Poslední návštěva: Právě je 05 srp 2020 00:39


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2020 15:23 

Registrován: 29 led 2020 01:59
Příspěvky: 37
Kraj: ČR - Ústecký
Zdravím, už dříve jsem tu dával příspěvek s problémem u Subwooferu, ale ten už se vyřešil. Teď mě ale trápí jiný problém... bzučí mi trafo na vestavným zesilovači v aktivním subu, do teď to byl stálý zvuk, jako když stojíte venku pod vedením a slyšíte ten bzučící zvuk elektriky, bohužel se poslední dobou začal zvuk zvyšovat a není už stálý, jednou za cca 5minut se zvuk začne sám od sebe zvyšovat a snižovat, po chvilce se to zase uklidní na stálý a pak znova... musím pořád po poslechu Subáč vytahovat od sítě, protože to jde slyšet až do vedlejší místnosti a už mě to moc nebaví... Nevíte jak se toho zbavit? Dá se to nějak opravit? Asi sám doma to neudělám že? Trochu jsem prouzdal a někde píšou, že je to způsobeno výrobou laciných tlumicích/impregnačních materiálech. Zkusil jsem zesilovač vyndat z bedny a na trafu byla matička, napadlo mě že bych ji zkusil dotáhnout pokud bude povolená a ano byla, ale po utažení je to stále stejné, problém je, že venku to vůbec nejde slyšet, ale jak zas zesilovač vrátím do bedny, tak se to v ní začne ozvánět a vychází to ven bassreflexem... Budu rád a Vaše rady co stím.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2020 16:25 

Registrován: 02 led 2011 12:53
Příspěvky: 614
Kraj: SR - Trenčianský
Tak možností môže byť viac.
Šmejdové trafo, slabo utiahnuté závity, ďalej ten oceľový šrób sa mu nemusí páčiť a v neposlednom rade DC zložka v sieti.
Na skúšku zruš ten šrób. Drahšia náprava by bola vymeniť celý toroid za kvalitnejší a riešenie poslednej možnej príčiny je zaobstarať si sieťovú práčku s oddeľovacím trafom.

_________________
4xJPA50, 2xJPA250, 2xJPA250, DPA223, Harrison X1000, Teson A2200, A2400, Luxman L-430, Akai AM-59, Dual CV1462, CS704, DAC MagicPlus, Senn HD558, TM265, Golem II


Naposledy upravil penjo dne 16 kvě 2020 10:57, celkově upraveno 1

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2020 18:18 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8770
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Já bych se nejprve zeptal, jestli se to opravdu ozývá z trafa a ne z repráku.
Ten centrální šroub ničemu nevadí. Nehřeje se trafo nebo chladič nepřiměřeně když to běží bez buzení?

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2020 19:48 

Registrován: 29 led 2020 01:59
Příspěvky: 37
Kraj: ČR - Ústecký
Nene z reproduktoru to nevychází, měl jsem normálně zesik odpojený od repro a vyndaný ven z ozvučnice, to bzučení jde ze zadní části, kde jsou ovládací prvky hlasitosti a tak, nejde to ze shora toho trafa, jak jsem to fotil. Jinak zkusil jsem odšroubovat matičku, dal jsem pryč ten velký šroub a bzučel stále stejně... pak jsem to dal zpět utáhl nejvíc co to jde a nepomohlo, ty tlumicí materiály jsou tam naprd... A nějaké pasivní chladiče trafa tu nejsou :?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2020 21:01 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8770
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Psal jsem z telefonu a bez brejlí. Trafo NEBO chladič tam mělo bejt. Může kmitat zesilovač.
Dotahování toho šroubu ničemu nepomůže. Ten jenom drží trafo na místě. Na toroidu není co dotahovat. Plechy jsou svinuté do prstence a ukryté uvnitř pod vinutím. Pokud se rozvolnily, je to na impregnaci ve vakuové komoře nebo na vyhození. Stálo by za zkoušku zapojit ho za oddělovací trafo. Pokud bzukot ustane, máš v síti DC složku. Nestává se to často, ale může být. Jenom ten oddělovák má málokdo. Nouzově stačí dvě stejná trafa za sebou. Ale to má asi taky málokdo.
DC složka se dá objevit pomocí multimetru a jednoduchého RC filtru.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 15 kvě 2020 22:48 

Registrován: 29 led 2020 01:59
Příspěvky: 37
Kraj: ČR - Ústecký
Dobře, nějaké pojmy tu vidím poprvé, o té DC složce jsem si musel něco vygooglit, prej to dost pravděpodobně vede k bzučení tranformátorů, zejména toroidním. Nemám nikoho kdo by vlastnil to oddělovací trafo :? abych to mohl vyzkoušet... jinak pokud bych měl tu DC složku v síti, tak na to je DC filtr, stačilo by i tohle? https://www.vypestuj.to/malapa-zasuvkov ... FbEALw_wcB
Jinak Subwoofer jsem měl i u známého a tam taky bzučel, nevím jestli tohle info k ničemu pomůže, ale rači jsem to napsal...
Taky jsem si řekl, že bych to trafo vyhodil a koupil nové, ale když jsem viděl ty ceny, tak jsem čuměl, levné to není...
Jo a taky se chci zeptat, kdyby mi to bzučení dělala ta DC složka, tak by mi i bzučelo trafo v jiným Subwooferu ne? Mám druhý subáč, sice jednou tak méně výkonný, ale u něj nic nebzučí...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 16 kvě 2020 08:53 

Registrován: 02 lis 2016 22:30
Příspěvky: 35
Kraj: ČR - Jihomoravský
Ahoj. Ten filtr v odkazu neodstrani DC slozku. To jde jedine trafem nebo kondezatorem do serie se zatezi.

_________________
Pioneer SX-626, Tesla NC430 (Ortofon OM10), Yamaha HTR-6230, Yamaha AX-492 + 1PF06708 (TLU verze s Daytonem), Harman Kardon FL-8300, Sanyo DCA-401 + FMT-401K + RD-401UM + Godzovky, bylo: Jamo S406, Pioneer CS-797; ve výstavbě: LSM


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 16 kvě 2020 12:31 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8770
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
A každé trafo je na kvalitu sítě jinak háklivé.
Já bych ale tipoval na rozvolněné jádro.
Jinak je pitomost u takového laciného zařízení dumat o investici do pračky a podobně. Trafo téhle velikosti bude stát kolem pětikila.
Co že to máš za "jednou tak míň výkonný" sub? Tenhle bude mít reálně tak 60W.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 16 kvě 2020 14:34 

Registrován: 29 led 2020 01:59
Příspěvky: 37
Kraj: ČR - Ústecký
Mám na něm ten Reproduktor, který jsem tu měl v jednom příspěvku stou odchlíplou prachovkou, je to Dayton SD315 dvoucívka 120W RMS, 12", ten druhý je Yamaha YTS-SW012 (slabší) . Jinak ten Dayton byla náhrada za původní, ten bohužel po 6let dohrál, měl něco s cívkou... dal jsem tam proto Dayton protože měl hodně podobné parametry jako předešlí. Pokud tedy by to bylo jenom tím trafem, mohli by jste mi nějaké tu zaslat nebo poradit stránku, kde koupit?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 16 kvě 2020 14:41 

Registrován: 29 led 2020 01:59
Příspěvky: 37
Kraj: ČR - Ústecký
A muselo by tam jít i trafo se stejnými parametry jako má tento? Nebo tam může třeba silnější?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 16 kvě 2020 18:07 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8770
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Trafo stejné. Větší nemá smysl. Ale nejdřív je potřeba mít potvrzenou diagnózu. Koupit lze třeba na TME.
Výkon subu je daný zesilovačem. Ne tím co je psáno na repráku.
A stejný parametry? Jestli myslíš výkon, tak to nejsou stejný parametry. Stejně hrát budou v dané ozvučnici repráky s podobnou kombinací fs, Vas, mms, Bl...

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 16 kvě 2020 19:00 

Registrován: 29 led 2020 01:59
Příspěvky: 37
Kraj: ČR - Ústecký
Jojo tyto parametry jsem měl namysli, ten Dayton měl nejblížší hodnoty jako ten předešlí. Jinak ktomu Trafu co vše tam musím být stejné? To co je na tom štítku? Jinak každý trafo má jiný počet kabelů. to mé má 5x jeden co vede do kabelu ze sítě, pak jeden co vede k pojistce a tři, který jsou napojeny na plošnou desku se součástkama.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 17 kvě 2020 07:32 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8770
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Sekundár 2x24V, stejný výkon. Dva vývody jsou od tepelné pojistky. Ta se dá aj vynechat nebo raději nahradit externí pojistkou na cca 85°C. Zdatný bastlíř by s tím neměl mít problém.

Pořád je tu ale ta otevřená otázka po příčině. Samozřejmě, vadné trafo je nejpravděpodobnější. Ale třeba závada v usměrňovači může způsobit podobné jevy (stejnosměrná magnetizace jádra).

Přítomnost DC v síti lze jednoduše zkusit s RC filtrem a multimetrem. Není to nic přesného, jen to naznačí přítomnost a jestli je toho míň nebo víc. Součásti co se kde najde. Rezistor v rozmezí cca 330k až 2M2. Kondenzátor svitkový aspoň na 250V, třeba kompenzační ze zářivky (pokud je na něm vybíjecí odpor, tak ten zrušit), s kapacitou aspoň 4uF. Měřit obyčejným digitálním multimetrem na rozsahu 200VDC. Teoreticky by ten kondík mohl být i na podstatně menší napětí, ale to musí člověk vědět naprosto přesně co dělá, tak radši neriskuj.

Celé je to přímo spojené se sítí, takže je to nebezpečné, čistě laboratorní zapojení se všemi riziky a nároky na opatrnost, které by měl používat jen znalý elektrotechnik! Pokud to někomu z blbosti urazí klepeta nebo zapálí dům, zříkám se tímto jakékoli zodpovědnosti. Procházející proud je rezistorem omezený na bezpečnou velikost, nicméně na kondenzátoru se může vyskytnout velké DC napětí, které je mnohem vražednější než 50Hz ze sítě! Po použití je nutno kondenzátor spolehlivě vybít, jinak si může ponechat nebezpečný náboj klidně i týden. Nejlépe se vybije přes předřazený odpor zkratováním přívodních svorek alespoň na několik minut. Výstupní svorky naopak nezkratovat. Může to dát takovou prdu, že vám třeba vletí okuj do oka.

Příloha:
filtr DC síť.png


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2020 18:52 

Registrován: 29 led 2020 01:59
Příspěvky: 37
Kraj: ČR - Ústecký
Zdravím, děkuju moc za rady, nakonec se vyměnilo trafo a ten je tichý :) Teď bych se chtěl zas zeptat, nechci kvůli tomu zakládat nové téma... Vlastnim Subwoofer Proson Rumble R-10, je to zatím jeden nejkvalitnější Subwoofer co mám. Možná to je normální, ale při zapnutí, i když tam není přivedený signál od zesilovače CINCH kabelem, reproduktor jakoby cvakne a membrána se pohne do vnitř, je to v pořádku? Při nastavení automatickém zapnutí signálem to nedělá, jen když ho zapínám manuálně. Ale tu Automatiku nepoužívám, někdy se mi stává že při Filmu když se nic neděje, se mi Subwoofer vypíná...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2020 21:33 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8770
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Běžný přechodový jevy při zapnutí u laciných výrobků. Žádný drama.
Miluješ velký Písmenka?

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2020 02:31 

Registrován: 29 led 2020 01:59
Příspěvky: 37
Kraj: ČR - Ústecký
U laciných výrobků? Proson Rumble R-10 se mi nezdá jako laciný Subwoofer, vyšel mě na 9.500Kč :D
Jinak jsem zvyklí takhle psát...nevím proč, ale jsem.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2020 09:00 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8770
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Není to nic sofistikovaného. Prostě obyčejný minimalistický subwoofer nízkého výkonu za lidovku, pouze se základním vybavením. Všecko levnější jsou už jen nepoužitelné napodobeniny. Rozumný sub na doma bych za desítku možná postavil s použitím recyklovaných dílů. Tovární bude stát tak čtyřnásobek.

Automatický start je pravděpodobně dělaný tak, že je koncový zesilovač trvale pod napětím a blokuje se do stavu MUTE. Po zapnutí vypínačem ale zdroj a zesilovač teprve nabíhá a pokud má reprák ochranu se zpožděným připojením, což není úplně jisté, připne se ještě před úplným ustálením.
Membrána se pak vrátí zpátky? Pokud ne, znamená to nežádoucí offset na výstupu zesilovače.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2020 16:08 

Registrován: 29 led 2020 01:59
Příspěvky: 37
Kraj: ČR - Ústecký
Tak jsem to pozoroval a membrána jenom škubne a pak se zas vrátí, jako kdyby jste se dotknuli prstem na Jack.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bzučí trafo v Aktivním Subwooferu
PříspěvekNapsal: 31 kvě 2020 16:44 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8770
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Pak to nevadí.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 19 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group