Poslední návštěva: Právě je 23 črc 2019 11:37


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 16 srp 2018 09:07 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1117
Kraj: ČR - Jihomoravský
záleží , co cheš vyrobit, jestli něco, co nějak funguje, klidně to použij, ale bude to bastl mnoha destiček, kde se ti snadno podaří vytvořit zemní smyčky, tj neodstranitelný brum. Pokud to má být aspoň trochu slušnější výrobek, tak ty malý "alps" potenciometry z číny nejsou žádnej zázrak, na zesilovač k PC dobrý, lepší než TP280 ale "velkej" alps RK270 je jinde... a pokud chceš DO, tak sis mohl ušetřit práci, a koupit zrovna tohle motorovej alps, 4 vstupy, DO a to všchno za 500Kč nebo trochu dáž se 6-ti vstupy: tohle... Ale proč se s tím pořádně nepotrápit sám...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 21 srp 2018 20:24 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Zdravím.
Pri čakaní na súčiastky sa trošku zabávam s programovaním arduina. Niečo funkčné už mám, ale program je príliš dlhý, takže teraz sa snažím ho skrátiť (optimalizovať), samozrejme pri zachovaní jeho funkčnosti. Taktiež ma napadajú ďalšie funkcie - možnosti prepínania. Nedostatok vstupných pinov som nakoniec poriešil nasledovne:
Příloha:
schema_tlacidla_arduino.png

Vypočítané napätia sa od skutočne nameraných líšia rádovo o stotiny.
Odkaz na program tu. Rád si nechám poradiť. Snažím sa to zjednodušiť pomocou poľa, ale akosi sa mi nedarí :)

Edit: Stručný popis: Tlačítkami S1 až S6 budem prepínať digitálne zdroje signálu (zariadenia zabudované v chassis). Tlačítkami S7 až S12 budem prepínať analógové zdroje signálu, pripojené cez RCA konektory. Digitálne a análógové zdroje budú mať samostatné RCA výstupy s možnosťou vzájomného prepojenia. Túto možnosť ešte musím doplniť do programu: 1) nezávislé prepínanie analógových a digitálnych zdrojov; 2) vetvy sa spoja a bude sa prepínať akoby medzi dvanástimi zdrojmi signálov.
Zatiaľ to mám odskúšané iba s LEDkami, ale všetko nasvedčuje tomu, že to funguje, akurát ten program zaberá veľa miesta.

29.9.18 - Editoval som len odkaz na program.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Naposledy upravil holmarc dne 29 zář 2018 07:42, celkově upraveno 2

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 21 srp 2018 23:59 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1117
Kraj: ČR - Jihomoravský
Tohle se používá ve spotřební elektronice běžně. A co když dojde k přechodovýmu odporu u některýho tlačítka? To se děje u spotřebky taky běžně, a pak má najednou tlačítko jinou funkci, a navíc pokaždý jinou. Pokud bych to dělal pro sebe, tak takhle ne. Na kšeft, aby to za dva roky odešlo, to je jiná. Jak na nedostatek pinů jsem ti napsal, u tlačítek třeba celkem dobře funfuje maticový zapojení, viz https://playground.arduino.cc/Main/KeypadTutorial a není to omezený, takže 4+4 piny obslouží 16 tlačítek. A pak jsou další a další možnosti, třeba s posuvným registrem... No a využití PCF8574 je ekonomicky nejjednodušší vrianta, pokud stačí 8x nevímkolikadres tlačítek, a výše uvedeným MCP je to zase jednodušší, a dala by se stvořit i ta matice.
A nakone, na ty tlačítka stejně asi nikdo nebude šahat, když bude IR DO, proč tam nedat rotační enkodér s potvzením stiskem? celkem 3 piny na libovolný počet vstupů/výstupů. navíc může fungovat krátkej a dlouhej stisk, pomalý a rychlý otočení vpravo a vlevo může mít jinou funkci. Osobně ty enkodéry používám raděj než tlačítka, je jednodušší vyvrtat jednu díru a na hřídelku dát knoflík, než upevňovat 10 tlačítek. existuje na to hromada knihoven, je potřeba si vybrat takovou, co ti nejvíc vyhovuje, některý využívají přerušení ( to bych raděj nechal na DO, ale kdo bude točit enkodérem a zároveň mačkat DO?) a některý ne, ale zas potom musí být smyčka programu hodně rychlá...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 22 srp 2018 22:29 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
kodl: vďaka za názor a rady. Na základe tvojich pripomienok som to celé prehodnotil a dospel som k záveru, že na prednom paneli budú len: dva páry tlačidiel (jeden pár na prepínanie digitálnych zdrojov a druhý pár na prepínanie analógových zdrojov) plus jedno tlačidlo na premostenie predzosilňovača, jedno tlačidlo power a ešte jedno tlačidlo (voľba dvoch samostatných výstupov, zvlášť pre analóg a zvlášť pre digitál alebo spoločného výstupu pre všetky zdroje). Dohromady teda 7 tlačidiel. Indikácia na displeji. Samostatné tlačítka pre jednotlivé vstupy budú len na diaľkovom ovládači.

Edit: otázka: nevie niekto, kde by som zohnal také to tmavé 'asi je to plexisklo', ktorým býva prekrytý displej a ir čidlo na kupovaných zariadeniach? Snáď niekto poradí.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 22 srp 2018 23:36 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1117
Kraj: ČR - Jihomoravský
obvykle je to plexisklo (PMMA, poly-metyl-metakrylát, akrylát) nebo polystyren. Měla by to mít kdejaká reklamní agentura, co dělá světelný reklamy a dá se to celkem pěkně frézovat, takže není problém udělat osazení do panelu. Ale každá sranda něco stojí...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 23 srp 2018 17:25 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7955
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Na to není potřeba ani matice. 4 vstupní piny poberou celkem 15 kombinací. Stačí hrst miniaturních diod a z každého tlačítka vytvořit BCD slovo.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 23 srp 2018 20:50 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1117
Kraj: ČR - Jihomoravský
Taky pěkná možnost, ale dnes už trochu nemódní, i když 1n4148 od číňana stojí cca 0.1kč.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 24 srp 2018 07:28 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7955
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Kodér je samozřejmě hezčí konstrukčně i uživatelsky, ale někdy se i tohle při bastlení může hodit (nebo třeba když na servisu v Kazachstánu najdeš zheblej vstup na PLC a není žádnej rezervní).
Mě ale začíná čím dál víc zajímat, na co se vlasně doma využije takové enormní množství vstupů? Já sám jsem třeba počty vstupů u zesilovače snižoval, snižoval a zase snižoval, a nakonec skončil u jednoho. Vlastně u dvou, ale mezi USB a optikou přepínám na DACu. Holmarc musí mít regál plný přehrávadel ještě honosnější než Akusta. Budou fotky?

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 24 srp 2018 17:35 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Ransom: Prehrávadiel nemám veľa. Povedal by som, že ich mám málo a ešte trošku menej :)
Mám cd - vlastne bluray, gramo, tv, mp3 prehrávač, do budúcna by som chcel niečo na kazety, ale najskôr musím skontrolovať stav kaziet, či sa vôbec oplatí investovať do kazeťáku, potom mám pc a občas pripájam rôzne veci, či už analóg alebo digitál. Ten prepínač, ako som hovoril už na začiatku, robím viac menej preto, aby nebola tá krabica úplne prázdna a kvôli prepínaniu digitálnych zdrojov. Ten analóg je tam už len tak - naviac :) A ten počet vstupov - radšej viac akoby mi mal náhodou chýbať :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 24 srp 2018 23:02 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2021
Kraj: ČR - hl. m. Praha
kodl píše:
... tak ty malý "alps" potenciometry z číny nejsou žádnej zázrak ...

Vždyť si potenciometry ALPS může koupit tady (originál) ... tolik zase nestojí a jsou velice dobré.
Běžně je má Conrad.

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 29 zář 2018 07:52 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Zdravím všetkých.

Napriek nedostatku času a nedostatku znalostí z programovania, sa mi podarilo vytvoriť funkčný program, ktorý pravdepodobne budem musieť doladiť po zapojení/zložení celého zariadenia. Program je dlhý a asi zbytočne komplikovaný, ale inak som to nedokázal urobiť - ešteže existuje príkaz IF :).
Odkaz na program tu.
Schéma zapojenia:
Příloha:
switcher.png

Počet tlačítok na prednom paneli zariadenia som minimalizoval. Prehľadnejšie prepínanie je zabezpečené pomocou DO. Všetky info o prepnutí a aktuálnom stave zobrazí LCD.
Už len aby som mal čas na návrh "krabice" a dal to všetko dokopy.
Budem rád za nejaké príspevky, či už kladné alebo záporné.
Ďakujem.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 29 zář 2018 11:11 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1117
Kraj: ČR - Jihomoravský
Displej i tlačítla máš na jednom pcf8574 ? To bych nedokazal


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 29 zář 2018 13:52 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Možno to mám blbo nakreslené. Ten PCF má samozrejme "vstup" SDA,SCL - k nemu sú pripojené piny A4,A5 z arduina a má aj "výstup" SDA,SCL ku ktorému sú pripojené piny SDA,SCL z displeja.
LCD má svoj vlastný expandér, resp. je jeho súčasťou.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 29 zář 2018 15:45 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1117
Kraj: ČR - Jihomoravský
Takhle to znám, akorát to tak nebylo patrný bez popisu svorek.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 20 lis 2018 22:24 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Zdravím všetkých. Po dlhšom čase mám na vás jednu otázočku: má niekto z vás nejakú schému, prípadne nejaký tip na už hotový modul prepínania do stand-by režimu? Za každý nápad som vďačný.
S projektom pokračujem, ale kvôli iným povinnostiam to ide pomalšie, ako som čakal. Mám hotovú spodnú a zadnú časť šasi, ostáva doriešiť predný panel. Pošlem foto, keď sa mi podarí niečo nafotiť.
Za odpovede vopred ďakujem.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group