Poslední návštěva: Právě je 16 črc 2019 04:23


Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 16 črc 2018 19:40 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Zdravím vás.
Nemá niekto z vás schému na prepínanie vstupov? Potrebujem prepínať päť vstupov. Predstava: logický obvod, ktorý spína relátka. Ideálne s led indikáciou a s možnosťou diaľkového ovládania. Za pomoc vopred ďakujem.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 16 črc 2018 22:03 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7952
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Úplně nejjednodušší, nejlevnější a nejvariabilnější asi vyjde Arduino s modulem relé a IR ovládáním. Z Aliexpressu do cca 12€ komplet. S programováním ale moc neporadím, ještě jsem se tím daleko neprokousal.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 17 črc 2018 07:02 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2016
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Nastuduj si můj projekt zde.

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 18 črc 2018 18:45 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
To Akusta:
Ďakujem za odkaz. Celé som to prešiel. Takéto niečo potrebujem urobiť, s tým rozdielom, že ja chcem prepínač zabudovať do htpc, ktorý plánujem vložiť do skrinky šírky 435mm. Bude tam dosť miesta, tak to využijem na ten prepínač. Idea je nasledovná:
1) htpc s vlastným audio výstupom - pravdepodobne nepôjde cez prepínač,
2) dva DA prevodníky, z toho jeden s optickým vstupom a druhý s koax.,
3) dva analógové vstupy,
4) minimálne dva usb DA prevodníky.

Takže mám minimálne 6 analógových stereo signálov, ktoré podľa potreby chcem prepínať.
Chcem sa ťa spýtať, či je možné z tvojej strany poskytnúť program a schému zapojenia tej relátkovej časti? Ďakujem.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 19 črc 2018 05:51 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7952
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
V situaci, kdy budeš připojovat takovouhle směs zdrojů signálu, důrazně doporučuju přepínat nejen živé vodiče, ale i signálové země. Znamená to, že na každý vstup potřebuješ čtyři kontakty, čili spotřebuješ dvojnásobný počet dvoupólových relé. Vyhneš se tím potenciálním problémům se zemními smyčkami, vf rušením a podobně. Pro omezení statických potenciálů je pak naopak vhodné kontakty, které spínají signálovou zem, přemostit rezistory cca 680R.
Většina komerčních zesilovačů má signálové země všech vstupů trvale propojené. Kdo někdy potřeboval propojit s jedním zesilovačem třeba PC a společný satelit v paneláku, mohl by vyprávět. U stávajícího přístroje se země oddělují těžko, při stavbě vlastního není problém počítat s tím už při návrhu.
Ono bez toho to bude nejspíš fungovat taky. Ale přesto bych tuhle možnost zvážil.

Dálkové ovládání bude?

Příloha:
Přepínač vstupů.png


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 19 črc 2018 07:54 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2016
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Logicky správná úvaha. Ale pokud se dodrží to, že všecky zdroje signálu budou napájené z jedné zásuvky a pokud možno budou dotyčné výstupy na nízké impedanci, není se čeho bát.
Nejčastěji nastává problém při propojení s TV nebo rozhlasem prostřednictvím domovního kabelového rozvodu. To se musí oddělit spec. izolátorem na straně vstupu VF. Tím je oddělen od "někde kdovíkde" uzemněné antény apod.
A pokud se na cestě takového signálu použije na výstupní NF straně optický kabel, slovo "brum" můžeme zapomenout.

U mne bez problémů fungují tyto zdroje:
- 3 mgf kotoučové
- 1 mgf kazetový
- CD přehrávač
- tuner
- 2 gramofony
- chytrá TV s BD přehrávačem (UPC rozvod)
- vstup EXT, používaný na testování zákaznických zařízení

Nebručí ani nehučí nic. :D

Zapojeno je to tak, že na kterýkoliv mgf nebo na všechny najednou lze nahrávat signál z běžícího zdroje. Ale to je tam zmíněno.

Dálka: zatím použita není, Arduino ve smyčce zpracovává stisknuté mikroswitche. Ale úpravou jeho SW.a doplněním potřebnými obvody by to řešit šlo.

Alternativou řešení dálky by bylo doplnit to o rádiové řízení (viz ovládání mgf AKAI na stejném fóru).

holmarc píše:
Chcem sa ťa spýtať, či je možné z tvojej strany poskytnúť program a schému zapojenia tej relátkovej časti? Ďakujem.

Není problém.

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 19 črc 2018 17:51 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7952
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
To je pěkné, nicméně radím vždycky mít radši rezervu. Zvlášť pokud to není násobně dražší.
Problém dělá třeba PC, kde je signálová zem vodivě spojená s kostrou a kostra s PE přívodu. Někdy s PEN. Přibývá přístrojů napájených spínanými zdroji s nedefinovanou kapacitou sekundáru vůči síti. Všude je všellijaký vf bordel, který umí prolézt kapacitou mezi vinutími trafa.. Proč se tedy nezařídit včas? Třeba jen pro klid v duši?


D/A převodníky, zvukovky a podobné krámy mají plus minus podobné výstupní úrovně. U linkových vstupů bych ale klidně zařadil jednoduché předzesilovače s nastavitelným ziskem (třeba jen nástrojem zezadu).

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 19 črc 2018 17:59 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Vďaka za reakcie.
Diaľkové by som chcel poriešiť tiež, ak to arduino umožní, prečo to nevyužiť.
Ransom: S tým prepínaním zemí ma to tiež napadlo, takže to bude asi vhodné aspoň zvážiť - je potrebné prepínať zem pre ľavý a pravý kanál samostatne, alebo sa môžu spojiť a tak prepínať? Ďakujem za schému.
K tým zdrojom signálov som ešte zabudol napísať bluetooth prijímač a nakoniec asi bude 4x line in a možno aj 4x usb dac.
HTPC bude raspberry pi 3 b+ so zvukovkou hifiberry - ešte neviem aký model.
Akusta: prosím ťa, kde si kupoval to arduino, a čo všetko k nemu ešte potrebujem kúpiť?
Keď nakreslím blokovú schému mojej predstavy hodím to sem.
Zatiaľ dík.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 19 črc 2018 18:10 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7952
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Vzhledem k tomu, že asi nebudeš mít zdroj signálu s oddělenou levou a pravou zemí, klidně je spoj před přepínačem.
No, dál to nechám na vás. Až z toho něco vznikne, podělíte se o výsledek?

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 19 črc 2018 18:49 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Ok, dík.
Jasné, priebežne budem dávať výsledky na fórum. Fotky asi mimo fórum s odkazom.

Edit: bloková schéma:
Příloha:
htpc+prepinac_idea(2).png


Edit: v schéme je chyba - k analógovým zdrojom signálov (vpravo line1 až 4) nemá vbyť vedené napájacie napätie :)


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 19 črc 2018 21:37 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2016
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Auruino UNO R3 (originál !!!) koupit leckde, ale pozor na klony! Preferoval bych opravdu originál. Například tohle.
Přepínání těch zemí - je to diskutabilní. Kde vadí potenciál kostry apod., dá se použít za pár korun optické spojení. Ona totiž v projektu použitá relátka Panasonic (jiná tam necpi, nejsou obvykle na kvalitní přenos malých signálů !!!) nejsou zrovna levná a vrazit jich tam 2x tolik ... nevím. Doporučuju otestovat nanečisto a pak podle výsledku investovat.
Nejdřív vyzkoušej bez dálkového ovládání ...
Relé lze objednat (viz link výše) u rakouské firmy Distrelec (mají tu pobočku).

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 20 črc 2018 01:30 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1116
Kraj: ČR - Jihomoravský
Dovolím si hodně nesouhlasit.
Použil jsem už mnoho kusů klonů arduina, těch nejlevnějších, co jdou na aliexpresu koupit (samozřejmě s procesorem atmega328 ) některý jedou v provozu 24/7 už několik let a není problém. Pokud je pro někoho problém nainstalovat ovladač na CH340 (čínskej převodník USB-UART použitej na těch klonech) tak asi bude mít problém s arduinem obecně (jako instalace knihoven a td)...
Na danou konstrukci bych doporučil spíš adruino nano, lepší se zakomponuje do univerz. desky s ostatníma součástkama, funkčnost je stejná (někdy i lepší, některý varianty nají vyvedeny i A6 a A7 piny.
Rozdíl je v podstatě jenom ve velikosti a USB konektoru... Možná by byla zajímavá i verze s 8MHz krystalem, bude mít trochu nižší spotřebu a produkovat trochu míň rušení...

Relátka se zlacenými kontakty na tohle určitě, ale na té značce bych zase tak netrval, stejně to bouchají číňani v jedné fabrice, ať je to Paňas, omron, finder, nebo jak si všichni říkají...


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 20 črc 2018 05:27 

Registrován: 07 srp 2016 22:10
Příspěvky: 100
Bydliště: Dúbravka, Bratislava
Kraj: SR - Bratislavský
Ransom: nejaká schéma predzosilňovača s nastaviteľným ziskom by sa u teba nenašla? Ak niečo máš, mohol by si to sem prosím hodiť? Chcem najskôr dať dohromady zoznam všetkého čo budem potrebovať, aby som si spravil návrh a potom postupne pôjdem na to. Ďakujem.
Akusta: aj teba chcem poprosiť, vieš sem hodiť schému na ten prepínač? Ďakujem.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 20 črc 2018 07:10 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2016
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Kodl:
Tenhle model je otestovanej i průmyslově (TLU v práci s ním má zkušenost). Jde o profi relé pro malé signály.

Ransom: omlouvám se, původní verze nepatřila Tobě. Překoukl jsem se, sorry. Bez brejlí a ve spěchu ... šel jsem na CT do špitálu.

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Naposledy upravil Akusta dne 20 črc 2018 08:31, celkově upraveno 1

Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 20 črc 2018 07:24 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7952
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Akusta píše:
Ransom:
je mi úplně fuk, co si myslíš o těch relé. Tenhle model je otestovanej i průmyslově (TLU v práci s ním má zkušenost).
Jde o profi relé pro malé signály. Řekl jsi, že to necháš na nás, tak to udělej. Komentuju jen zkušenosti s mým projektem. Nemusíš se ke všemu vyjadřovat. Není to povinné.


Nejsem jediný na světě, kdo si dovolí s Tebou polemizovat, a tohle jsem vážně nebyl já. Bylo by dost divný, že hned poté, co "jsem se Arduinem neprokousal" by mi jich několik "běželo 24/7".
Neměním co jsem řekl. Řekl jsem, že to je na vás, tak je to na vás. Ale když už jsi to nakousl - nemusí mít přeci každý přesně to co Ty. Svět je krásný, protože je pestrý.
Kodlovy příspěvky bych radil neznevažovat. Myslím, že k tomu má hodně co říct.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 20 črc 2018 08:35 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2016
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Ransom:
autor se ptal na danou konstrukci (požadavek na schéma atd.), proto komentuju danou konstrukci včetně použitých prvků. Že může být cest víc, o tom žádná.

Stejně je to prdel: jak může člověk ve fofru a když prd vidí, napsat kravinu napadnout nevinného :lol:

holmarc:
Nějak to zpracuju a pošlu. Ono v tom vláknu to víceméně je, ale pošlu ...

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 20 črc 2018 09:08 
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 03 říj 2010 12:04
Příspěvky: 7952
Bydliště: Náchod
Kraj: ČR - Královéhradecký
Ale já nejsem nevinný. Mě můžeš poslat do prdele kdykoli, já už budu vědět za co.

_________________
Na internetu není místo pro pravdu. (Howard Joel Wolowitz)


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 20 črc 2018 09:09 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2016
Kraj: ČR - hl. m. Praha
Tak dobře, provedu :lol:

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 20 črc 2018 12:40 

Registrován: 12 bře 2016 21:13
Příspěvky: 1116
Kraj: ČR - Jihomoravský
se nám to zase zvrtlo...
Já těžím relátka z gdejaké vyhozené průmyslové automatizace, a zatím nikdy, když to mělo pozlacený kontakty, tak s tím na signálový použití nebyl problém. A to jsou už "ohrkaný" někde z výrobní linky, kde cvakaly 10x za minutu třeba 10 let... ne, že bych neměl na nový, ale když to v tom sběrným dvoře vidím, tak je mi těch věcí líto.

to Akusta: jak řešíš rozdílný úrovně starejch a novejch zdrohjů signálu (200mV oproti 1-2V DAC)?
Já mám hotovou takovou destičku, kde jsou cinche a dip svitchem přepínatelný odpory, jde měnit i zatěžovací impedanci.

Příloha:
shora.png

Příloha:
sdola.png

dal bych i schéma, ale prej je na fórum moc velký.
deska je variantně na samostatný cinche (destička, co se připájí kolmo k tomuhle) nebo na "komerční lowend" 2x2 cinche kolmo k desce.


Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prepínač vstupov (výstupov)
PříspěvekNapsal: 20 črc 2018 20:06 
Řádný člen

Registrován: 08 kvě 2013 18:01
Příspěvky: 2016
Kraj: ČR - hl. m. Praha
kodl:
Ty úrovně jsou řešeny docela primitivně a spolehlivě:

  • V poloze 7 přepínače (tlačítko 7) je ze spousty dobrých důvodů vřazen do smyčky Baxandallův korektor + regulátory úrovně.
  • Ty regulátory úrovně jsou na vstupu, čili neřeším přebuditelnost atd.
  • Dojde-li (u mne jsou obsluhované úrovně celkem srovnané) k rozdílnosti úrovní nebo vyvážení L/P, zatočí se potenciometry a úroveň se srovná podle indikátorů či ucha.

Aktualizované blokové schéma je ZDE.

holmarc:
To kompletní schéma musím vytvořit - vydrž, až se k tomu dostanu. Při výrobě jsem měl takové bastlířské šmíráky a částečně jsem jel z hlavy ... teď musím vyrobit dokundamentaci :lol:

Ale v principu byly ovládací datové výstupy Arduina přivedeny přes odpor v bázi na spínací tranzistor, který měl v kolektoru cívku dotyčného relé (přemostěnou ochrannou diodou). je to vidět i na mém fóru na jednotlivých PCB.

Ještě k tomu použití verze Arduina s USB: je to schválně a USB je vyvedeno ven, takže lze velice snadno bez demontáže zařízení připojením servisního NTB s vývojovým SW modifikovat program Arduina... to jsem chtěl.

Ještě aktualizovaná funkce
Ne, že mi zas nějakej chytrej bude předhazovat detailnost. Píšu to pro holmarc, aby viděl, co s tím lze dělat:

Nejčastější kombinace signálů (takhle přesně jsem to chtěl - je otázka, zda to současné nahrávání na více strojů někdy využiju ...) :lol:

1) přehrává magnetofon 1 - jeho výstupní signál mohou nahrávat stroje 2, 3, 4
2) přehrává magnetofon 2 - jeho výstupní signál mohou nahrávat stroje 1, 3 , 4
3) přehrává magnetofon 3 - jeho výstupní signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 4
4) přehrává magnetofon 4 - jeho výstupní signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 3
5) běží TV (nebo BR přehrávač - ať už svůj signál nebo z NAS serveru) - jeho výstupní signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 3, 4
6) běží TUNER - ten je připojen přímo do zesilovače L-410, smyčka jde zpět do BAXI 02 a tento signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 3, 4
7) běží GRAMOFON - ten je připojen do L-410 přes předzesilovač Luxman C02 (vstup AUX), smyčka jde zpět do BAXI 02 a tento signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 3, 4
8) běží AUX (cokoliv - vstup rezerva) - tento signál mohou nahrávat stroje 1, 2, 3, 4

To je princip, ale protože mgf. REVOX je aktuálně zapojen přímo do zesilovače L-410, jeden z těch 4 vstupů MGF (4) dvoudrátově zpracovává CD DENON (neboli jedna ta DIN zásuvka není využita).

Je to na úrovni jakési rezervy. Zesilovač Luxman L-410 má 2 čtyřovodičové vstupy pro magnetofony. Na první mám zapojeno čtyřvodičové IN/OUT vedení na BAXI 02 a na druhém je IN/OUT mgf. REVOX ...

Nehledě na to, že preamp Luxman C02 je využit pouze na vstupu pro gramo, není problém další zdroje signálu připojit do něj ... Ale to teď nepotřebuju.

POZNÁMKA NA KONEC: jak kdysi psal TLU: "Kdybych některý věci bastlil znovu, taky bych to nejspíš udělal jinak...říká se tomu vývoj. :) Jenže komu by se chtělo furt všechno znovu předělávat..." - tak asi tak ...

_________________
Pamatujte na úctu k sobě, úctu k druhým a odpovědnost za vaše konání. Povýšenost nikdy nemá žádnou omluvu. Pochází buď z malého sebevědomí, nebo se opírá o dočasné a povrchní úspěchy. [Dalajláma]


Nahoru
Offline Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 75 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

© LuKyss 2005-2012 | ReproMania.NET & ReproObchod.cz



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group