Poslední návštěva: Právě je 19 dub 2024 22:24


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: 3-pásmo UMD365
PříspěvekNapsal: 12 bře 2019 18:48 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 5956
Kraj: SR - Trenčianský
Protože jsem se potřeboval zbavit nějakých reproduktorů (konkrétně Monacoru SPH-174KE a Daytonu ND16FA-6) a skeletů po "úžasných" bednách Hyundai 766, rozhodl jsem se namontovat na boudy nová čela a využít přebytečných měničů tam. Pochopitelně nejde rozumně spojit 6,5" středobas se 0,6" kalotkou a bylo potřeba něco vsunout mezi ně. Taky to muselo dávat nějaký ekonomický smysl, takže jsem začal hledat levný použitelný střeďák velikosti 2-3". Volba nakonec padla na fullrange Monacor SPX-30M. Měl jsem ten reproduktor už dřív vyzkoušený a pro tento účel byl akorát. Jeho vysoký zkreslení pod 500Hz a výkonová díra nad 7kHz v tomhle případě nevadila. V inkriminovaným pásmu (zde 750-4500Hz) umí podat slušný výkon. Zhotovil jsem tedy nové čelo z bukovýho masivu, zapuštěn je jen výškáč, hrany jsou zaobleny. Výhybku jsem od začátku uvažoval co nejjednodušší a tady to použité měniče i umožnily. Výhbyka tedy vyšla skutečně jednoduchá. Ozvučnice je bassreflexová, objemu cca 25L. Nedávno se tady vedla polemika ohledně vhodnosti reproduktoru s vyšším Qts do bassreflexové ozvučnice, takže krom obvyklých simulací a měření zveřejním i kompletní měření nearfieldu basáku, kde je krásně vidět, že i reprák s Qes kolem 0,7 může být do bassreflexu vhodný a že se skutečně nelze řídit pohledem na jeden parametr.
Pokud se mám vyjádřit ke zvuku...tak říkám, že to hraje úžasně. Navzdory lowcost měničů, poměrně chatrné ozvučnici a jednoduché výhybce nemám slov. Soustava si reálně umí sáhnout pod 40Hz, hraje velmi živě a vyrovnaně. Myslím, že celkem v pohodě nechají za ebou i některé mé dražší konstrukce a možná by neudělaly ostudu ani vedle takových URS3100. Když člověk uváží, že všechen materiál včetně terminálů, kabeláže a bassreflexů lze v pohodě pořídit za cca 4500Kč (bez ozvučnic)...
Samozřejmě je nutno přihlížet na jejich velikost a nelze s tím ozvučovat nějaké větší místnosti než cca 20m2, protože pak už prostě výkonově nestačí - jako drtivá většina jiných malých sloupků s jedním 6,5-7" středobasem.

Ozvučnice: Jednoduchý kvádr, materiál 18mm DTD nebo MDF, základní rozměry 200x860x250mm. Lze je samozřejmě postavit jako nižší regál (bassreflex pak dozadu), nebo ještě vyšší (materiál přidávat dole). Hloubka se pak individuálně upraví tak, aby čistý objem pro basák vyšel cca 25L. Hrany čela doporučuji zaoblit nebo zkosit (podle výkresu). Reproduktory se nezapouští, pro výškáč se vyřízne příslušný přesný otvor, do něj se výškáč natlačí a zezadu zalepí (já to zalil tavnou pistolí) a tím vlastně dojde i k jeho zapuštění. Komora pro střeďák má mít čistý objem 0,8-1L a tlumí se v celém objemu klasickou vatou. Komora pro basák se pokryje po stěnách cca 4cm vrstvou PE rouna. Kdo nemá rád bassreflex, může bednu řešit i jako cca 15L uzavřenku.
Výhybka: Cívka před basákem na trafoplechách, zbylý dvě vzduchový. Kondík v basový sekci bipolární, ve středové MKT a u výšek ideálně MKP. Rezistory drátové, zde postačí všechno na 5W.
Bassreflex je použitý Monacor BR-60TR bez jakýchkoliv dalších úprav (bez zkracování).

A nakonec jako obvykle obrázky:
1. 2x foto sestavených beden
2. simulace celkové frekvenční charakteristiky v referenční poslechové ose (tradičně 30° horizontál)
3. simulace směrové charakteristiky od 0 po 90° horizontál v kroku 15°
4. simulace celkového vyzářeného výkonu a index směrovosti
5. naměřená impedance
6. naměřená celková frekvenční charka v referenční poslechové ose. Zde se to na výškách mírně liší od simulace, protože na mých kusech jsem si nechal výšky podle své libosti mírně zvedlé
7. naměřené směrovky 0-90° po 15° (odchylka od simulace podle bodu 5.)
9. surové nearfield měření basáku v ozvučnici. Modrá křivka zobrazuje frekvenční průběh basáku s připočítaným bassreflexem a odečítaným bafflestepem. Krásně je vidět, že i basák, který by se při pohledu na TS parametry do bassreflexu nehodil se ve skutečnosti může do BR ozvučnice hodit velmi dobře.
10. Slepé schéma výhybky

Edit 06.01.2020: Vzhledem k ohlasům z poslechovky ve Streženicích, která se uskutečnila dne 05.01.2019 a kde soustavy UMD365 vyzněly jako příliš utlumené na středovýškách jsem udělal úpravu výhybky, která útlum koriguje. Úprava vyžaduje výměnu rezistorů ve středové a výškové sekci. Rezistor v sérii s výškovým měničem lze měnit v rozmezí cca 2,2-8,2 ohm, doporučuju držet se někde u středu, tedy 4,7-6,8 ohmu. Kdo to ale nepotřebuje mít za každou cenu rovný a touží po "více lesku", může klidně sestoupit až k 2,2 ohmu (to je ale taková poslední "bezpečná" hodnota), případně zvýšení paralelního rezistoru z 8,2 na 10-15 ohm (čím se plynule dá ovládat zdvih směrem nahoru od cca 2,5kHz).

V případě zájmu o výkres a schéma výhyky mě kontaktujte prostřednictvím soukromé zprávy nebo na mail.

Neodpovídám za zvukový výsledek, pokud stavitel pozmění konstrukci, či už jiným tvarem nebo objemem ozvučnice, rozmístěním měničů na čelní stěně, použitím jiných typů měničů, nedodržením hodnot součástek ve výhbce atd.!

Diskuze k projektu navazuje zde: http://repromania.net/forum/viewtopic.p ... 0&p=106733


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Naposledy upravil TheLastUnicorn dne 13 pro 2020 13:38, celkově upraveno 3

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 3-pásmo UMD365
PříspěvekNapsal: 12 bře 2019 18:50 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 5956
Kraj: SR - Trenčianský
A dovoluji si přidat fotky hotových soustav UMD365 zdejších členů.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Naposledy upravil TheLastUnicorn dne 13 pro 2020 13:39, celkově upraveno 2

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvků: 2 ]  Moderátor: TheLastUnicorn

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 29 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group