20m2. Měly by už něco zabasovat, něco zacinkat, přijatelně odehrát i to kritické střední pásmo, měly by být jednoduché a levné. Osazení 8+1 (8" středobas + 1" výšková kalota) jsem se bránil, protože 8+1 hraje vždycky jako...jako 8+1. Osmipalcový středobas není schopen udržet dostatečně široký svazek tak vysoko, jak to vyžaduje malá kalota, která v kritickém pásmu dělení v podstatě nesměruje. Výsledkem je pak rozskákaný směrovostný index a značně nevyrovnaná energie vyzářená do okolí na jednotlivých kmitočtech. Dvoupásmo 8+1 je tedy vždycky kompromisní bedna. Bohužel jsem byl teď tak nějak donucen takový kompromis udělat...
Vybrat měniče nebyla zrovna jednoduchá záležitost. Na nějakou produkci bývalý Tesly můžem rovnou zapomenout. Pak je to buď drahý, nebo to nebasuje, nebo se s tím nedá výš než někam k 800Hz, nebo to má debilní tvar, nebo... No nakonec jsem si řekl, že debilní tvar je nejmenší kompromis a zvolil měnič od SB Acoustics, typ SB20PFC30-4.
https://www.soundimports.eu/en/sb20pfc30-4.html
Proč 4 ohm? Kvůli citlivosti. Normální zesilovač nemá se 4 ohm problém a při stejným výstupním napětí máme o 3dB vyšší akustický tlak. Soustava tak atakuje citlivost 88dB/2,83V/1m. To je už docela slušná hodnota a tím pádem dovolený příkon 50W bohatě postačuje i na dost velký kravál. SB20PFC30 se svými TS parametry krásně hodí do bassreflexové ozvučnice objemu 28-40L. Nahoře se s ním dá jít někam k 1,6-1,7kHz. Kolem 900Hz má jednu rezonanci, ale není to nic fatálního, co by běžný uživatel slyšel. Od 1kHz roste taky zkreslení a i proto je lepší jeho přenos za 1,6kHz zastavit.
Výškáč byl taky problém. To, co by se mi opravdu pozdávalo už stálo vzhledem k basáku poměrně dost peněz. Nakonec padla volba na 1,1" kalotu od firmy Dayton, model DC28F-8.
https://www.soundimports.eu/en/dc28f-8.html
Lze s ní jít dost nízko, nestojí raketu a není to nedodělek jako DT-300 od Monacoru. Někomu tento měnič může silně připomínat výškáč, který je použitý v soustavách Dynaudio řady DM2. Ano, ta podoba je skoro neuvěřitelná, ale nemyslím si, že se jedná o totožný měnič. Určitě by byla namístě námitka, že by bylo vhodné použít zvukovod. Souhlas, no jednak někteří lidi trychtýře a kompresní drivery nechtějí (z různých důvodů, které se mi nechce rozebírat), jednak je problém sehnat samotný zvukovod. Sériově je k dispozici prakticky jen WG148R a WG-300, do kterých je bez dodatečných zásahů možný namotnovat jen G25FFL resp. DT-300. Jeden je drahý a druhý sám osobě nedodělek. Takže proto bez zvukovodu.
Takže jsem měl osazení a už zůstalo jen ztlouct ozvučnici. V mým případě je to regál 260x520x320mm s vnitřním objemem asi 30L. Momentálně je to ještě v testovacím skeletu ze zbytků jakési topolové překližky. Ozvučnice je uvnitř tlumená asi 3cm tlustým rounem, kterým jsou obloženy všechny stěny krom čelní. Bassreflex je ideální ladit na cca 41-42Hz. Ve výkresu je zakótován otvor pro nátrubek Monacor BR-60TR, který je potřebné zkrátit na délku asi 9cm (platí pro bednu objemu 30L).
Výhybka je asi nejjednodušší možná a navíc je tam jen jednoduchý RC člen paralelně s basovou cívkou, který shazuje breakup středobasu a zlepšuje rolloff. Neobasahuje žádné součástky velkých hodnot, není proto drahá. Obě cívky tím pádem doporučuji použít vzduchový (před středobasem lze použít i kvalitnější jádro), kondy v basové větvi typu MKT, ve výškové pak MKP. Apeluji také na dodržování hodnot součástek. Lidi si často zjednoduší život tím, že tam, kde patří 16,8uF dají 15uF (přitom to lze jednoduše složit z 10+6,8uF). Pokud to takhle udělají především na více místech ve výhybce, mohou tím výhybku totálně rozladit a pak se diví, že to hraje blbě. Rezistory drátové, stačí pro výkon 5-10W.
S měniči a součástkami do výhybek (včetně tlumení, bassreflexů, terminálů a vnitřní kabeláže) se lze v pohodě vejít do 200€. Kolik už koho vyjdou ozvučnice je samozřejmě na jeho možnostech, šikovnosti a zručnosti. Ozvučnice je navržena jako jednoduchý kvádr se sraženými hrany na čelní stěně a zapuštěným výškáčem. Zapouštět SB20PFC30 je pro jeho tvar poněkud problematické a není to zde ani extra potřebné. Bednu lze postavit jako regál, nebo jako sloup (pak lze jít s objemem až ke 40L při ještě akceptovatelné hloubce). Znovu připomenu, že je nutné dodržet šířku čelní stěny a rozmístění měničů od vrchní hrany. "Materiál" pro změnu výšky tedy přidáváme pod basákem. Vnitřní objem můžeme regulovat i hloubkou ozvučnice. Materiál na ozvučnice postačuje 18mm DTD, MDF nebo nějaká překližka, laťovka...
Bedny se poslouchají 30° od jejich horizontální osi, takže jsou umístěny buď rovnoběžně se stěnou za nima, nebo natočené dovnitř - ne na posluchače ale ještě o 30° víc dovnitř.
No a co se týče zvuku...nelze to samozřejmě srovnávat s Monology a ani s TM280. SB20PFC30 je přeci jen současný a zároveň dražší a lepší měnič. Zvuk je dá charakterizovat jako trochu ostřejší a výraznější - což se dá od 8+1 dá tak nějak očekávat. Soustava jde dostatečně dolů, basy tomu nechybí, výšky tam jsou taky. Pokud bych to nějak zesumarizoval, tak to není na daný setup vůbec špatný, ale nečekejte, že to bude hrát jako 2x dražší URS3100. Těm, co umí číst v grafech hodně napoví o zvukových možnostech obrázky, které teď uvedu:
1. simulace celkové frekvenční charakteristiky v referenčním úhlu (30° horizontálně)
2. simulace celkového vyzářeného výkonu a indexu směrovosti
3. simulace horizontálních směrovek od 0 po 90° v kroku 15°
4. simulace impedanční charakteristiky
5. naměřená celková frekvenční charakteristika v referenčním úhlu (30° horizontálně)
6. naměřený horizontální směrovky od 0 po 90° v kroku 15°
7. naměřený zkreslení soustavy pro napětí 2V
8. slepé schéma zapojení výhybky
9. výtvarný návrh soustavy

P.S. Prosím vás, pokud máte technický dotaz k některýmu z mých projektů, pište to přímo do příslušnýho vlákna. Nepište mi pořád soukromý zprávy a maily. Ať z toho mají něco i ostatní. Často se totiž jedná o dotazy, které by pomohly i jiným členům. :)

V případě zájmu o výkres a schéma výhybky mě kontaktujte prostřednictvím soukromé zprávy nebo na mail.

Neodpovídám za zvukový výsledek, pokud stavitel pozmění konstrukci, či už jiným tvarem nebo objemem ozvučnice, rozmístěním měničů na čelní stěně, použitím jiných typů měničů, nedodržením hodnot součástek ve výhbce atd.!

Diskuze k projektu navazuje zde: http://repromania.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=7994


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Naposledy upravil TheLastUnicorn dne 13 pro 2020 13:44, celkově upraveno 2

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo UC280
PříspěvekNapsal: 29 zář 2019 10:15 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 5956
Kraj: SR - Trenčianský
A takhle vypadají finální kusy.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2 ]  Moderátor: TheLastUnicorn

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 24 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group