Poslední návštěva: Právě je 09 lis 2024 17:56

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zahadny hrb na 1000hz
PříspěvekNapsal: 11 říj 2024 15:31 

Kraj: ČR - Středočeský
Ahoj, resim zahadu, kterou jsem nikdy nezazil: Repro Dayton TCP115-8ohm v uzavrene ozvucnici 4,3litru. Vyhybka elektricky 3 radu (akusticky pak 4 radu). Ve VituixCADu nasimulovano uplne ukazkove. Po vyrobe testovaci vyhybky jsem nameril hrb na 1000hz a propad pod nim. MODRA je bez vyhybky FIALOVA s vyhbkou. ..... pak jsem zkusil simulaci v BASTA tam mi to ten hrb a propad ukazalo. ALE PROC? co to zpusobuje, jak se toho zbavit. ....L1=2,2mH, L2=0,5mH,C1=18mF

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory (obrázky, fotky, dokumenty). Pro zobrazení je vyžadována registrace. / You haven´t authorisation for browsing photos and attachment, please check in and sign on. / Du hast nicht Legitimation für ansehen Foto und Anlage, bitte registriere dich.

Offline Profil E-mail  

Předmět příspěvku: Re: Zahadny hrb na 1000hz
PříspěvekNapsal: 11 říj 2024 15:45 

jeste doplnim.... zkousel sem v BASTA simulovat ruzne strmosti a delici frekvence a proste to pri kazde na te delici frekvenci udela ten hrb. Poradi nekodo co je spatne???

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2024 16:00 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Do simulace dáváš impedančku naměřenou v té ozvučnici?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 11 říj 2024 21:45 

Diky moc za tip. Vzdycky sem zadaval jen krivku SPL a realne mereni se simulaci vychazelo. Zmeril jsem tedy impdanci, zadal do Vituixu a propad/hrb se objevil. Nedari se mi ale navrhnou rouzmnou vyhybku. Je nejaky pasivni clen ktery by ten propad/hrb narovnal?

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 13 říj 2024 11:42 
Moderátor

Kraj: ČR - Královéhradecký
Je. Ale lépe je zkusit najít a odstranit příčinu.
Polož na sebe impedančky naměřené v ozvučnici a volně v luftě. Spodek, dejme tomu pod 150 Hz se bude lišit naladěním systému reprák - ozvučnice. Co je vejš, by mělo sedět. Jestli se na křivce v ozvučnici objeví nějaká nerovnost vůči volnému prostoru (na tom cca kilohertzu), je to nežádoucí vliv ozvučnice - odraz od zadní stěny, stoják, dutina uvnitř, netěsnost, rezonance tenké stěny. Ta bedýnka je dost malá, takže by to klidně mohly být stojaté vlny nebo odraz. To se dá většinou odstranit jednoduchými akustickými úpravami.
Pokud by se impedančky naopak shodovaly, hledalo by se v elektrické části. Náhradní schéma repráku je RLC obvod. Některá součást výhybky může vytvářet rezonanci s některou součástí v náhradním schématu. A taky mezi sebou. Třeba L1 s C1 rezonují na 800Hz, což je blízko tomu kilohertzu.
Je potřeba zkusmo měnit hodnoty tak dlouho, až se to narovná. S tím by líp poradili zkušenější praktici, já tohle znám spíš teoreticky.

Offline Profil E-mail  

PříspěvekNapsal: 17 říj 2024 08:57 

moc ti dekuju za pomoc

Offline Profil E-mail  

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]