Poslední návštěva: Právě je 11 dub 2026 06:42

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zdroj pro XH-M548
PříspěvekNapsal: 23 říj 2024 09:39 

Kraj: ČR - Moravskoslezský
Ahoj, dokázal by mi někdo doporučit zdroj pro modul XH-M548?
https://www.hadex.cz/m502b-bluetooth-pr ... l-xh-m548/
Klidně to může být i nějaká stavebnice. Rád bych to používal pro menší rodinné akce(opravdu malé :) ).

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Zdroj pro XH-M548
PříspěvekNapsal: 23 říj 2024 11:41 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Záleží na tom, jak moc to může bejt velký, a jak moc se potřebuješ přiblížit maximálnímu výkonu. (Ten bude cca 2x70W/4Ω sinus při napájení tvrdým zdrojem 24V). Pro menší nároky klidně adaptér od notebooku. Pro větší nároky průmyslový zdroj 24V, aspoň 150W, nejlépe značkový. Takový se dá vyžebrat mezi kutily a elektrikáři.

Ještě je šikovná možnost napájení z baterek. Třeba k akumulátorům od většiny značek akunářadí se dá lacino koupit adaptér, abys z něj mohl napájet cokoli. Vhodný je akumulátor 18 nebo 20V. To je šikovná možnost, když je už v domě akunářadí s nabíječkou.
Já podobnou věc honím čtyřmi články. Dá to z nich kolem 2x30W, což mi při bednách s citlivostí malinko přes 90dB bohatě stačí.

Klidně můžeme ještě konkretizovat. Nebo zkusím přehrabat silážní jámu, jestli něco nenajdu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 23 říj 2024 23:36 

Kraj: ČR - Jihomoravský
pozor na dvě věci. těch 120W je teorie, mrkni do datasheetu https://www.ti.com/lit/ds/symlink/tpa3116d2.pdf a pak se podívej na reálnej průběh impedance reproduktoru. Reálný je dostat z toho 2x50W/4R příp 30W/8R. Pozor na překročení těch 24V, i chvilkově, to je okamžitá smrt toho TPA (datatasheet 26V, ale nemá to cenu hrotit). Plně nabitá 20V baterka (5x 18650 v sérii) stačí, ale cool basy na celou ulici ti nedá. Já osobně používám zdroje 24V 6A z aliexpresu v nezakrytované verzi (cena, kryt si udělám sám) ale doporučuju spíš ty průmyslový, stejně jako Ransom. Dobrý je taky přidat nějaký kondenzátory na napájení, dávám min. 10G/35V (rezerva neuškodí)
ale je potřeba ověřit, jestli to danej spínanej zdroj zvládne bez kmitání. Pomůže to drobek špičkovýmu výkonu, leckerej spínanej zdroj má pomalou zpětnou vazbu. Na zdroj s trafem a usměrňovačem raděj hned zapomeň...

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2024 11:37 

Díky za informace, takže něco takového? https://www.hadex.cz/g586-prumyslovy-zd ... w-spinany/
Když jsem to zkoušel na nějaké malé trafo od světýlek, tak v tom bylo nepříjemné rušení.
Jde mi primárně o výkon a výdrž. Váha mě netrápí.
Mám tady od bráchy rozebraný Skytec PA915, který je z nějakého důvodu k.o.
Má to toroid 13V 6A a zbytek součástek zdroje vypadá taky ok, ale pokud to není vhodné, tak to hrotit nebudu.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2024 15:33 
Moderátor

No, Carspa není zrovna značka.
Co se rušení týče: Nejlépe udělat zdroj v I. třídě, tedy do kovové skřínky, PE na svorku zdroje i na kostru skříňky. Pak zkusit připojit na PE i minus zdroje. Napřímo, nebo přes sériovou impedanci (třeba RC člen). Pokud vystačíš s Bluetooth, není nutné řešit pak rušení zavlečené kabelem z jiného zdroje signálu.
Dále se hodí oddělit napájení zesilovače dodatečným LC filtrem.
Trafo - pro mě za mě. Usměrňovač a baterii kondenzátorů. Sám bych to ale nedělal. Napětí se bude se zátěží dost měnit. Pokud bys ho stabilizoval, přijdeš o část výkonu a přidá se ti tepelná ztráta. Mohl bys tam použít DC-DC měnič. To bude ve výsledku komplikované a bude to mít nevýhody jak trafa, tak spínaného zdroje.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 24 říj 2024 20:21 
Moderátor

Večer jsem prohrabal siláž, a našel dva trofejní zdroje:
https://photos.app.goo.gl/S1caEfuA2arcafm28
SPD je na DIN lištu, ale dá se namontovat jakkoli.
Schneider 350W je poněkud overkill a má poměrně hlučný ventilátor (vlastnost, není ojetý). Dal by se (ten ventilátor) zapojit přes termostat
Kdybys něco z toho chtěl zkusit, napiš.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2024 10:22 

Díky moc za ochotu, ještě se mi ozval 4mike, že něco má.
Snad budu mít cestu kolem něj co nejdříve, abych poreferoval, jak to funguje.

Jinak se mi podařilo rozchodit tu bráchovou bednu. Musel jsem tam pořídit nový BT modul.
Vybral jsem tento: https://www.hadex.cz/m501b-fm-radio-pre ... pajeni-5v/
Nicméně, taky se v něm objevuje nepříjemné rušení přes BT(přes kabel to nedělá).
Jde s tím něco dělat? Klasicky, když hraje hudba, tak je to téměř neznatelné, ale když se dá pauza, tak je to nesnesitelné.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2024 12:14 
Moderátor

Co bys taky čekal. Je to šunt, co se prodává na Aliexpessu za dva dolary. Čím to je napájené?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 08 lis 2024 15:44 

No samozřejmě, že jsem čekal za pár kaček a zbytku šrotu pořádné hifi :D
Napájené je to z původních kontaktů, na kterých byl i ten předchozí modul, který byl ale od začátku špatný. Zdroj té bedny je dle mého trafo a usměrňovač (vážně bych si měl nastudovat alespoň nějakou středoškolskou literaturu oboru elektro). Já ten dotaz vznesl spíše ze zvědavosti, zda na to je nějaké jednoduché řešení (vytažení modulu co nejdál od veškerého zdroje rušení nepomáhá).
Když by to bylo složitější, tak to nechám tak.
btw.. ten kondenzátor s odporem na výškáč jsem vyhodil a odladil veksli.
Na to, jak jsou obě repra trystní, se mi povedlo docela jednoduché schéma.
Díry pod 1kh se sice nejde zbavit, ale zbytek celkem ujde..pro těch pár opilců na nějakých akcích je to až až :) XH-M548 použiju do projektu na trochu jiné určení, ale ten kvalitní zdroj stejně využiju.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 09 lis 2024 08:42 
Moderátor

Tyjo, už dlouho jsem neviděl výhybku pro repra v sérii.
Podle obrázku hádám: V tom verku běží měnič. Bejvá tam 12V gelovka, měnič zvedá napájení pro konec. Na konci bude nějakej obligátní TDA7293 nebo něco takovýho.
Celá ta věc bude plná vf rušení. Když se do toho namotá ještě BT, bude to všecko kouzelně interferovat. Plus BT může nablízko lézt do nf obvodů. Kdo ví jak tam jsou řešené země.

Ten odkazovaný modul potřebuje 5V napájení. Zkus to z baterky. Třeba 3xAA, nebo z powerbanky. Aby napájecí konektor nebyl nikde spojený se zbytkem elektroniky. Kdyby tohle pomohlo, je to snadno řešitelné. Do napájení by šel vložit galvanický oddělovač za pár drobných.

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]