Poslední návštěva: Právě je 13 srp 2020 06:57


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 08 pro 2009 15:04 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 30 črc 2009 20:28
Příspěvky: 4624
Bydliště: Čerčany
Kraj: ČR - Středočeský
Pánové, nevíte někdo, zda má tento přístroj v koncovém stupni klasický tranzistorový kvazikomplementár jako 215, 217, 218, nebo jsou v tom nějaká hnusná MDA-čka?

_________________
NOBLE BRICKS


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 09 pro 2009 17:58 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 24 zář 2008 13:55
Příspěvky: 6247
Bydliště: White Hill - Prague
Kraj:
Mám ho tu zrovna na opravu. Jsou v tom klasické kvazikomplementární konce jako v těch co si jmenoval.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 15 pro 2009 05:04 
Uživatelský avatar

Registrován: 04 říj 2009 07:12
Příspěvky: 382
Bydliště: Luhačovice
Kraj: ČR - Zlínský
Zapojení konce AZS220 se od svých starších předchůdců /215, 217/ poměrně dost liší. Druhá část a poslední série AZS218 a AZS220 měla jako koncové tranzistory 2xKD606 na kanál, zatímco starší předchůdci měli všichni 2xKD602, což je nepoměrně horší tranzistor, používaný v době, kdy nic jiného do nf zesilovačů kolem 20W na kanál nebylo a KUčka se na to nehodily.
A ano, je to téměř klasický kvazikomplementár s poměrně vychytanou proudovou pojistkou, nic víc.
MDA2020 je proti nim zvukem daleko horší, těžko říci proč, část zvukových problémů MDA2020 má na svědomí nestabilita konce jako takového.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 15 pro 2009 13:57 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 30 črc 2009 20:28
Příspěvky: 4624
Bydliště: Čerčany
Kraj: ČR - Středočeský
Tak někdy tu 220 kuchnu a podívám se, jaké konce tam jsou. A jelikož mám plný šuplík KD 607, tak v případě, že tam najdu KD 602, tak je můžu vyměnit (mám v šuplíku i KD 503), nebo bude potřeba štelovat pracovní bod? Na to totiž už nejsem přístrojově vybaven, aktivně do elektroniky už 25 let nedělám.

_________________
NOBLE BRICKS


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 16 pro 2009 18:42 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 24 zář 2008 13:55
Příspěvky: 6247
Bydliště: White Hill - Prague
Kraj:
Výměnou KD606 za KD607 si vůbec nepomůžeš. Ty tranzistory jsou až na závěr stejné. Musel bys provést další úpravy. Totéž ty KD503. Myslím že překopávat to nemá valný smysl.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 16 pro 2009 22:29 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 30 črc 2009 20:28
Příspěvky: 4624
Bydliště: Čerčany
Kraj: ČR - Středočeský
Mluvil jsem o výměně KD 602 za KD 607 nebo 503, ne o výměně 503. Nejsem zase až takový úplný blbec, to si ještě pamatuji, že 607 se od 606 liší jen závěrným napětím :mrgreen: V Transiwattu je to jedno, KD 606, 607, 503, nebo 616, 617, 6NU74, hraje furt, zlatej Tranzyvat :D .

_________________
NOBLE BRICKS


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 17 pro 2009 05:39 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 24 zář 2008 13:55
Příspěvky: 6247
Bydliště: White Hill - Prague
Kraj:
Nikdo z tebe blbce přece nedělá. Psal jsem snad něco o výměně za KD503? Nepsal. Psal jsem že prostá výměna libovolného tranzistoru za jiný typ bez dalších úprav nic nepřinese.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 03 led 2010 10:38 
Uživatelský avatar

Registrován: 04 říj 2009 07:12
Příspěvky: 382
Bydliště: Luhačovice
Kraj: ČR - Zlínský
Je tam klidně možno vsadit i párované KD503, jakkoli se to zdá paradoxní, tak tyto velmi robustní tranzistory svou velkou betou při středních proudech dosti odlehčí budičům.
Ovšem beze změny napájecího napětí, pracovních bodů a několika dalších úprav pouhou výměnou tranzistorů nelze dosáhnout vůbec ničeho, pouze vyšší spolehlivosti v případě KD503.
Jednomu uživateli Audiowebu /BlackRider/ jsem AZS220 upravoval, výsledek byl i pro laika dosti překvapující /výkon kolem 2x50W, THD při tomto výkonu jen několik setin procenta, lepší odstup, značně vyšší DF a celková dynamika zesilovače/. Ovšem cena takové úpravy není nikterak nízká, protože zahrnuje výměnu transformátoru za toroidní, výměnu celé zdrojové části, rekonstrukce koncového stupně i rekonstrukci předzesilovače.
Zvukový výsledek ovšem předčí průměrné "japonské" stroje stejného výkonu nejméně o dvě délky.
Takže pokud se někomu podaří AZS220 koupit někde v bazaru za tři stovky, tato úprava se bohatě vyplatí.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 03 led 2010 23:40 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 24 zář 2008 13:55
Příspěvky: 6247
Bydliště: White Hill - Prague
Kraj:
To je pravda. Ale to už není tunning, to už je radikální přestavba z toho byde skoro jen ta kastle. když už tak festovní přestavbu tak to už bych do té kastle rovnou vestavěl zesík s úplně jinou topologií který na tom bude sice výkonově stejně a nebo jen o fous lépe ale kvalitativně bude někde jinde a přitom to nebude stát o mnoho navíc. Nejdražší na zesíku přeci nejsou součástky nebo ta DPS ale právě zdroj, kastle a chlazení. Tím spíše u takového zesilovače které můžeme zařadit do kategorie malých (nemyslím rozměry). Chápu ten fandovský zápal který nutí člověka z původní topologie vytáhnout to nejlepší ale zase na druhou stranu mi to přijde řešení napůl cesty. Není to ani opravený a poladěný originál a není to ani stroj současné koncepce.

Sinclaire nebudeš v tom zase hledat nějaké rýpání že ne? Je to jen úvaha, můj názor.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 04 led 2010 00:18 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 24 zář 2008 18:57
Příspěvky: 639
Bydliště: Trenčín city, Slovakia
Kraj: SR - Trenčianský
Najviac srania je s kastlou, a preto potunený originál je asi tá zlatá stredná cesta... A keď takýto tuning robí odborník Sinclair, tak verím že bude rovnocenný novému zosu.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 04 led 2010 01:53 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 24 zář 2008 13:55
Příspěvky: 6247
Bydliště: White Hill - Prague
Kraj:
O kastli se nebavím. To je jasné že s kastlí je spousta sraní. Jde o to že předpokládám že tak jak to udělal Sinclair se jedná v podstatě o stejnou topologii na původní desce ale s vyšším výkonem a možná trochu poladěné. To nejpodstatnější z toho celého se mi jeví to slovo topologie. Topologií jsou dána jasně omezení té koncepce. A ta je poplatné té době a možná vlastně ještě době dřívější vzhledem ke zpoždění se kterým se tu různé novinky objevovaly ve srovnání se světovou produkcí. Nemyslím že krom desky by bylo o moc pracnější ani nákladnější dát tam zesilovač s jinou (modernější) topologií. Stejnak tam bylo třeba většinu součástek vyměnit a těch pár malovýonových trandů a pasivních součástek už nikoho nezruinují. Je ale pravda že že to je práce spíše pro DIY protože servisák který je to placený asi těžko bude dělat zcela novou desku. Zdržuje to. Pro servisáka je samozřejmě mnohem efektivnější vyměnit součástky v původní desce. Cílem nebylo tuto úpravu zpochybnit, jen poukázat na určité aspekty takto rozsáhlé práce.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 04 led 2010 08:09 
Uživatelský avatar

Registrován: 04 říj 2009 07:12
Příspěvky: 382
Bydliště: Luhačovice
Kraj: ČR - Zlínský
Ano, jde tu o kastli, desky spojů apod. Korekce například nejsou topologicky špatně, pouze mají blbě zvolené kritické kmitočty, takže deska s potenciometry a korekcemi zůstává, pouze se mění hodnoty řady pasivních součástek. Dále pak má celý předzesilovač poměrně malou přemodulovatelnost /s výstupním napětím např. DVD playerů okolo 2V rms téměř nulovou/ a je tedy nutno hrábnout do nastavení pracovních bodů jednotlivých stupňů, nicméně deska pořád zůstává. Zůstává přepínání vstupů /ano, já vím, že Isostaty už dneska nefrčí, ale funguje to a přeslechy jsou poměrně malé/, takže další část předzesilovače může zůstat původní, pouze se uzemní klidové kontakty Isostatů, aby to šlusovalo právě nenavolený vstup a zamezilo tak přeslechům.
Koncový stupeň je další kapitola, ta topologie špatná není, přestože je kvazikomplementární a nesymetrická, jde tam jen o to, jak zvednout původní maximální kliďák asi jen 10mA trochu nahoru do lineárnější pracovní části a hlavně ten kliďák udržet stabilní.
Vzít jen kastli a pokusit se do toho nabastlit něco zcela jiného je daleko větší mrdačka, než původní zesilovač takto upravit.
Troufám si tvrdit, že podle předešlých příspěvků upravená AZS220 /konkrétně ta BlackRiderova/ s jednou rukou v kapse přehraje TW140 Studio.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 04 led 2010 22:24 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 30 črc 2009 20:28
Příspěvky: 4624
Bydliště: Čerčany
Kraj: ČR - Středočeský
Hm, budu nad tím uvažovat. Ale nevím, zda se mi bude chtít nechávat takhle radikálně překopávat AZS 220, kterou mám pouze do počtu, abych měl sbírku tesláckých zesilovačů ce nejkompletnější :-).
Jinak běžně poslouchám Yamahu AX-1090 a ve vintage sestavě Aiwu AX-8700, která vůbec nehraje tak špatně, jak by se dalo čekat a hlavně jde o designově ucelenou sestavu od Aiwa (AD-6900, AD-6900Mk2, AX-8700, AT-9700, která se rozrostla od původně jen kazeťákům právě jen kvůli designu. Bohužel k tomu neexistuje designově vhodný CD přehrávač, Philips CD-100 nesedí rozměrově a gramofon MC-600 Q do toho také moc neladí :-(.
To bych si spíše nechal u tebe poladit ten TW 140...

_________________
NOBLE BRICKS


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 05 led 2010 07:58 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 24 zář 2008 13:55
Příspěvky: 6247
Bydliště: White Hill - Prague
Kraj:
No pokud to chceš jako sbírkový kus snažil bych se co nejvíc držet původního osazení. maximálně výměna elektrolytů za novější a podobně. To holt jinak nejde.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 05 led 2010 11:55 
Řádný člen
Uživatelský avatar

Registrován: 30 črc 2009 20:28
Příspěvky: 4624
Bydliště: Čerčany
Kraj: ČR - Středočeský
On se těžko popisuje můj postoj ke sbírkovému kusu. Mně nevadí, když je vevnitř něco úplně jiného, pokud to nezasáhne do designu a zachová se přibližně charakter zvuku. A míra přípustné překopávky závisí na mém citovém vztahu k danému přístroji. Kdysi jsem do rodičovského gramorádia Dunajec vestavěl TW 40 a HC 15 a reprobedny byly ARS 820, vestavěné do starých rozhlasů po drátě. Tam mi ten TW nevadil, bo ten původní zvuk nebyl prostě žádný - jediné, co si z toho originálu pamatuji, byl brum, šum, rezonance nějakého odhadem ARO 589 a neuvěřitelný hluk pohonu gramofonu.

_________________
NOBLE BRICKS


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 10 dub 2020 11:12 

Registrován: 20 led 2020 23:23
Příspěvky: 6
Kraj: ČR - Jihomoravský
Ahojda :) Opráším malinko vlákno s dovolením, mám tenhle zesilovač a chtěl bych se zbavit chrastění potenciometrů (dělají to prakticky všechny). Mám je vyměnit, nebo může být na vině i něco jiného? Máte někdo čitelné schéma? Na potenciometrech nevidím žádné značení. Čistit se mi moc nechtějí, nevidím v tom úplně smysl po cca 40 letech...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 10 dub 2020 11:29 
Řádný člen

Registrován: 18 úno 2016 00:03
Příspěvky: 1895
Bydliště: Slovakistan
Kraj: SR - Trenčianský
Slabá asi no...
http://adas.chytrak.cz/azs220.jpg


Nahoru
Online Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: TESLA AZS 220
PříspěvekNapsal: 10 dub 2020 14:50 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8796
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
B.F.G.:
1) Všechny potenciometry vypájet, vymýt, vysušit, prostříkat množstvím kvalitního spreje na kontakty, nechat vykapat, opakovaně vytřít dosucha. Na mytí lze použít trichlor, tetrachlor, v nouzi butanon nebo isopropanol - nutno nejdřív zkusit malou kapičku, zda neleptá plastové díly.
2) Všechny vazební kondenzátory mířící k potenciometrům zrovna a bez přemýšlení vyměnit za kvalitní značkové elektrolyty, případně za svitky odpovídající velikosti (pokud se vejdou) Většinou není problém vyměnit vazební elyt za svitek s poloviční kapacitou (5uF za 2u2). Všechny MP v polystyrenu (TC180) vyměnit za nové svitky. Ostatní elyty (emitorové, blokovací, filtrační) důkladně zkontrolovat a případně vyměnit taky.
Samotné pucování ani výměna potenciometrů nestačí, protože do nich po letech sákne svodový proud vazebních kondenzátorů. Výměna navíc může vést k ještě horším výsledkům, protože se tyhle typy dávno nevyrábějí a po třiceti letech ve skladu na tom mohou být ještě hůř než ty používané.
Servisní dokumentaci ti na požádání zašle správce webu radiohistoria.sk

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Online Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 18 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group