Tenhle projekt je sice ještě jen v polovině, ale otevírám pro něj diskuzi.
Bavili jsme se s ransomem, že by nebylo špatný udělat takový zmenšený hrombedny a využít v nich na pohled docela zajímavý levný 10" z Hadexu s označením Q369, a aby se získalo ještě víc citlivosti, tak ideálně 4 ohm verze Q369A:
https://hadex.cz/q369a-repro-258mm---10 ... -200w-aes/Tyhle repráky mám doma již nějakou dobu, TS parametry sedí s tím, co změřil Petr Berka. Řekl jsem si, proč ne, dohodli jsme se, že nahoře bude nějaký větší zvukovod a trochu slušnější drajvr (který ale nemá stát majlant).
Umístil jsem tedy basáčky do bassreflexových ozvučnic s objemem necelých 40L a laděním na 52Hz. Měření pro směrovky je typicky z 1m v úhlech 0-90° v kroku 15°. Zkreslení 2., 3. a 4. harmonické ze vzdálenosti 30cm a napětí 2,8V.
V nearfieldu jsou průběhy jak repráku samotnýho, tak průběh z nátrubku a konečně sečtený průběh nátrbku a repráku. Grafy jsou pro poloprostor bez odečtení bafflestepu.
Poslední graf je impedance.
Takže...co jsem to chtěl tím vlastně říct...nevíte? Hm...ani já ne..
No...vlastně za 600Kč docela dobrý. Potíž je akorát v tom, že do dvoupásma je to záležitost diskutabilní a do třípásma též. Do 1kHz je to velmi pěkný. Blbý je, že na 1kHz je něco, co zvoní zvýšenou 3. harmonickou. Zajímavý, že jen to u třetí a ani na impedančce to není vidět. Není to však úplně fatální průser, ale ideální by tedy bylo dělení těsně před 1kHz. To by ale levný 1" driver nad ním už asi neustál. Nejvyšší použitelnou děličku tohoto repráku vidím tak mezi 1,3-1,4kHz a výhybka se neobejde bez RLC. Z toho důvodu jsem se rozhodl pro zvukovod rozměrů 280x210mm Master Audio KHD280 a driver Sica CD83.26, abychom tu nízkou děličku nějak ustáli. Z těchto důvodů by asi tento reprák byl vhodnější do třípásma...no když se koukneme na spodek, tak by z toho nebyla po stránce basů úplně plnokrevní bedna. Co ale lze říct, že levný hadex se chová dole velmi korektně, není to žádný uplandaný hučobuč a basy z toho sice polezou poněkud sušší a bez sklepu, ale zase to nebude rozmázlý plácání suchýho hovna o celtovinu. Taky je vidět, že bych mohl jít klidně s laděním o 3-4Hz výš a trochu ubrat tlumení.
Když to zesumarizuji a když teď tak koukám na tu sestavenou bednu (chybí mi už jen drivery), tak to nevypadá zas tak špatně. Bohužel to bude ve finále o něco dražší, než jsem čekal. Zvukovod je dražší o 4€, než se původně počítalo a driver o 7€...což dělá 22€ pro obě bedny. K tomu je třeba přičíst fakt, že výhybka nebude o dvou cívkách, dvou kondech a dvou odporech. Výhodou však je, že indukčnost cívky před basákem určitě nepřesáhne 1,5mH...celkově by indukčnosti neměly vycházet nijak šílené...
Když se mi bude chtít, odfotím "testovací skelet". Moc se mi do toho nechce, protože by ste viděli, jak jsem zkurvil frézování.