Poslední návštěva: Právě je 07 pro 2019 03:43


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 03 úno 2019 20:03 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 26 zář 2011 18:07
Příspěvky: 137
Bydliště: Veselí nad Moravou
Kraj: ČR - Jihomoravský
Zdravíčko , nenašel jsem na rychlo nikde podobné téma co se týká ochrany koncových zesilovaču proti zastaralým elektrorozvodům třeba na kulturáku. Oč se jedná: znám spoustu případů že díky starým rozvodům shoří koncák a ne jen koncák , prostě zapraskání zasyčení a "ticho " :o . Přemýšlel jsem jak to aspon trochu ošetřit , ale než budu vymýšlet nějaké zvrhlosti , tak se ptám zde Vás , pokud s tím někdo už nějak laboroval , nebo má rozumný nápad ,samozřejmě cenově rozumný. První věc mě napadla , dát mezi spotřebiče oddělovací trafo , nevím o kolik by to bylo šetrnější , ale měl by to být měnší šok pro přístroje pokud k něčemu dojde, ale ta váha trafa , to by mě vadilo nejvíc , už tak tahám koncáky ,který váží 43kg/kus. Druhá varianta mě napadá ,že bych poupravil-dovyrobil ochrany v koncácích ,nějaký návrh DPS v hlavě mám. jednalo by se o to , že bych použil přesně spočítaný obvod,který by zaznamenal výchylky kmitočtu v síti , což když dojde nejčastěji k jiskření v zásuvce,tak se mění modulace rychlosti amplitudy kmitočtu 55hz ,což by ten chytrý obvod zapojen přímo k síti v zesíku zaznamenal dřív než zesík a okamžitě ve spolupráci s relátkama by to zkratovalo vstup zesilovače a v tom sletu ihned rozpojilo relé výstupu zesilovače, protože než by to zaznamenal sám zesilovač, tak vzhledek nabitým kondíkům by zesík vlastní ochranné relé repro nestihl rozpojit a kolísáním napětí na NF by se seplou zátěží šupl hned , což znamená death . Co vy na to panstvo ? Nápady ? Sem s nimi :D

_________________
Vlastním :
Žádné zesilovače , nýbrž svářečky . Žádné reproduktory , nýbrž masážní monstra .


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 03 úno 2019 22:07 
Uživatelský avatar

Registrován: 26 pro 2010 12:50
Příspěvky: 537
Bydliště: Rokycansko
Kraj: ČR - Plzeňský
Na FB ve skupině zvukaři toho najdeš dost. Vlastní rozvaděč s hlídaním upadlé nuly. Furt je to levnější, než zesilovač.
Edit: a s revizí!!!!!!

_________________
Soundcraft SiEx3, Mackie DL1608, X32R, 2xQSC KW153, 4x Turbosound iq18b, 4x Beyma SB18, odposlechy DAS Action M12A,art-725a, 4x B@C 12CXT, 4xEV ZLX12P,2x ZLX200-12P, 2x ZXA1 sub.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 03 úno 2019 22:09 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 26 zář 2011 18:07
Příspěvky: 137
Bydliště: Veselí nad Moravou
Kraj: ČR - Jihomoravský
FB nemám a su za to vděčný. Ale díky za typ , skuknu co se dá ...........
A objevil jsem , to je přesně to co asi hledám , akorád jsem nevěděl kde a pod čím to hledat. Měl jsi na mysl něco takovýho ,že ? Díky moc !
https://www.midi.cz/inzerat/141495/lovato-modul/

_________________
Vlastním :
Žádné zesilovače , nýbrž svářečky . Žádné reproduktory , nýbrž masážní monstra .


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 03 úno 2019 23:02 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8143
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Popravdě - ač jsem třicet roků profesionální elektrotechnik, mám docela problém pochopit, co že to vlastně chceš...
Ochranu proti přepětí?
Ochranu proti přerušenýmu pracovnímu nuláku, čili proti sdruženýmu napětí? (Předpokládám, že používáš třífázovej přívod).
Ochranu proti oblouku na špatným spoji?

Odpojení repráků neochrání zesilovač, ale jenom ty repráky.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 00:31 
Řádný člen

Registrován: 18 úno 2016 00:03
Příspěvky: 1685
Bydliště: Slovakistan
Kraj: SR - Trenčianský
1. To oddelovacie trafo na 10kW by som rád videl.
2. Aké výchylky kmitočtu v sieti??? Máme presných 50Hz.

Pripadá do úvahy leda tak "blbý nulák" - špatný odpor zemnej smyčky, kedy sa v TROJFÁZOVOM rozvode môže "prihodiť", že nebude v zásuvke nejakých kultivovaných 240V ale viac...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 02:32 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2041
Kraj: ČR - hl. m. Praha
crashmann píše:
... když dojde nejčastěji k jiskření v zásuvce,tak se mění modulace rychlosti amplitudy kmitočtu 55hz ...

Cože ??????????? :lol:

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 06:52 
Řádný člen

Registrován: 18 úno 2016 00:03
Příspěvky: 1685
Bydliště: Slovakistan
Kraj: SR - Trenčianský
...a Zem je plochá doska...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 10:26 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8143
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Kolegové, ono to tak prostě je, že se někdy na něco dotazuje i laik. Odborník by měl mít schopnost vyptat se a pochopit, co že to vlastně od něj potřebuje. Od toho je odborník. Pokud to neumí, nebo se dokonce posmívá, tak je odborník na hovno.
Tatko: 10kW oddělovací trafo ti milerád ukážu. Není to nic výjimečného.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 10:51 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1202
Kraj: ČR - Jihomoravský
Ten ochrannej modul neznám, ale asi to bude to, co potřebuješ. Z toho bych si zapojil zásuvkovou skříň s fi,(nebo napájecí modul do racku, jak je komu libo) na které bude pro jistotu vytažený PE na drát s kramlíkem (někam na topení) a všechno zapojit do tohohle, a jsi za vodou. Problém nastane, když lovato vyhodnotí třeba přepětí nebo podpětí a ty budeš potřebovat hrát i tak.
Do 1kW funguje tohle: https://www.zbozi.cz/vyrobek/apc-line-r ... eti-230v/#!
možná to někdo dělá i v třífázové přenosné variantě, ale jde o to, že v tom je autotrafo, kterýmu se přepínají odbočky, a to už bude něco vážit, v nějaké 3x 32A variantě...

Navádět tě na přepěťovky může být kontraproduktivní, pokud je daná 3f zásuvka přes Fi, což by měla být, tak přepěťovka za fi může způsobit nežádoucí vybavení fi, což jistě taky nechceš...

To Tatko Tom: oddělovací trafa 50kVA, 100kVA jsou úplně běžná věc u každé japonské mašiny - pro ně je evropa malá, aby dělali jinou verzi, než na 3x200V, takže vedle mašiny leží kostka a je hotovo.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 12:52 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8143
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Jo, ochrana v případě nějakých nepravostí všechno odpojí. Je to samozřejmě lepší než zničení aparatury. Takhle stačí vzít megafon a zeptat se, zda není v publiku přítomen elektrikář.
Na strojních technologiích se drží zásada, že na přívodu není žádný jednofázový odběr. Pro jednofázové spotřebiče se vytváří vlastní zdroje až v rozvaděči mašiny, transformací ze sdruženého napětí. Tady by to šlo udělat taky tak, pomocí transformátoru/-ů 400/230V. Z hlediska ochrany to bude ještě o malinko spolehlivější. Akorát že pokud je někde instalace v bídným stavu, bude to úplně stejně provozně nespolehlivé jako s pouhou ochranou, protože některá fáze může někde po cestě upadnout se stejnou pravděpodobností jako ten nulák. Takže bych se spokojil s tou krabicí z odkazu (plus mít po ruce ten megafon).

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 21:32 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 26 zář 2011 18:07
Příspěvky: 137
Bydliště: Veselí nad Moravou
Kraj: ČR - Jihomoravský
Pánové co mají mé vysvětlení mého dotazu k mosměchu,nebo aspon mi to tak přijde ,tak je to přesně jak píše Ransom , nejsem silnoproudař ,ale slaboproudař, tudiž já jako "laik" jsem položil dotaz s obavou o PA kvůli síti a nápadem , jak bych to řešil ,mě slušně odpověděl Ransom ,Exxxi a Kodl . A přesně jak říká Ransom , když něčemu někdo nerozumí tak proto se zde ptá , tak ten co k tomu nemá co říct v pozitivním směru ,at se zdrží odpovědi. Jsem tu hooodně dlouho a vím jaké otázky zde od začátečníků padají a nikdy jsem na to negativně nereagoval ,jen abych si na někom honil vlastní ego,taky jsem začínal ,jako zde všichni. Tomu se říká úcta respekt a schovívavost. Nechci se obhajovat,nebo chválit, ale to co umím a co jsem dokázal ,zde neumí třeba ani půlka uživatelů a je třeba v něčem ty zde neznalé respektovat a pomoci jim ,od toho jsme doprdele tady ,nebo ne ??? A tak jak jsem popsal situaci s tou fází na začátku , tak jsem to popsal vlastními slovy a zhruba tak ,jak jsem to poňoural na netu. Mimochodem tu situaci jsem doma nasimuloval , jakože to "jiskření" a v ten moment jak došlo k oblouku hoření ve spoji, se mění celá struktura střídavého napětí a za trafem lítalo napětí jak prase, upozorniji že to opět píši svými slovy, tak aby má modulace situace zase nebyla záminka k posměchu. No ...... nechme toho... K situaci : Funguju na jednu fázi , když nepotřebuju nějakej ohromnej výkon a proto jsem se na toto téma zde obrátil . Na 3 fáze ,si to chci dodělat , protože budu zvučit v létě kdejaké beatové kapely , tak tam potřebuju full výkon. S tou ochranou trafem jsem to myslel tak,že by jelo na tři fáze a já bych z něho cucal jen jednu na sekundáru, proto kdyby jedná fáze exla, tak by to na té jedné na výstupu závratné destrukce napětí neudělalo , to je opět pouze můj nápad,třeba melu hovadiny . Možná se zbytečně obávám , ale podobný případ zažil zde uživatel Pavlman a jeden můj známý , tomu luskl zesík Elmuz hq , tak prostě mám strach o své konce , na repra kašlu ,ty si sám kdykoliv přemotám , to mě nestojí skoro nic , ale zesíky jsou prda . No..... asi jsem se nechal trochu vším unést a doufám že jsem se zde nikoho nedotkl , pokud ano, omlouvám se ! Prostě učený z nebe nespadl. Díky za rady a za pochopení .

_________________
Vlastním :
Žádné zesilovače , nýbrž svářečky . Žádné reproduktory , nýbrž masážní monstra .


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 21:44 
Řádný člen

Registrován: 18 úno 2016 00:03
Příspěvky: 1685
Bydliště: Slovakistan
Kraj: SR - Trenčianský
Sorry...
Aký výkon tej aparatúry máš?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 21:50 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 26 zář 2011 18:07
Příspěvky: 137
Bydliště: Veselí nad Moravou
Kraj: ČR - Jihomoravský
Ahoj, koncáky s příkonem 3600W a ty mám dva ,další 1400W jeden a hafl efektů mix a pod.
Dostal jsem typ na monitorovací relé všemožných druhů zde na stránce , předpokládám že by se z něčeho dalo už vytvořit , co vy na to ?
https://www.elkoep.cz/hlidaci-monitor-rele

_________________
Vlastním :
Žádné zesilovače , nýbrž svářečky . Žádné reproduktory , nýbrž masážní monstra .


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 22:01 
Řádný člen

Registrován: 18 úno 2016 00:03
Příspěvky: 1685
Bydliště: Slovakistan
Kraj: SR - Trenčianský
To je sila - pýtal som sa pre to, že doma mám všetko teda zosik, CD, gramo, komp atd za UPS no tá má iba 750VA (...500 wattov). Osvedčilo sa mi to.
Co som narýchlo nazrel UPS-ky, ktoré by to utiahli sú 5000 eur a viac a hmotnosť trebárs 300 kilogramov :(
Takže tadiaľ asi cesta nevedie.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 22:04 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 26 zář 2011 18:07
Příspěvky: 137
Bydliště: Veselí nad Moravou
Kraj: ČR - Jihomoravský
Přiznám se ,že UPSka mě taky napadla , ale to by na ten výkon bylo těžší jak to trafo :lol: :lol: . Co říkáš na ten odkaz výše co jsem dal ? to mě poradil v práci servisák co dělá elektroinstalace.

_________________
Vlastním :
Žádné zesilovače , nýbrž svářečky . Žádné reproduktory , nýbrž masážní monstra .


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 22:09 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1202
Kraj: ČR - Jihomoravský
takže 10kW trafo 400/230V? A ještě přepínač fází, aby jsi si vybral ty dvě, co mají zrovna místo pojistek hřebíky, + softstart? Asi ne.

To už je možná rozumnější ta ochrana co je výše a potom za to zapojit zásuvkovou skříň s fi, něco jako tohle:
https://www.eshop.famatel.cz/v704-zsf80000000-1-3959-zas-skrin-ip54-jistena-s-chranicem-40-4-003
tím se výrazně rozdělí příkon do fází, akorát je potřeba si to pohlídat, aby byl každej zes na jiné fázi, třeba barevně označit káble a zásuvky, jinak to na 16A pojistky na 3f přívodu nemá šanci...
Škoda, že v té zásuvkovce není víc místa, pak by šlo to Lovato (nebo nějaký 3f relé z elko ep - nevím který, nikdy jsem to neřešil) + stykač schovat přímo do zásuvkovky.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 22:15 
Řádný člen

Registrován: 18 úno 2016 00:03
Příspěvky: 1685
Bydliště: Slovakistan
Kraj: SR - Trenčianský
Pri tej záťaži - odoberanom výkone a pripojení na "neisté" rozvody elektriny by to mohlo pomôcť chrániť. Zas otázka, či to nebude vypínať nevhod.
Z môjho pohľadu - ak budeš pripojený na jednu fázu skôr dôjde k zníženiu napätia, než opačne. Tým, že zaťažíš hodne jednu fázu, jej napätie klesne a ak je biedny nulák - stúpne v tých zvyšných dvoch. Teda by bolo dobre, aby si svoje zariadenia nemal napojené z fôznych fáz - ak to miestna sieť a poistky dovolia. Ak musí byť s rôznych, ofrozené môžu byť tie prístroje, ktoré práve majú malý odber prúdu.
Netuším či môže byť výkonný zosilňovač ohrozený podpätím...

_____________
Príspevok som písal a odoslal nevediac, že už jeden pribudol :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 22:20 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 26 zář 2011 18:07
Příspěvky: 137
Bydliště: Veselí nad Moravou
Kraj: ČR - Jihomoravský
Díky za typ , to trafo to byl úlet ,to se přiznám a byl jsem za to patřičně zde ukamenován :lol: :lol: :lol: .Máte recht,to byl nápad ,jak za druhé světové. No nebudem to rozpitvávat , každopádně díky všechny rady a jak si něco navrhnu , nebo budu dělat, tak to nechám zde zhodnotit , jestli to bude OK . V každém případě bych nešel na jednu fázi na plný výkon , to dá rozum , proto řeším verzi na 3 fáze a samozřejmě každý konec na jinou fázy a citlivost koncáků na výchylku napětí neznám , těžko říct o jaké toleranci se bavíme ??? Díky.

_________________
Vlastním :
Žádné zesilovače , nýbrž svářečky . Žádné reproduktory , nýbrž masážní monstra .


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 04 úno 2019 22:40 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1202
Kraj: ČR - Jihomoravský
Asi bych řešil spíš přepětí než podpětí, jestli máš klasický konce s trafama. Pokud bude napětí menší (úbytek na káblech), tak to maximálně začne zkreslovat a bude menší výkon, ale přepětí znamená vyšší napětí na koncovým stupni, a problém může být trafo, nap. odolnost tranzistorů, kondenzátorů, zvýšené zahřívání...
Takže max napětí na relé bych nastavil na cca 250V a min klidně na 200V, aby to nevypínalo při každým kopáku a rozsvícení světel zároveň...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Síťová ochrana elektrospotřebičů 10Kw
PříspěvekNapsal: 05 úno 2019 07:45 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8143
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Crashmann:
Nesmíš se na chlapy zlobit, protože on ten Tvůj popis je vážně legrační.
Kodl už asi řekl vše. Já bych tedy jen dodal, že ty tvoje vyjmenované věci by opravdu zasloužily rozdělit do tří fází. Jestli to všecko teď honíš z jednofázové zásuvky, tak je skoro div, že jsi to nevyhodil vždycky a všude. Je jasný, že zesilovač s deklarovaným příkonem přes tři kilowatty nebude mít takový příkon trvale a že při zapnutí bude jeho ráz omezený softstartem. Ale jestli z toho ještě navíc honíš světla... Jednofázová zásuvka jištěná 16A jističem utáhne, pokud jsou rozvody ve 100% stavu, 3600W. A stejně není dobrý to využívat nadoraz. Zvukaři proto zcela běžně používají rozvodnici a střífázovým přívodem 3x32A, a zásuvkové obvody mají rozdělené každý z jiné fáze.
Proudový chránič (Fi-čko) sice nezvýší spolehlivost, ale je to v první řadě ochrana lidí před úrazem a v druhé řadě taky částečná ochrana před požárem.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 26 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group