Poslední návštěva: Právě je 09 kvě 2026 01:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: vytlumeni ozvucnice subwooferu
PříspěvekNapsal: 28 srp 2013 09:33 

Kraj: ČR - Pardubický
Dobry den,
vyrabim subwoofer v uzavrene ozvucnici (50l s ARN8608). Pro stavbu jsem chtel pouzit jako tlumici material molitan ktery mam k dispozici (na polepeni sten), ovsem na ruznych webech jsem se docetl ze neni vhodny, nevim vsak proc. Moje puvodni domenka byla, ze tlumeni slouzi k utlumeni parazitnich odrazu uvnitr ozvucnice na coz si myslim molitan postacuje (vzhledem k tomu ze je porezni a mekky by mel spise absorbovat a minimalne odrazet), je tedy opravdu nepouzitelny? Diky za pripadne info.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: vytlumeni ozvucnice subwooferu
PříspěvekNapsal: 28 srp 2013 11:56 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Ono nejde ani tak o tlumení stěn, jako o tlumení celého prostoru. Prostor bedny by měl být vyplněný řídce celý - rozloženým tlumícím rounem nebo podobným materiálem, který pohlcuje zvukové vlny, ale je volně prodyšný. Na to se molitan nehodí, protože volně prodyšný není. Polepení stěn omezí spíš odrazy vyšších frekvencí a vibrace stěn. Jediná podoba molitanu, co se dá použít na vytlumení, je v tloušťce 2-3mm, ten se pak zmuchlá a volně rozloží v celém objemu.

Jestli chceš za každou cenu polepovat stěny bedny, na to je vhodnější plsť nebo zbytky koberců. Případně hřebíčky přibít několik vrstev staré deky či složená bavlněná trička. A nebo 20mm molitan, ale vhodnější je pak takový ten profilovaný. Větší smysl to ale má u celopásmových beden, kde basák hraje i vyšší frekvence.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2013 12:27 

Kraj: ČR - Pardubický
diky, takze ten molitan asi nema moc vyznam (mam k dispozici profilovany o tloustce 3cm), no, budu pokusovat, mezi hi-fi projektama zde na repromanii jsem videl take jeden s ARN8608 kde autor pouzil perovy polstar, tak az to postavim, zkusim ho bez zatlumeni a pak treba necim vycpat (treba tim polstarem) a uvidim/uslysim... A ARS1058 ktere obsahuji ARN86 jsou take nejak vytlumeny? (kdysi jsem je mel, ale nikdy jsem se nepodival dovnitr)

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2013 13:53 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Kraj: ČR - Středočeský
ARN 1058 jsou vytlumený takovým materiálem, co vypadá jak hadr ne podlahu, co ho ve ValMezu používali do všeho. Mě to inspirovalo a klidně jsem do beden na tlumení používal třeba rozstříhané staré deky.
Jinak se dneska na tlumení používá vatelín, který normáně koupíš třeba i tady na ReproObchodu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 28 srp 2013 16:47 
Moderátor

Vatelín je řídký a málo tlumí, tak je lépe dát ho víc a opravdu celou bednu vyplnit (moc nestlačovat). Hustší materiály se hodí taky, ale je potřeba je rozkládat volněji, zmuchlané a s mezerami. Tesla takhle používávala i bublinkovou fólii. Tlumí geniálně, ale nesmí se to s ní přehnat a hodí se VÝHRADNĚ do uzavřených beden a časem tvrdne. Molitan jak jsem psal, v téhle tloušťce se dá dostat třeba u čalouníka. Já občas někde na stavbě vyžebrám geotextilii, ta se musí rozložit opravdu v malém množství a s velkými mezerami. Deku klasickou hadrovou bych použil podobně. Moje žena má mánii pravidelně vyměňovat polštáře a deky z dutého vlákna, to se dá použít podobně jako vatelín. Do uzavřenek se dá použít i izolace z některých zateplovacích systémů pro sádrokarton - pokud není materiál slisovaný do pevných desek, ale měkký a načechraný. Ale lítá z toho štiplavý prach, tak se s tím blbě dělá.

U každého alternativního materiálu se musí vyzkoušet, jak to s ním hraje a případně zkusit upravit množství. Taky se musí zajistit, aby nelezl přes koš k membráně reproduktoru a aby se časem vlastní vahou neslehl. Něco žerou moli, něco může působit alergie.

U subu to nebude kritické, ale třeba u vícepásmových beden je nutné od tlumícího materiálu oddělit výhybky (některé součásti se mohou zahřívat a potřebují chladit).

Peří se mi zdá škoda, ale budiž. Nejlepší je prachové peří z jednoroční kajky mořské, střelené počátkem zimy. Opatrně u basreflexu, lítá to pak po celém bytě. A případný alergik může pěkně zkazit radost z poslechu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2013 21:02 

Vytlumení žádné!¨
Délka vlny pro HiFi (do 200Hz) je 1,5m. Mezi stěnami vám žádné stojaté vlnění nevznikne a jen si snižujete jakost Hemholtzova rezonátoru.
U PA (většinou 100Hz) jakbysmet!

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 zář 2013 21:16 
Moderátor

Hele, kde jsi viděl v uzavřené ozvučnici Helmholzův rezonátor?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 zář 2013 12:46 
Řádný člen

Kraj:
To bude asi nějaká veselá kopa koukám.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 10 zář 2013 09:45 

ransom píše:
Hele, kde jsi viděl v uzavřené ozvučnici Helmholzův rezonátor?

Omluva. Překotně jsem četl článek. Uzavřenou ozvučnicí se ale člověk ochuzuje o mžnosti reproduktoru v daném objemu, hůře chladí kmitačku a ze stejných důvodů tlumení netřeba (do 100 nebo max. 200Hz). Význam jen při přehrávání klasických desek - snadno omezuje "plavání" membrány při křivé desce.

Jinak fórum zavání sektářstvím, asi přestanu publikovat....

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2013 14:01 
Řádný člen

Bydliště: Čerčany - Vesnice u Železniční Křižovatky nad Sázavou
Jo, přestaň, bude to všem ku prospěchu, génie.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 zář 2013 16:54 
Moderátor

Plavání desky se omezuje propustí v elektrickém řetězci (nejlíp hned v předzesilovači) a na výstupu pro repro to už vůbec nemá co dělat!!! Krom toho jde o tak nízké frekvence, že je žádné tlumení vnitřku nezabrzdí.
Krom základní harmonické vznikají taky vyšší harmonické, které u subu vadí velmi - krom toho, že se jim říká "zkreslení", tak způsobují spolehlivou prostorovou lokalizaci subu. Tlumením se jejich úroveň omezí. A i pro základní harmonickou mohou vznikat složené kmity na zlomcích její vlnové délky
A není pravda ani to, že by to vadilo u basreflexu, právě naopak. Tam se právě s tlumením laboruje nejvíc (i když je sub honěný třeba jen do 60Hz). Pouze se tlumení nedává do blízkosti rezonátoru.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]