Poslední návštěva: Právě je 21 zář 2019 02:21


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 25 črc 2018 11:39 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Ransom:
Relátka mám takto zapojené a premerané - zdá sa, že to funguje. V čom je podľa teba problém? Edit: Kreslil som to v AutoCade. Ďakujem.

Akusta:
Vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď. A určite sa neurazím - máš čiastočne značnú pravdu.
Je pravda, že som s elektrikou dlho nerobil (už je to asi cca 15 rokov), ale s obvodmi ako takými až taký problém nemám, a čo neviem, celkom rýchlo pochopím, keď mi to niekto vysvetlí.
No s programovaním a s "hračkami" ako je arduino som sa nikdy nestretol, a preto toľko otázok - naozaj sa v tom nevyznám, ale je to pre mňa výzva. Ja ďakujem za trpezlivosť, nie len tvoju, ale aj všetkých ostatných a dúfam, že aj vďaka vašim radám a vašej pomoci to dotiahnem dokonca.
OTÁZKA: Bude vôbec možné prepínať 12 vstupov, keď na jednu vetvu potrebujem 2 piny (1pin na tlačítko a 1pin na relé)? Neexistuje možnosť, že by sa 1pin použil aj pre tlačítko aj relátko? Vopred sa ospravedlňujem, ak sa pýtam nezmysly :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 25 črc 2018 11:42 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2041
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Ransom:
Jo, už vidím. Ty spojené výstupní kanály v klidu a přes odpor na zem. Kdyby to klidové zapojení i ten odpor na zem zrušil, bylo by to OK. Takhle je to nesmysl (tohohle jsem si nevšiml ...), protože by to bylo navěky MONO :lol:

Holmarc:
Musíš si uvědomit, že ty výstupy VŠECH relé pro ten dotyčný kanál (L nebo P) budou spojené paralelně. Vyhoď ten odpor a k němu vedoucí spoje na klidový (na obrázku spodní) kontakt levého relé. Navíc je to tam úúúplně na nic.

O nic nejde. Téhle zásadní chyby bychom si brzo všimli. Já na to koukal ve fofru, protože jsem u toho dělal účto.

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 25 črc 2018 12:47 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
No to je tá moja zbrklosť - vôbec som si neuvedomil, že sa výstupy z relátok navzájom paralelne spoja. Ďakujem za upozornenie.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 25 črc 2018 12:53 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8031
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Nebylo by to mono (akusta asi nenašel brejle). Prostě ten rezistor má být jinde - má přemosťovat kontakty, co spínají zem. Takhle by to fungovalo normálně, jen ři nenavoleném vstupu by ten vstup nebyl čistě zkratovaný a nefungoval by ten rezistor jako svod statiky.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 25 črc 2018 13:44 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Ransom:
Myslel si to takto?
Příloha:
kompl-schema-rev.png


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 25 črc 2018 16:07 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2041
Kraj: ČR - hl. m. Praha
ransom píše:
Nebylo by to mono (akusta asi nenašel brejle).

Ale bylo. Teď zase Tobě chybí brejle ...
V daném zapojení je v této klidové poloze spojen L a P. Tedy mono režim na sběrnici. Všechny neaktivní vstupy by tím šlusovaly levý s pravým :lol: Jde o výstup !

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 25 črc 2018 18:54 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8031
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Vida, máš pravdu. Takže fifty fifty.
Na omluvu mohu uvést toliko, že jsem na chatě pouze s mobilem a opravdu tady nemám brejle. Takže fakt prdlajz vidím.
Je nutné furt citovat? Ráno mi dalo dost práce ti všechny ty plonkové citace promazat.

Holmarc: Ale to zkratování vstupu v klidu jsi tam měl nechat. Přívod signálu k pohyblivému kontaktu, klidový kontakt (NO) na zem, aktivní kontakt (NC) k výstupu.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 25 črc 2018 22:37 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2041
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Tom:
Když nejde o život ... netřeba se omlouvat. Zejména na chatě bez brejlí ... :lol:

Tak ať Ti tam vydrží počasí. A odpočívej - v tomhle vedru na chatě nedři, ale relaxuj.

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 26 črc 2018 06:25 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Ransom: To skratovanie tam bude. Keď som to prekresľoval, zabudol som to tam vrátiť :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 28 črc 2018 08:41 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8031
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Už jsem si brejle dovezl. Ale zase je furt hledám, takže to vyjde nastejno. Respektive ještě hůř, protože prd vidím a ještě tratím čas marným hledáním. Relaxuju dřinou, to mě baví.

Holmarc: A zesilovač vestavovat nebudeš? Pak by to bylo opravdu All-In-One. Po poslední poslechovce jsem vzal na milost miniaturní Déčka.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 28 črc 2018 09:38 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Ransom:
Nad tým som nerozmýšľal. Nie je to však zlý nápad, len by som musel prehodnotiť otázku napájania - momentálne je plán taký, že celé to bude napájané externým, pravdepodobne spínaným zdrojom 12V a v škatuli budú nejaké tie stabilizátory pre napájanie jednotlivých komponentov. I keď vlastne ten Déčkový zosik by tiež mohol byť napájaný externe. Pôvodný plán bol taký, že v škatuli nechcem mať 230V. Všetky veci budú napájané 5V, akurát do arduina pôjde väčšie napätie (9V alebo rovno tých 12V). 5V pôjde na raspberry, bluetooth modul, DACe a relátka. USB DACe na prednom paneli budú napájané pripojeným zdrojom "zvuku" (mobilom, tabletom, pc...).
Niečo jednoduché na to vyrovnanie úrovní vstupov by sa u teba niekde nenašlo? Ďakujem.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 28 črc 2018 11:30 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8031
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Pasivně určitě ne. Pasivně můžeš úroveň pouze snižovat, takže bys musel všechny signály srazit na úroveň toho nejslabšího. A pak to zase zesilovat. Pokud ti stačí volba zesílení jen u některého line vstupu, může posloužit i stavebnice jednoduchého předzesilovače s OZ. Mám doma několik takových do zásoby z výprodeje EZK, ale pošta by stála desetinásobek jejich ceny. Jinak zapojení je primitivní a v nejhorším se dá zprasit i na univerzální desce.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 28 črc 2018 14:47 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Ransom: Áno, je mi jasné, že pasívne úroveň nezvýšim, v podstate som len chcel vedieť, čo by bolo lepším riešením: 1) znižovať úrovne alebo 2) zvyšovať. No asi bude najlepším riešením jeden ten predzosilňovač, ktorý bude pripojený pred spoločným výstupom - samozrejme s možnosťou odpojenia. Nejakú schému doma pohľadám.
Ďakujem.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 14 srp 2018 04:55 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Zdravím :)
Všetko je momentálne v procese nakupovania a navrhovania. V návrhu rozmiestnenia budem pokračovať, až keď budem mať všetko doma - pekne pohromade. No a potom budem riešiť, pre mňa to najťažšie, programovanie arduina :)

Skúsim sa Vás ešte raz spýtať: Nemá niekto tip na nejaký nie moc drahý avšak kvalitný usb DAC - stačí len doska - môže byť aj z aliexpresu - niečo s vyšším rozlíšením. Budem vďačný za každý tip - v týchto veciach sa naozaj nevyznám. Aspoň na aký čip sa zamerať. Ďakujem.

Edit: Čo si myslíte o tomto? Ideálne by bolo niečo do 50eur - ak je to možné, ale poprosím o tipy bez ohľadu na cenu.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 14 srp 2018 16:13 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 8031
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Za ty prachy bych se toho nebál.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 15 srp 2018 15:40 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Zatiaľ mám doma toto:

Kúpil som nakoniec klon arduina z GM, skúšal som na ňom už pár vecí a zdá sa, že všetko funguje:
Příloha:
uno_3_klon.jpg


Příloha:
raspberry-pi-3-model-b-plus.jpg


Na dosku s relátkami som použil univerzálny plošák. Relátka sú z GM electronic, ako aj všetky ostatné súčiastky (konektory, led, diody, tlačítka...všetko :) ):
Příloha:
20180815_154826.jpg


Ako bluetooth modul použijem dosku z tejto srandy, ktorú mám tiež doma.
DAC s optikou a koaxiálom použijem zatiaľ tento, vlastne len dosku z tej krabičky. Nie je to bohviečo, ale nie je to ani najhoršie.

Teraz čakám na pár vecí z aliexpressu:
1) USB DACe na predný panel
2) USB konektory male aj female
3) Predlžovací kábel HDMI
4) Predlžovací kábel LAN

Kým dorazia veci z číny, ešte pokúpim nejaké konektory, stabilizátory napätia a zdroj, čo to všetko uživí :)

No a potrebujem ešte nejaký lepší USB DAC, tak snáď niekto niečo poradí.

Edit: Podľa potreby, ak by to bolo nutné, je možné relátka umiestnené v päticiach vymeniť za tie Panasonic. Na doske je 12 voľných pätíc na ďalších 12ks relé - tie sú tam pre prípad, ak by bolo nutné prepínať aj signálové zeme - pri oživovaní do pätíc umiestním len prepojky a uvidí sa :)
Ešte mám doma dac FiiO TAISHAN D03K, možno použijem ten, namiesto toho odkazovaného z aliexpressu.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 15 srp 2018 20:11 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1142
Kraj: ČR - Jihomoravský
jenom otázečka, k čemu mají sloužit ty patice vedle relátek?
Jinak 11E za arduino uno bych teda nedal. Ale když to muselo být hned...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 15 srp 2018 20:31 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
kodl: pätice sú určené pre relátka, ktoré budú prepínať signálovú zem, ak to bude nutné. Inak budú v päticiach len prepojky.
S tým unom som sa asi unáhlil, nemá potrebný počet pinov, teraz špekulujem, ako to zapojiť a naprogramovať. No uvidím, zopár nápadov mám, len to bude komplikovanejšie zapojenie a programovanie :)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 15 srp 2018 22:26 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1142
Kraj: ČR - Jihomoravský
ale nebude, tipy jsem ti už posílal, třeba ten MCP23016 je celkem easy, ale pokud nezvládáš základy programování, jako funkce a volání funkcí, kde si třeba uděláš to ovládání výstupů MCP tak ti vznikne nepřehlednej program, kde něco najít je extra problematický. Nejlevnější I/O pro I2C je PCF8574 , ten je na prakticky každým I2C LCD a je taky koupitelnej jako kousek destičky se švábem - na pokusy dobrý, a můžeš stejně jako u toho MCP nastavovat adresy, takže UNO má v tomhle možnosti prakticky neomezený, problém nastane u větších projektů s nedostatkem paměti - třeba nějaká grafika na barevnej OLED displej je mimo možnosti arduina UNO bez externí paměti, třeba zase na I2C - a tady už jsi v koncích s výpočetním výkonem, požadavkem zpracovat zaráz několik věcí (interupt pro IR ovládání, web. rozhraní...) A nakonec vznikne monstrum z galaxie X...
Můj tip je udělat to se základní funkčností, zprovoznit a dál se v tom nevrtat. Jinak moje projekty dopadají tak, že "ještě tam něco dodám a pak už to finalizuju" a mezitím uběhne půrok, a já vlastně chci něco úplně jinýho...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 16 srp 2018 06:08 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
kodl:
áno, medzi možnosťami, s ktorými počítam, je aj jeden z tých I/O.

all:
Trošku som sa "prechádzal" po aliexpresse a natrafil som tam na hotové predzosilňovače. Zaujalo ma toto a ešte toto. Bude to vhodné použiť na zosilnenie linkového vstupu? Alebo mám radšej niečo vyrobiť? Výhodu vidím v tom, že už sú hotové, napájanie je nesymetrické a ani ma to finančne nezruinuje. Čo vy na to?


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group