Poslední návštěva: Právě je 05 srp 2020 08:59


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 207 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 29 říj 2019 12:34 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 4982
Kraj: SR - Trenčianský
Myslím, že by ste si mali začať odlaďovať bedne sami. :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 29 říj 2019 12:43 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 152
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
To by nedopadlo dobre :)

Teraz ale vážne. So zvukom som ja osobne veľmi spokojný, vlastne za seba môžem povedať, že prekonali moje očakávanie. Len som chcel vedieť "fundovaný" názor na tie sykavky, tj.: mohol som spraviť chybu pri stavbe, zosík je k ničomu, počúvam "blbú" hudbu, mohol som dostať zlé repráky....a pod.
Tento jav ale pozorujem naozaj len pri niektorých skladbách - nahrávkach, takže to bude pravdepodobne naozaj len tou nahrávkou.

Ešte raz dík.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 12:43 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 152
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Zdravím.
Takže TPAčko už dorazilo, dnes som to pozapájal. Všetko je OK, za cenu necelých 7eur aj s dporavou to hrá nad očakávania slušne. Mám, ale problém, sem to asi nepatrí, ale keď sme sa tu o tom uż bavili...
Keď pripojím k TPAčku mp3 prehrávač, mobil, atď, tak je všetko v poriadku, problém nastane, keď k zosíku pripojím PC, začne to potom pískať, dokonca to píska aj keď napájam mp3 prehrávač z USB na PC. Existuje nejaký spôsob, ako tomuto javu zabrániť?

Ďakujem.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 13:02 

Registrován: 02 led 2011 12:53
Příspěvky: 614
Kraj: SR - Trenčianský
Oddeľovací audio transformátor

_________________
4xJPA50, 2xJPA250, 2xJPA250, DPA223, Harrison X1000, Teson A2200, A2400, Luxman L-430, Akai AM-59, Dual CV1462, CS704, DAC MagicPlus, Senn HD558, TM265, Golem II


Nahoru
Online Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 13:23 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 152
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
To ma napadlo, ale myslel som, že by existovala aj nejaká iná možnosť.
A vedel by si poradiť konkrétne trafo?

A ešte otázka: To pískanie sa objavuje len pri tom TPAčku. Je to nejaký neduh tohto zosilňovača?
Keď do zvukovky pripojím lacné plastové genihnusy, tak tam žiaden piskot nie je.

Ešte raz sa ospravedlňujem za odbočenie od témy.

Ďakujem.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 13:41 

Registrován: 02 led 2011 12:53
Příspěvky: 614
Kraj: SR - Trenčianský
Vznikná tam zemná sľučka.
Uvediem príklad, kedy som toto riešil.

Zosik miniampl napájaný z nabíjačky pre NB. Zdroj zvuku NB so svojim zdrojom. Pískalo. Odpojený NB - nepíska. Brácho objednal z Ali nejaký ten oddeľovací transformátor (typ ti fakt nepoviem) a problém bol vyriešený.

Ak napájaš to TPA, aj NB nabíjačkami, ktoré sú v triede ochrany I, čiže majú zapojený aj ochraný PE vodič (kolík), tak tam bude vznikať zemná sľučka. Keď zapojíš genihnusy, tak tie majú spravidla triedu ochrany II, čiže len dvojkolíková vidlica. Preto nie je možné spraviť slučku.

_________________
4xJPA50, 2xJPA250, 2xJPA250, DPA223, Harrison X1000, Teson A2200, A2400, Luxman L-430, Akai AM-59, Dual CV1462, CS704, DAC MagicPlus, Senn HD558, TM265, Golem II


Nahoru
Online Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 13:52 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 152
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
OK.

Dík za vysvetlenie.
Používam zdroj z NB, čiže tam bude asi ten problém, ešte mám jeden zdroj, vyskúšam aj ten, ale má iba 12V.
Stačilo by teda niečo takéto?

edit: Druhý zdroj som už stihol vyskúšať, piskot zmizol, ale je počuť brum, tento zdroj má 12V, a len 27 VA. Kúpim tie trafáčiky.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 14:09 

Registrován: 02 led 2011 12:53
Příspěvky: 614
Kraj: SR - Trenčianský
Sú aj hotové prevedenia. Napr.: https://www.aliexpress.com/item/3286143 ... b201603_55

_________________
4xJPA50, 2xJPA250, 2xJPA250, DPA223, Harrison X1000, Teson A2200, A2400, Luxman L-430, Akai AM-59, Dual CV1462, CS704, DAC MagicPlus, Senn HD558, TM265, Golem II


Nahoru
Online Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 20:00 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1297
Kraj: ČR - Jihomoravský
já jsem to vyřešil z druhýho konce - k usb zvukovce jsem přidal galvanický oddělení USB: existuje to samozřejme i dražší pro 480Mbit datový tok, ale mě tohle stačí.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 20:20 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8771
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Nejlepší oddělení je optika.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 20:47 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 152
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Díky páni za pomoc a inšpiráciu, niečo z toho určite kúpim, ale k TPAčku budem robiť krabičku, takže budem hľadať niečo, čo zabudujem do tej krabičky.

ransom:
Opticky by to išlo, len keby mala zvukovka optický výstup, či? Alebo si myslel niečo iné?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 21:34 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8771
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Každá trochu dobrá zvukovka (interní i externí) by optický výstup měla mít. Někdy o něm ani nevíš, protože optika může být schovaná v linkovém jacku. I lepší notebooky to někdy mívají.
Pro běžné použití by vyhověla klidně kombinace DAC a na straně zesilovače ten nejlevnější dekodér. Optický kabel stačí ten přibalený, dokoupí se za půl dolaru jen redukce na mini Toslink (má tvar 3,5mm jacku). DAC může být schovaný někde v kabeláži na USB prodlužováku. DAC je napájený z PC, dekodér buď z nabíječky k telefonu (tamtéž za dolar), nebo se dá vestavět malý 5V zdroj do zesilovače.
Těch dekodérů si držím permanentně několik v šupleti, protože se to pořád někde hodí. Typicky chce každou chvíli někdo připojit televizi k audiosestavě. Highend to není, ale hraje to normálně a každopádně bez bručení, pískání a pazvuků.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 23:07 
Uživatelský avatar

Registrován: 11 pro 2014 12:13
Příspěvky: 46
Bydliště: Orlová
Kraj: ČR - Moravskoslezský
Kup rozdvojku a ucvakni zemnici kolik. Problem solved. -POZOR, NEBEZPEČÍ ÚRAZU!

_________________
DENON AVR-3311, Dayton Audio EMM-6, Audioprobe Spartan A


Naposledy upravil mimado dne 11 lis 2019 13:59, celkově upraveno 1

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 10 lis 2019 23:50 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1297
Kraj: ČR - Jihomoravský
!?!?!?!? Ty ho chceš mít na svědomí? tohle je navádění ke zcela nepřijatelnému neodbornému zásahu do vyhrazeného technického zařízení. Doporučuju ti, abys ten příspěvek smazal, než si to přečte někdo, kdo na tebe má pifku. A jestli to tak u vás v ghetu řešíte, tak v ČR se ochranný vodič používá už skoro 100let...
K modulu s TPA si pořiď napájecí zdroj třídy II, tj. ten, co má jenom dvoudrátovou šňůru, a na sobě značku dvojité izolace, dva čtverečky v sobě, a bude to pravděpodobně taky OK. A jestli někdo chce namítat, že je to stejný jako výše navrhovaný řešení, tak asi nejsem sám, kdo by ho vyvedl z omylu.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 11 lis 2019 07:37 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 4982
Kraj: SR - Trenčianský
Tohle jsem udělal jednou (odpojení vodiče PE)... u receiveru Sony STR6036, ktorý je ovšem vybaven klasickým bezpečnostním oddělovacím trafem, tudíž se vlastně pořád jedná o přístroj třídy II. U počítače bych to ale fakt nezkoušel. :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 11 lis 2019 09:21 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1297
Kraj: ČR - Jihomoravský
Trafo možná jo, ale co vypínač, přívody k němu...? Ďábel se skrývá v detailu.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 11 lis 2019 09:37 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 31 říj 2011 19:11
Příspěvky: 4982
Kraj: SR - Trenčianský
Klid, je to v plastu...Ty ďáble... :lol:


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 11 lis 2019 12:29 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8771
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Mimado:
Můžeme si zkusit jednoduchý test odvahy.

1) Do tebou upravené zásuvky zapojím spotřebič třídy I. Ideálně třebas to PC.
2) K jeho plechové krabici připojím drát, který budeš mít ovinutý kolem jednoho zápěstí.
3) K uzemněnému radiátoru topení, vodovodu, konstrukci nebo něčemu podobnému připojím drát, který budeš mít ovinutý kolem druhého zápěstí.
4) Naposledy se tě zeptám, jestli to opravdu můžu zapnout.

Následné pocity mohou být v rozsahu od nuly přes slabé brnění až po nebezpečný zásah proudem. Skoro vždycky tam máš různě velký odrušovací kondenzátor mezi fází a kostrou. Plus velké kapacity uvnitř počítače mezi živou částí a kostrou.
Navíc se z neuzemněného PC stane spolehlivý vysílač širokospektrálního elektromagnetického rušení.

Největší problémy jsou vždycky tam, kde se spojují dva (tři, čtyři...) komponenty audiosystému, které jsou buď přímo galvanicky spojené se sítí/zemí, nebo mají vůči síti/zemi velkou kapacitu. Typicky PC, televize na společném anténním rozvodu, kabelovka, satelit. Dřív to dělala třeba kombinace elektronkového rádia s elektronkovým magnetofonem.
Kapacitní smyčka vzniká vlastně úplně vždycky, jenom její proud bývá tak malý, že to v praxi není slyšet. Univerzální řešení je oddělení signálovým trafem - dá se zařadit do jakékoli analogové cesty kromě gramofonu. Když pominu slavná Teslí vajíčka, různé samodělky nebo zvukařská trafa, může se klidně použít levný oddělovací adaptér pro autorádia. O jeho zvukových kvalitách bych si moc iluze nedělal, ale spoustě lidí ke spokojenosti stačit bude. Jinak je vhodná ta optika nebo externí zvukovka s USB oddělovačem.
Asi dvakrát mi stačilo jenom vyměnit napájecí zdroj za jiný typ. Tam vznikal pískot jako slyšitelná interference mezi blízkými frekvencemi dvou spínaných zdrojů. Spolehnout se na to ale nedá, takže to není rada pro člověka v nouzi (ne každý má doma zdrojů plnou skříň).

Možná by se už tady z toho mohlo udělat samostatné téma...

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 11 lis 2019 12:58 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 152
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
No tak aspoň mám na výber z viacerých možností :)

Pôjdem cestou nejakého toho "izolátora", mám tri možnosti, jednu si snáď vyberiem - asi tú optiku, i keď budem musieť dokúpiť ešte toto. Používam zvukovku, čo je na základnej doske, a len takýmto spôsobom viem z toho dostať digitál.

K tomu odpojeniu PE: i keď aj podľa mňa je to prasačina, myslím si, že tomu zdroju od NB (ktorý je zaliaty v plaste), by to nevadilo, a vlastne ani nikomu, kto by sa ho dotkol. Ale keď už, tak by som hľadal iný spôsob ako nepriviesť PE do toho zdroja. Určite by som neupravoval rozdvojku alebo predlžovák, ktoré by niekto, neoboznámený mojou úpravou, použil na pripojenie spotrebiča triedy I. To by som si na svedomie nebral.

Ale ako som písal niekde v predošlých príspevkoch, skúšal som aj adaptér triedy II - piskot síce zmizol, ale objavilo sa brumenie, čiže stále sa nejaký bordel z toho PC prenáša do zosilňovača. Určite nemám samovražedné sklony, ostanem pri tej optike, prípadne použijem oddeľovacie trafáky.

Ešte raz ďakujem.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: 2-pásmo "ZV240"
PříspěvekNapsal: 11 lis 2019 13:21 
Uživatelský avatar

Registrován: 11 pro 2014 12:13
Příspěvky: 46
Bydliště: Orlová
Kraj: ČR - Moravskoslezský
Jo, netvrdím,že je to nejvíce košer řešení,jen tvrdím, že to daný problém vyřeší nejspolehlivěji.
Sám jsi hezky sepsal všechny okolnosti, při kterých vzniká takové nebezpečí. Všichni doma chodíme s omotanými dráty kolem zápěstí. Samo, že to odpojím od trafa TPA a ne od PC. Já to kdysi takhle řešil kvůli rušení při připojení zesík-ext.zvukovka-noťas-monitor. Tam to dělalo bordel, tak jsem odstřihl monitor a bylo vyřešeno...

_________________
DENON AVR-3311, Dayton Audio EMM-6, Audioprobe Spartan A


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 207 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group